Μετά την Ιταλία δρομολογείται η ΑΟΖ με την Αίγυπτο – Στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου ο N. Δένδιας
Για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χώρων, καθώς και για το επόμενο «στοίχημα» σχετικά με την κήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αποκάλυψε πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει σχετικές συζητήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές. «Θα προσπαθήσουμε όπως όλους αυτούς τους μήνες. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και κοινή αντίληψη σε πολλά πράγματα με την Αίγυπτο» τόνισε, ωστόσο παραδέχτηκε πως υπάρχουν δυσκολίες και πολύπλοκη κατάσταση με πολλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1, η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. «Στόχος ήταν να πιάσουμε μετά την Ιταλία το νήμα με την Αίγυπτο» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια το βράδυ της Δευτέρας μετά από φρενήρεις διαπραγματεύσεις την τελευταία εβδομάδα.
Ο εκνευρισμός της Άγκυρας
Ερωτηθείς για την αντίδραση και τις κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας, ο έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απολύτως αναμενόμενο τον εκνευρισμό του Ερντογάν. «Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της το διεθνές δίκαιο όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Η Τουρκία από την πλευρά της εμμένει στη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρυπτίδα και οικονομική ζώνη παρά μόνο χωρικά ύδατα».
Όπως είπε, η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και θέλει να πετύχει παραχωρήσεις με όποια μέθοδο. «Θα προασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρίσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει» ήταν κατηγορηματικά το μήνυμά του.
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνες νοτίως της Κρήτης, έκανε λόγο για παραλογισμούς και πρόκληση στην κοινή λογική. «Με ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».