«Μετωπική» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη για τις φωτιές: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα εξόδου από το Μαξίμου – Έλα με φόρα!»
Πλούσια σε πολιτικό αλλά και παραπολιτικό περιεχόμενο ήταν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, αφού περιελάμβανε από την ευθεία παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις «μπηχτές» εντός «γαλάζιας πολυκατοικίας» προς τον Αντώνη Σαμαρά, μέχρι το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Νίκο Ανδρουλάκη γύρω από την… «πόρτα» του Μαξίμου.
Κατά τα λοιπά και όπως ανέμενε και ο τελευταίος – πληθυσμιακά – σκεπτόμενος πολίτης, για μία ακόμη φορά, δεν γίναμε σοφότεροι, κυρίως, από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο και τους χειρισμούς της στο πεδίο της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν την ευκαιρία που περίμεναν να επιτεθούν εφ’ όλης της ύλης στη Νέα Δημοκρατία.
Η ατάκα Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του συντάγματος και τις ανεξάρτητες αρχές
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία αποστροφή του λόγου του και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ρώτησε χαρακτηριστικά τον κ. Ανδρουλάκη: «Τι θέλετε, δηλαδή; Στην επόμενη αναθεώρηση να έρθουμε και να πούμε ότι καταργούμε τα 3/5 της πλειοψηφίας, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μία μίνιμουμ συνεννόηση, όταν έρχεται η Νέα Δημοκρατία να προτείνει ένα πρόσωπο, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ πιο κοντά στο δικό σας πολιτικό χώρο;».
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να αναφερόταν στην πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη, λέγοντας πως «εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί ο Πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία», ωστόσο, αναπόφευκτο είναι να αναρωτηθεί κανείς για τους σκοπούς της κυβέρνησης, όχι μόνο ως προς τις Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά ακόμη και ως προς την αλλαγή του συντάγματος…
Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, λέει σύσσωμη η αντιπολίτευση
Στην Ολομέλεια της Βουλής, για μία ακόμη φορά, επικράτησαν «διαγωνισμός» ατάκας, αλλά και υψηλοί τόνοι τους οποίους προκάλεσαν κυρίως οι δηλώσεις και η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώτον με το να μην αποδεχθεί καμία ευθύνη ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησής του για τις φωτιές, ακόμη και για το γεγονός πως μία φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα έσβησε στο Χαλάνδρι και, δεύτερον, από την επιδεικτική του αποχώρηση από τη συζήτηση την ώρα που θα μιλούσε ο Νίκος Παππάς και, ακόμη περισσότερο, από τις εξηγήσεις που έδωσε στη δευτερολογία του για την απόφασή του να αγνοήσει με αυτό τον τρόπο την αξιωματική αντιπολίτευση.
Και αυτό, γιατί οι εξηγήσεις Μητσοτάκη, αφενός είχαν κατεύθυνση «γαλάζιου» ενδιαφέροντος, καθώς αποδέκτης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και, αφετέρου, αποτελούν ξεκάθαρη – και όχι επαρκώς αιτιολογημένη, όπως καταγγέλλουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο – παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το μήνυμα στον Σαμαρά
«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτή την τοποθέτηση και θα την κάνω μία και μόνη φορά: ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας έμμεσο πλην σαφέστατο μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τη μία σφυροκοπά την κυβέρνηση και, από την άλλη, όταν πρόσφατα συναντήθηκε με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση επιμελητηρίου, και τον χαιρέτησε, και συνομίλησε μαζί του, αφού κάθονταν δίπλα-δίπλα.
«Δεν υποχρεούται να συμπαθεί κανένα, υποχρεούται να σέβεται την εσωκομματική τάξη, το ποιος θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στο Κοινοβούλιο δεν είναι δική του δουλειά», απάντησε ο Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη «ασεβή, δειλό και ενοχικό».
«Μόνιμο» αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έδωσε και μία «δεύτερη διάσταση», όπως είπε, σημειώνοντας πως «έχουμε να κάνουμε με έναν ‘αρχηγό’ αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη, του κ. Γκλέτσου;», ενώ συμπλήρωσε πως θα αποχωρήσει και στη δευτερολογία Παππά, «διότι αυτή θα είναι η πρακτική την οποία θα ακολουθώ, έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει αρχηγό, μόνιμο, της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. και αρχηγό του κόμματός του, υπό την προϋπόθεση ότι προφανώς τα δύο αυτά θα συμπίπτουν».
Κατ’ αρχήν, ο Νίκος Παππάς εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικά, μετά από πρόταση του πρώην προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.
Το γεγονός ότι τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου έχουν μετατραπεί σε φαρσοκωμωδία, απειλώντας ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν έναν πολιτικό άλλου κόμματος, ακόμα κι αν είναι ο πρωθυπουργός, σε τέτοιο βαθμό που να δηλώνει ότι θα επιστρέψει στο διάλογο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον αυτό εκλέξει «μόνιμο» αρχηγό κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρο.
Παρ’ όλα αυτά, το τρίτο σημείο που φρόντισε να κάνει ξακάθαρο ο κ. Μητσοτάκης είναι το γεγονός ότι επέλεξε να απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, «δίνοντάς του» ατύπως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, φυσικά, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της περίπλοκης ζήτησης για την Κεντροαριστερά, σε μία ημέρα μάλιστα που συνέπεσε με την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.
«Εμείς θα σας δείξουμε την πόρτα του Μαξίμου – Έλα με φόρα!»
Το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή «έκλεψε» τις εντυπώσεις, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε εκ νέου για αλαζονεία την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας πως «το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα πολύ κρίσιμα για την κοινωνία και θέματα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου δείχνουν ότι οι ημέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι, το οποίο δυστυχώς έχετε καβαλήσει τα τελευταία χρόνια».
«Όσο συνεχίζετε αυτή την αλαζονική συμπεριφορά, τόσο επιταχύνετε την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εμείς θα είμαστε εδώ, ως αξιόπιστη, σοβαρή, προοδευτική δύναμη, για να σας ανοίξουμε με μεγάλη χαρά την πόρτα της εξόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης – μία ατάκα που δεν είναι καινούργια, αφού έχει ακουστεί σε πολλές παρεμβάσεις και ομιλίες του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, επέλεξε να αναφερθεί στη συγκυρία της δημοσκοπικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ, μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία και λόγω και της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να θυμηθεί την Πόπη Τσαπανίδου, επαναλαμβάνοντας μια δική της ατάκα που είχε γίνει viral.
Όποτε ο Μητσοτάκης θυμάται τον «κυρίαρχο λαό»
«Έρχεστε τώρα, όμως, εσείς, νεοεκλεγείς πρόεδρος, με τον ενθουσιασμό των δημοσκοπήσεων που σας δίνουν δεύτερο κόμμα, να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε, έτσι το είπατε, να ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς, καταλαβαίνω. Έτσι δεν είναι; Αυτό μας λέτε. ‘Έλα με φόρα’, μου θύμισε, που έλεγε κάποτε η κυρία Τσαπανίδου για τον κ. Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, προειδοποίησε τον κ. Ανδρουλάκη: «Προσέξτε, λοιπόν, το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξει την πόρτα, αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου, αν θα βγούμε εμείς από το Μαξίμου για να μπείτε εσείς – διότι αυτό εννοείτε, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας – αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε, να κάνουμε τον λογαριασμό».