Με πατριωτικές «κορώνες» απαντά ο Ερντογάν στις κυρώσεις της ΕΕ – Νέες απειλές
Στο απόγειό της έχει φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, με την Άγκυρα να δείχνει ότι δεν υπολογίζει στην κυριολεξία τίποτα, αφού όχι μόνο δεν σέβεται στο παραμικρό την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, αλλά δεν λογαριάζει ούτε τις κυρώσεις της ΕΕ.
Και σαν να μην ήταν αρκετά τα παραπάνω, φροντίζει να προκαλέσει με με πατριωτικές κορώνες και προκλητικές φανφάρες, οι οποίες έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εσωτερική κατανάλωση.
Παρ’ όλα αυτά οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας αναφορικά με τις έκνομες της Άγκυρας στην ΑΟΖ, στην υφαλοκρηπίδα και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν πραγματικότητα.
Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει με τη σειρά της ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Μετά λοιπόν την ανακοίνωσή των μέτρων, από σήμερα Τρίτη, προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η συμπλήρωση της λευκής λίστας (empty annex) με τα ονόματα των νομικών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου το μεγαλύτερο κέρδος της Κύπρου αφορά στην ευρύτατη στόχευσή τους, η οποία, όπως προκύπτει αβίαστα, δεν εξαντλείται στις γεωτρήσεις, αλλά καλύπτει τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες από το στάδιο της προετοιμασίας, δηλαδή από τις σεισμικές ενέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό μάλιστα, είναι κάτι στο οποίο επέμεινε έντονα ο κύπριος ΥΠΕΞ.
«Πρωτάρηδες και αρχάριοι οι ηγέτες της της ΕΕ»
Οι εν λόγω κυρώσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε -για μια ακόμα φορά- σε απαράδεκτες δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ ως πρωτάρηδες, αρχάριους στην πολιτική, που προσεγγίζουν αυτά τα θέματα με άγνοια.
Μεταξύ άλλων είπε πως «το να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μας δεσμεύει. Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να λήξουν ανά πάσα στιγμή».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις απελάσεις τζιχαντιστών, ανεξάρτητα από το αν αυτοί γίνονται αποδεκτοί από τις χώρες στις οποίες απελαύνονται. Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η Άγκυρα θα στέλνει τα μέλη του ISIS που έχουν συλληφθεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους.
Criticizing EU deal on sanctioning #Turkey over #Cyprus, Turkish President #Erdogan brands most EU leaders as rookies, newbies in politics and approach such matters with ignorance. pic.twitter.com/UDoXPr3wdU
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) November 12, 2019
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΥΠΕΞ
Η Τουρκία ωστόσο έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν λογαριάζει τίποτα, αφού ούτε τώρα έδειξε την παραμικρή θέληση να κάνει πίσω και να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Με τις γνωστές φανφάρες του το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις της παρά τις όποιες αποφάσεις της ΕΕ.
Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για ταύτιση της ΕΕ με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της «ελληνοκυπριακής διοίκησης».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την υπεράσπιση τόσο των δικαιωμάτων της όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις όποιες προσπάθειες της ΕΕ.
Η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», όπως αναφέρεται, από το 2004 μέχρι και σήμερα δεν προκαλεί ένταση σε σχέση με τα κοιτάσματα υδρογοανανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά έχει καταβάλει καλόπιστες προσπάθειες για να γίνει παράγοντας σταθερότητας με θετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες.
Προσθέτει, δε, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της βορείου Κύπρου με την ΕΕ να υιοθετεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της δεν είναι δυνατό ούτε να δουν τα γεγονότα, ούτε να πάρουν αποφάσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και την ισότητα.
Από το 2004, όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Άγκυρα έχει διακηρύξει ότι δεν θα επιτρέψει μονομερή προσβολή των δικαιωμάτων της. Η Τουρκία καταγγέλλει την ΕΕ για υπερβολική και ακατανόητη στήριξη σε μία αναποτελεσματική και χωρίς νομιμοποίηση κυβέρνηση αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και τη σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προωθεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας στην περιοχή για τη σταθερή σταθερότητα και ευημερία όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ΕΕ, η οποία έχει από καιρό χάσει τον χαρακτήρα της ως ουδέτερου παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν θα μπορέσει να πάρει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καταλήγοντας το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είναι μάταιη προσδοκία η ελπίδα να παραιτηθεί η Τουρκία από τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω απειλών και διαμηνύει ότι οι τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Σήμερα το Συμβούλιο υιοθέτησε πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα αντιδρώντας στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το πλαίσιο θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές.
Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.
Το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα καθιστά δυνατόν να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων:
1. Πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της. Στις εν λόγω δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνονται, όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη σχετικής συμφωνίας οριοθέτησης·
2. Πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης.
3. Συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.
Η σημερινή απόφαση είναι άμεσο επακόλουθο των συμπερασμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου 2019 και τα οποία επικυρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα.