Συνεχίζουν να δοκιμάζονται οι κάτοικοι στα χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, οι οποίοι εν μέσω αφόρητης ζέστης καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιδημία γαστρεντερίτιδας που έχει πλήξει την περιοχή.
Το νερό που τρέχει από τις βρύσες τους εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο και υδροφόρες προμηθεύουν τους κατοίκους με καθαρό νερό για να πιούν, να κάνουν μπάνιο ή να μαγειρέψουν.
Η συνύπαρξη δύο μικροβίων στο νερό μπορεί να προέρχεται ενδεχομένως από επιφανειακά νερά από δίκτυα άρδευσης, ενώ το άλλο σενάριο κάνει λόγο για μόλυνση της αποχέτευσης.
Οι πρώτοι εργαστηριακοί έλεγχοι στα δείγματα του νερού, έδειξαν εντερόκοκκο, καθώς και σαλμονέλα, γεγονός που το καθιστά το νερό ακατάλληλο για όλες τις χρήσεις, στις κοινότητες Ριζόμυλου και Στεφανοβικείου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ακαταλληλότητα του νερού, φορτηγά με παλέτες νερού βρίσκονται σε καθημερινή βάση στα δύο χωριά προκειμένου να εφοδιάσουν τους κατοίκους.
Πώς μολύνθηκε το νερό
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή.
Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».
«Η κλιματική αλλαγή μας «δείχνει» τα δόντια της. Οι αιτίες είναι άλλες, αλλά πλέον παίζουμε με τα όρια που μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα», είπε στο MEGA ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής Κωνσταντίνος Ντελέζος.
«Φάνηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι έχουμε σαλμονέλα και κολοβακτηρίδιο. Η σαλμονέλα προέρχεται από τα τρόφιμα, το κολοβακτηρίδιο από τις τουαλέτες», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνύπαρξη των δύο μικροβίων μπορεί να προέρχεται ενδεχομένως από επιφανειακά νερά από δίκτυα άρδευσης, ενώ το άλλο σενάριο κάνει λόγο για μόλυνση της αποχέτευσης.
«Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες. Μόνο και μόνο σε ένα σημείο να υπάρξει μόλυνση, μπορεί να απλωθεί σε όλο το δίκτυο», είπε ο κ. Ντελέζος, τονίζοντας πως με τη χλωρίωση του δικτύου θα σταματήσει η μόλυνση των υδάτων.
in.gr