M. Κομνηνάκα: Η κυβέρνηση βάζει πιο έντονες ταξικές διαχωριστικές γραμμές στην Δικαιοσύνη
Όπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, που είναι βασικό στοιχείο της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, καθώς απαιτείται δικαιοσύνη φιλική στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το νομοσχέδιο εντείνει τις ταξικές διαχωριστικές γραμμές στην Δικαιοσύνη, ενισχύοντας και την καταστολή σε βάρος του λαού. Οι μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν σαφής στόχευση, επισήμανε, και αφορούν στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης. Άλλωστε αυτό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και της διατήρησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στον αντιδραστικό χαρακτήρα των αλλαγών στους ποινικούς κώδικες που διαπνέονται από την αντιεπιστημονική αντίληψη ότι η αυστηροποίηση των ποινών είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Με αυτό τον τρόπο, είπε, η κυβέρνηση μεταξύ άλλων, επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της για την απουσία πρόληψης αλλά και τις πραγματικές αιτίες για την εγκληματικότητα.
Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση που επικαλείται επίσης την πολυπόθητη επιτάχυνση της δικαιοσύνης για να κρύψει ή να παρουσιάσει ως δικαιολογημένη την κατακρεούργηση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων που παραβιάζουν όχι μόνο τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά τελικά θέτουν συνολικά υπό αμφισβήτηση και την ίδια την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης. Αυτές οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη μπορεί να αποβούν επικίνδυνες όχι μόνο για τους θύτες, αλλά και για τα θύματα των αδικημάτων, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η βουλευτής του ΚΚΕ τα χαρακτήρισε «παντελώς ανεπαρκή» και πρόσθεσε ότι χρησιμεύουν ως άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους από την αναγκαία ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων.
Επίσης στηλίτευσε την περαιτέρω μετατροπή της δικαιοσύνης σε εισπρακτικό μηχανισμό με την επιβολή πανάκριβων παράβολων, γεγονός που δυσκολεύει τα θύματα να απευθυνθούν στο δικαστήριο. Την ίδια ώρα, ενισχύεται ο «αμερικανόφερτος» θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή το παζάρι για το ύψος της ποινής χωρίς να γίνει δίκη, ενώ όποιος έχει χρήμα θα μπορεί να εξαγοράζει την ποινή του. Ως συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία όσων δεν έχουν να πληρώσουν θα πηγαίνουν φυλακή ή θα είναι τζάμπα εργατικό δυναμικό με βάση τις διατάξεις για την κοινωνική εργασία, ενώ όσοι έχουν να πληρώσουν θα πηγαίνουν σπίτι τους.
Έτσι, αποκτά σάρκα και οστά το δόγμα «περισσότερη φυλακή για όλους», όπως είπε, που συνδέεται και με τις εξαγγελίες για χτίσιμο νέων φυλακών, κάτι που ανοίγει και νέα πεδία κερδοφορίας για ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται το οπλοστάσιο απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα με αδικήματα που φορτώνονται πολύ εύκολα στις πλάτες αγωνιστών, όπως η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε εθνικές οδούς που είναι και επίκαιρο. Μετά τα νοσοκομεία όταν η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει κινητοποιήσεις υγειονομικών, τώρα προσθέτει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς θορυβημένη από τις μεγαλειώδεις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις σκοπεύει να στήσει καινούργια μαθητοδικεία σε μια προσπάθεια εκφοβισμού όσων αγωνίζονται.
Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας απέναντι στην πολιτική του κέρδους
Στην αρχή της ομιλίας της, η Μαρία Κομνηνάκα χαιρέτισε την χθεσινή μεγαλειώδη παλλαϊκή κινητοποίηση που συγκλόνισε και έκανε μια γροθιά αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους και φοιτητές.
Όπως είπε, αυτό το ανθρώπινο ποτάμι αλληλεγγύης έδωσε δύναμη όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες για να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα, αλλά έδωσε κουράγιο στα λαϊκά στρώματα όλης τη χώρα για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας, σπάζοντας στην πράξη τον τσαμπουκά της κυβέρνησης.
Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, σημείωσε, είναι η απεργία της 28ης Φλεβάρη, την ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, και πρόσθεσε ότι το σύνθημα «ή τα κέρδη ή οι ζωές μας» ζητά δικαίωση και θα είναι η καλύτερη απάντηση στην απαράδεκτη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει εσπευσμένα την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος.