Λόρδος Βύρων: Το σπίτι που έζησε έναν παράνομο έρωτα και έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του γίνεται μουσείο

Δημοσιεύτηκε στις 25/11/2024 14:33

Λόρδος Βύρων: Το σπίτι που έζησε έναν παράνομο έρωτα και έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του γίνεται μουσείο

Ήταν Απρίλιος του 1824 όταν ήχησαν στο Μεσολόγγι 37 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ήλιου, μία κάθε λεπτό, προς τιμήν ενός σπουδαίου ποιητή. Ο Λόρδος Βύρων είχε χάσει τη ζωή του σε ηλικία 37 ετών, ύστερα από πολυήμερο πυρετό.

Ο Λόρδος Βύρων

Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρώνος Μπάιρον γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων ήταν Άγγλος ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και από τους σημαντικότερους φιλέλληνες. Υπήρξε εξαιρετικά διάσημος και επιτυχημένος ως ποιητής, αλλά και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Αγγλία, ζώντας άστατη οικονομική ζωή.

Ο Λόρδος Βύρων συνέδεσε το όνομα του με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα, και πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι μετά από υψηλό πυρετό που ανέπτυξε. Θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Άγγλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, ενώ στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της επανάστασης του 1821.

Ο Μπάιρον μετακόμισε το 1819 στο Palazzo Guiccioli, ιδιοκτησίας του συζύγου της κόμισσας Τερέζα Guiccioli, την οποία γνώρισε σε ένα πάρτι στη Βενετία. Φωτογραφία: Emanuele Rambaldi

Ένας «τρελός Άγγλος» ερωτεύεται στη Ραβέννα

Ο Μπάιρον εγκατέλειψε την Αγγλία για την ηπειρωτική Ευρώπη το 1816, αφήνοντας πίσω του μια σειρά από σκανδαλώδεις σχέσεις και χρέη, χωρίς να επιστρέψει ποτέ.

Μάλιστα, από μια από τις συντρόφους του, τη συγγραφέα Caroline Lamb, περιγράφηκε ως «τρελός, κακός και επικίνδυνος». Ενώ, ήταν γνωστός από τους ανθρώπους στη Ραβέννα ως «ο τρελός Άγγλος».

Ταξίδεψε στο Βέλγιο και την Ελβετία, καθώς και στη Βενετία και τη Ρώμη, πριν επιστρέψει στη Βενετία το 1819, όπου γνώρισε μια κόμισσα. Αυτή όμως ήταν παντρεμένη με έναν αριστοκράτη.

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, και το ζευγάρι είχε σκεφτεί να κλεφτεί πριν εγκατασταθεί στο συζυγικό της σπίτι.

Ένα μουσείο κάνει την εμφάνισλή του στην πόλη

Τώρα, ένα μουσείο αφιερωμένο στον αμφιλεγόμενο Βρετανό ποιητή πρόκειται να ανοίξει στη βόρεια ιταλική πόλη της Ραβέννας, στεγασμένο στο ίδιο κτίριο όπου ο ίδιος διατηρούσε έντονη σχέση με τη σύζυγο του αριστοκράτη και ολοκλήρωσε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του.

Ο Μπάιρον μετακόμισε ανενδοίαστα το 1819 στο Palazzo Guiccioli, ιδιοκτησίας του συζύγου της κόμισσας Teresa Guiccioli, την οποία γνώρισε σε ένα πάρτι στη Βενετία.

Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει στις 29 Νοεμβρίου. Φωτ: Emanuele Rambaldi

Τι θα δούμε στο μουσείο

Η εκτεταμένη κατοικία στην καρδιά της πόλης έχει ανακαινιστεί από το Ίδρυμα Cassa di Risparmio di Ravenna και από τις 29 Νοεμβρίου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιπλανηθούν στα δωμάτια όπου διαδραματίστηκε η ύστατη ρομαντική περιπέτεια του Μπάιρον κι εκεί όπου ο ποιητής σκαρφίστηκε αριστουργήματα όπως το «Don Juan», το «Sardanapalus», το «The Prophecy of Dante» και το κύκνειο άσμα του «Childe Harold’s Pilgrimage».

Μάλιστα, σε ένα από τα δωμάτια υπάρχουν τεκμήρια αγάπης που φύλαγε η κόμισσα, όπως γράμματα, κοσμήματα, μπούκλες από τα σγουρά μαλλιά του ποιητή, ακόμη και κομμάτια από το ηλιοκαμένο δέρμα του.

«Η ιδέα είναι να συνδέσουμε τρεις πτυχές του ποιος ήταν ο Λόρδος Μπάιρον – ο ποιητής, ο εραστής και ο άνθρωπος που προσανατολίζεται προς την ελευθερία», δήλωσε ο Fabio Ricci, εκπρόσωπος Τύπου του μουσείου.

Οι επισκέπτες του μουσείου, το οποίο, σύμφωνα με το ίδρυμα, είναι το μοναδικό στον κόσμο ειδικά αφιερωμένο στον Βύρωνα, θα μπορούν επίσης να ξαναζήσουν τις εμπειρίες του ποιητή στην Ιταλία και να μάθουν τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε στη χώρα αυτή, χάρη στη διαδραστική τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας.

Το Risorgimento και οι Carbonari

Το μουσείο θα είναι εν μέρει αφιερωμένο στο Risorgimento, το ιταλικό κίνημα του 19ου αιώνα για την ενοποίηση, λόγω των διασυνδέσεων του Βύρωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στους Carbonari, ένα άτυπο δίκτυο μυστικών επαναστατικών εταιρειών που έπαιξε ρόλο στη διαδικασία.

Η Ιταλική ενοποίηση ήταν το πολιτικό και κοινωνικό κίνημα κατά το οποίο συσσωματώθηκαν διαφορετικά κράτη της ιταλικής χερσονήσου στο ενιαίο κράτος της Ιταλίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Οι Carbonari ήταν μυστικές επαναστατικές οργανώσεις-εταιρείες που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα στην Ιταλία. Οι Ιταλοί καρμπονάροι επηρέασαν πολλές άλλες επαναστατικές ομάδες στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία καθώς και τη Φιλική Εταιρεία, τη μυστική οργάνωση που έθεσε τις βάσεις της Ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι στόχοι των καρμπονάρων είχαν φιλελεύθερο-δημοκρατικό σκοπό, σε μια Ευρώπη που μετά την ήττα του Ναπολέοντα, τα μηνύματα της γαλλικής επανάστασης είχαν ατονήσει και οι αντιδραστικές δυνάμεις της φεουδαρχίας και του συντηρητισμού είχαν επανακτήσει τα πρωτεία.

*Πηγή: Guardian, Φωτ: Emanuele Rambaldi

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook