Μαγνησία: Τι είναι η σαλμονέλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης – «Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ

Δημοσιεύτηκε στις 04/06/2024 20:00

Μαγνησία: Τι είναι η σαλμονέλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης – «Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Μαγνησία η καταγραφή περισσότερων από 100 κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας η οποία όπως όλα δείχνουν οφείλεται σε σαλμονέλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, σύμφωνα και με έκθεση που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

Τι είναι η σαλμονέλα

Η σαλμονέλα είναι ένα γένοπαθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι. Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με στοιχεία- να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα.

Η ασθένεια αυτή προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος και ρίγη

Πώς να προστατευθείτε από πιθανή δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό. Πριν την προετοιμασίαχειρισμό των τροφών -και ειδικά των ωμών πουλερικών- για να αποτραπεί η μεταφορά των βακτηρίων της σαλμονέλας στο στόμα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια αγγίξετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας καλά, όταν τελειώσετε.

Τρόπο αντιμετώπισης

Η θεραπεία για την γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα κατά κανόνα είναι συμπτωματική. Ουσιαστικά στους ασθενείς γίνεται ενυδάτωση και αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που έχουν χάσει με τη διάρροια, τους εμέτους κ.λπ. Όταν το βακτήριο κάνει τον κύκλο του, η λοίμωξη θα υποχωρήσει.

Όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές, δεν χορηγούνται αντιβιοτικά διότι υπάρχει κίνδυνος να παρατείνουν τη λοίμωξη. Αν όμως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μπει το βακτήριο στο αίμα, τότε χορηγούνται για 3-5 ημέρες.

Τι εντόπισε ο ΕΟΔΥ στο δίκτυο ύδρευσης

Η επικαιροποιημένη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία, αναφέρει:

«Το δυσάρεστο περιστατικό κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο.

Από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έως σήμερα 03/06/24, συνολικά έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24. Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Σήμερα, 03/06/24, ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών. Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση.

Ο ΕΟΔΥ και το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (ΔΔΥ) και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας στις 3/6/24 για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

ΠΗΓΗnewsbomb.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook