Με την Περιφερειάρχη της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού συναντήθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Επίσημη συνάντηση στο Παρίσι με την Περιφερειάρχη της Μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού (Île de France) κα Valérie Pécresse πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Στην ατζέντα των συζητήσεων κυριάρχησαν οι προκλήσεις και η εξεύρεση λύσεων όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στις μεγάλες αστικές περιοχές και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι δύο πλευρές συνομολόγησαν την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών που θα εστιάζει στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, αρχικά επεσήμανε τη σπουδαιότητα της σωστής οργάνωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αστικές περιοχές. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο Παρίσι όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να πείσουμε την κυβέρνηση για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ευθύνης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες της Αττικής και στο κυκλοφοριακό θέμα της πρωτεύουσας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κα Pécresse εξέφρασε την επιθυμία της να αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλες πόλεις όπως η Μητροπολιτική Αθήνα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα ψηφιακά συστήματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την ελληνική τεχνογνωσία για την εισαγωγή παρόμοιων συστημάτων στο Παρίσι.
Όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της περιφέρειας Αττικής, «ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την επιθυμία της Περιφέρειας Αττικής να αναλάβει την πλήρη αρμοδιότητα στη διαχείριση των αποβλήτων. Μια διαδικασία που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με τον συνολικό σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης αποβλήτων. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε παράλληλα πως, παρά τα μικρά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, απαιτούνται περισσότερες και πιο συντονισμένες δράσεις για να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα. «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα για την Αττική, και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, εφόσον η κυβέρνηση μας το αναθέσει, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον» όπως δήλωσε.
Η κα Pécresse παρουσίασε την εμπειρία της περιοχής Île de France στον τομέα αυτό, αναφέροντας ότι το Παρίσι χρησιμοποιεί ένα πρωτοποριακό σύστημα μετατροπής απορριμμάτων σε καύσιμα μέσω της χρήσης μεθανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κίνηση των λεωφορείων της πόλης. Ωστόσο, τόνισε ότι υπήρξαν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις αυξημένες εκπομπές αερίων, γεγονός που την οδήγησε στην αναζήτηση νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων για τη δημιουργία καυσίμων από απορρίμματα».
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και σχετικά με την ανάγκη αποκέντρωσης και προώθησης ενός πιο «πράσινου» μοντέλου αστικής ανάπτυξης. Η κα Pécresse ανακοίνωσε ότι το σχέδιό της για την περιοχή Île de France στοχεύει, μέχρι το έτος 2049, το 75% της περιοχής του Παρισιού να αποτελείται από πάρκα και ζώνες πρασίνου, αφήνοντας μόνο το 25% για κατοικίες και άλλες υποδομές. Μάλιστα, ανέπτυξε την ιδέα της δημιουργίας «υπερυψωμένων πόλεων», όπου οι κατοικίες θα συγκεντρώνονται σε μικρότερους σε έκταση χώρους, με ταυτόχρονη ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε την κα Pécresse ότι και στη δική του περιοχή ευθύνης αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις υπερπληθυσμού, καθώς το 46% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αυτό δημιουργεί σοβαρές πιέσεις στις υποδομές και στο περιβάλλον, και γι’ αυτό η Περιφέρεια διερευνά τρόπους ενίσχυσης της αποκέντρωσης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να προωθηθεί η ισόρροπη ανάπτυξη.
Δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών
Ο Νίκος Χαρδαλιάς πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών, που θα εστιάζει στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αποτελεσματική λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και στην ευρύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει άμεσα όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Μέσα από τη συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μπορούμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας», όπως είπε.
Η κα Pécresse υποστήριξε την πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής και σημείωσε ότι πόλεις όπως η Στοκχόλμη, η Βιέννη και η Βαρσοβία, με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο Δίκτυο αυτό, δεδομένης της εμπειρίας τους στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Συμφωνήθηκε μάλιστα η σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας, με ειδικούς από την Περιφέρεια Αττικής και την Île de France, που θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι το τέλος του 2024. Η πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας θα λάβει χώρα εντός των επομένων εβδομάδων, τον Οκτώβριο του 2024.