Μέδουσα : Η άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου που εκνευρίζει την Τουρκία – Η «αφρόκρεμα» των ελληνικών & αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων
Τρεις φρεγάτες (με οργανικό Ε/Π), δύο Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β), ένα αρματαγωγό, ένα υποβρύχιο, ένα ναρκοθηρευτικό, οχτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), τρία ελικόπτερα Chinook, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Apache ΑΗ-64, λόχος πεζοναυτών και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, δηλαδή μεγάλο μέρος της «αφρόκρεμας» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσαν δυναμικό «παρών» στη μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 9».
Η άσκηση ολοκληρώνεται την Παρασκευή αλλά την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε το σενάριο αποβατικής ενέργειας και τα «ΝΕΑ» το παρακολούθησαν από κοντά, στην ακτή του Μάλεμε στα Χανιά της Κρήτης.
Οι ελληνικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αλλά και τις κυπριακές έκαναν μία εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος, πυρός και αποτροπής.
Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των τριών χωρών υλοποίησαν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.
Το θέατρο των επιχειρήσεων είχε στηθεί στην θαλάσσια, και ιστορική από τη Μάχη της Κρητης, περιοχη του Μαλεμε.
Περισσότερα από 10 πολεμικα πλοία είχαν αναπτυχθεί στα ανοιχτα κατα μηκος της παραλιας. Οι στρατιωτικες δυνάμεις πραγματοποίησαν εντυπωσιακή αεροαποβαση με συνεχείς ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή του αεροδρομίου του Μάλεμε. Ταυτόχρονα πεζοναύτες έκαναν αποβαση στην ακτή από αποβατικα σκάφη και από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφορο σκάφος.
Σε μία περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν λέει να σταματήσει, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έστειλαν μηνύματα ύψιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεών τους για την περαιτέρω θωράκιση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή με την πραγματοποίηση για ακόμη μία χρονιά της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα» Ελλάδας – Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου.Οι αιγυπτιακές δυνάμεις συμμετείχαν με το ελικοπτεροφόρο τύπου Μιστράλ, μία φρεγάτα, ένα ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων, ένα υποβρύχιο, έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ καθώς και με προσωπικό ειδικών δυνάμεων.
Από την πλευρά τους οι κυπριακές δυνάμεις έλαβαν μέρος με ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων.
Παρόντες στην άσκηση ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί. Επίσης οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιουμης. Την παρακολούθησαν όμως από κοντά και παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.
Ο εκνευρισμός της Τουρκίας
Αυτή ήταν η 9η συνεχόμενη φορά από το 2015 που πραγματοποιήθηκε η κοινή άσκηση «Μέδουσα» Ελλάδας – Αιγύπτου. Η διεξαγωγή της άσκησης και συνακόλουθα και τα σημαντικά μηνύματα που εκπέμπει αποτελούν κόκκινο πανί για την Τουρκία. Το ενεργειακό και αμυντικό τρίγωνο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και οι συχνές τριμερείς σύνοδοι, όπως η χθεσινή αμυντική στην Αθήνα φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα.
Το φθινόπωρο του 2017 οι Τούρκοι είχαν αντιδράσει επειδή η Μέδουσα είχε υλοποιηθεί στα ανατολικά της Ρόδου και βέβαια, όπως συνηθίζεται η αεροναυτική άσκηση, περιελάμβανε και αποβατικά γυμνάσια.
Για τους Έλληνες επιτελείς του «Πενταγώνου» τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αίγυπτο θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Σημειώνουν ότι και με τη βοήθεια της «Μέδουσας» η Ελλάδα οικοδομεί σταθερά μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο.
Όμως και οι Αιγύπτιοι δίνουν μεγάλη αξία στη «Μέδουσα». Οι στρατιωτικοί επιτελείς τους και το υπουργείο άμυνας τη χαρακτηρίζουν ως «μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στη Μεσόγειο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η σύσφιξη των δύο χωρών Ελλάδας – Αιγύπτου επισημαίνεται και από το γεγονός ότι η άσκηση πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο μία στην Αίγυπτο και μία επί ελληνικού εδάφους.