Μειώσεις μισθών : Η κυβέρνηση διαψεύδει αλλά… – Από την εκ περιτροπής εργασίας των ΠΝΠ στο SURE
Τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις μισθών είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Ευσεβείς πόθοι…
Αφορμή για τα σενάρια αυτά τα οποία διέψευσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είναι η χρήση του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί πρόγραμμα επιδότησης της μερικής απασχόλησης.
Και αν για τον ιδιωτικό τομέα, μικρή σημασία έχουν οι κυβερνητικές διαψεύσεις αφού η εφαρμογή του προγράμματος προϋποθέτει στην πράξη μειωμένες αποδοχές με ταυτόχρονη μείωση ωρών εργασίας, μένει να φανεί πόσο ειλικρινείς θα αποδειχτούν στο μέλλον οι διαψεύσεις των αρμόδιων υπουργών για το δημόσιο τομέα.
«Ουδέποτε το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση σχεδίασε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Ούτε σχεδιάζει. Αυτά είναι «ευσεβείς πόθοι» της Αντιπολίτευσης» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών προς απάντηση στις ανακοινώσεις της Αντιπολίτευσης για σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.
Είχαν προηγηθεί τα δημοσίευματα των Νέων και της Εφημερίδας των Συντακτών, με βάση τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εγκαλούσαν ο καθένας από την πλευρά του την κυβέρνηση ότι προτίθεται να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές για μισή δουλειά-μισός μισθός.
Το θέμα των σεναρίων εφαρμογής του προγράμματος SURE και για ένα κομμάτι του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκύπτει από την ανάγκη περικοπών δαπανών για να αντιμετωπιστούν δημοσιονομικά κενά σε συνθήκες ύφεσης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που διέψευσαν τα κυβερνητικά στελέχη, το σενάριο προβλέπει την επέκταση του προγράμματος SURE σε συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε το 2021 το Δημόσιο να μπορεί να εξασφαλίσει μείωση του μισθολογικού κόστους.
Ο μηχανισμός μείωσης των μισθών
Όπως και στον ιδιωτικό τομέα έτσι και αν εφαρμοστεί στο δημόσιο, ο εργαζόμενος θα πάρει το 50% του μισθού του από το κράτος-εργοδότη, και μέσω του προγράμματος SURE ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί με το 40-60% του άλλου μισθού.
Αυτό σημαίνει ότι αν πχ χάρη ένας εργαζόμενος έχει μισθό 800 ευρώ θα πάρει μισθό 400 ευρώ από το κράτος και μέσω του προγράμματος SURE 160-240 ευρώ που αντιστοιχούν στο 40-60% των υπολοίπων 400 ευρώ.
Έτσι προκύπτει και όλη η δημόσια συζήτηση για μειώσεις μισθών στο δημόσιο και φυσικά και στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα εφαρμοστεί σίγουρα το πρόγραμμα SURE.
Η διαφορά είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα, ο ιδιώτης εργοδότης θα καταβάλει το 50% του μισθού για τον εργαζόμενο που θα τεθεί σε εκ περιτροπής εργασία, και μέσω του προγράμματος SURE θα λαμβάνει ένα ακόμα μέρος (40-60%) του υπόλοιπου μισού μισθού.
Κατηγορηματικά
Πέραν της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών, στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διέψευσε τα σενάρια για μειώσεις μισθών στο δημόσιο.
«Κατηγορηματικά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου τομέα. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να καλέσω την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει πολιτική με βάση την αλήθεια και την πραγματικότητα και όχι παραγόμενα ψεύδη. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα διαπίστωσαν και σε αυτήν την κρίση ότι η κυβέρνηση είχε σχέδιο, συνεργάσθηκε πολύ καλά μαζί τους. Προχωρήσαμε την ψηφιοποίηση του κράτους, την τηλεργασία, φτιάξαμε εναλλακτικά ωράρια, διευκολύναμε τους εργαζόμενους γονείς. Γνωρίζουν ότι από κοινού εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρει το δημόσιο καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και αισθάνονται σιγουριά ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των μισθών τους» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Πολλά πάντως για το εύρος των δικαιούχων θα εξαρτηθούν από το πόσα θα είναι τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE. Σίγουρα δικαιούνται 1,5 δις, και η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει έως και περίπου 2,5 δις, εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης που αναμένεται στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.
De facto
Το βέβαιο είναι πάντως ότι παρά τις διαψεύσεις για τις μειώσεις μισθών δημιουργείται μια de facto κατάσταση στην αγορά εργασίας που θα βάλει σε μεγάλη δοκιμασία το ύψος των μισθών.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε στην πανδημία και ιδίως στη φάση του lockdown, δείχνει πρόθεση προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Άλλωστε το έδαφος για το πρόγραμμα SURE που στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης της μερικής απασχόλησης και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μειώσεις μισθών, διαμορφώθηκε από τις σχετικές ΠΝΠ που έδιναν τη δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασία στις επιχειρήσεις δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να καταβάλλουν το μισό μισθό.