Με πρώτο θέμα στην ατζέντα τον πόλεμο στη Γάζα έρχεται ο Σούκρι στην Αθήνα
Κεντρικό θέμα τον πόλεμο στη Γάζα και τους κινδύνους που ελλοχεύει για την ευρύτερη περιοχή, γενικότερα αλλά και για το Κάιρο ειδικότερα, θα έχει η ατζέντα της επίσκεψη του Σάμεχ Σούκρι, του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου που σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα.
Ο Σούκρι θα έχει μία συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις.
Η κατάσταση στη Γάζα, η Ράφα, το πρόβλημα στην ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται να είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα.
Ερυθρά Θάλασσα
Σε αυτά διπλωματικές πηγές προσθέτουν και τα θέματα της ναυσιπλοΐας την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ που επηρεάζουν άμεσα την αιγυπτιακή οικονομία και έχουν μειώσει δραστικά τα έσοδα της χώρας.
Η Αίγυπτος άλλωστε και λόγω των δύο πολέμων βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά εσωτερικών προβλημάτων, που συνδέονται άμεσα με την οικονομία της και απειλείται με αστάθεια.
Η γέφυρα
Σε αυτό στο κάδρο μπαίνει και ο ρόλος της ΕΕ, η οποία έχει υπογράψει το Μάρτιο με το Κάιρο συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση με ένα οικονομικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και επενδύσεις, της τάξης των 7,4 δισ. ευρώ.
Και την Ελλάδα να διεκδικεί το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα σε ΕΕ και Αίγυπτο.
Στόχος της συμφωνίας εκείνης ήταν να κρατήσει την Αίγυπτο σταθερή και να δώσει έμπρακτη στήριξη στην κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Το Κάιρο σε μία περίοδο που στην περιοχή επικρατεί «γεωπολιτικό χάος», η Αίγυπτος χαρακτηρίζεται πυλώνας για την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά.
Σε μία γεωγραφική θέση στα σύνορα με τη Γάζα και το Ισραήλ, από τη μία αλλά και με τη Λιβύη από την άλλη.
Διμερείς σχέσεις
Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν δε ότι οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου είναι υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας. Στην Ελλάδα άλλωστε δεν ξεχνούν ότι αυτές οι σχέσεις σφυρηλατήθηκαν και μέσα στην ελληνοτουρκική κρίση με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, που αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Υπενθυμίζεται ότι στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο είχε συμφωνηθεί η σύσταση και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η οργάνωση της υλοποίησης του αναμένεται επίσης να είναι στο τραπέζι των συνομιλιών για τον προγραμματισμό.
Μεταναστευτικό
Στην ατζέντα θα μπουν επίσης η διμερής στρατηγική σχέση που είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, η ενεργειακή και οικονομική συνεργασία, αλλά και το μεταναστευτικό.
Το Νοέμβριο του 2022 Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι θα βρεθεί και το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και η ανάγκη καταπολέμησης της. Με το θέμα των ροών από Αίγυπτο και Λιβύη να είναι αυτό που πλέον απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική πλευρά.
IN