Λίνα Μενδώνη: Υπάρχει θετικό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές, αλλά χρειάζεται χρόνος
Τον δρόμο για να προχωρήσει η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα άνοιξε ο Κιρ Στάρμερ στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
Σήμερα, το θετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ανάγκη χρόνου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επιβεβαίωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Τι δήλωσε σχετικά η Λίνα Μενδώνη
«Υπάρχει αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές. Αλλά, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και σε πρόσφατη συνέντευξή του, χρειάζεται χρόνος και είναι προφανές ότι χρειάζεται χρόνος για μία τέτοιου είδους συμφωνία», δήλωσε αρχικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»
Ενώ σχολίασε σχετικά: «Πάντως είναι θετικό το ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τον αρνητισμό προηγούμενων κυβερνήσεων και το Βρετανικό Μουσείο συνομολογεί ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί μπορεί κανείς να πει ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα, θα επανενωθούν. Ακόμα χρειάζεται χρόνος και δουλειά».
«Τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στην ολότητά τους, καθώς αποτελούν μέρος του μνημείου, το οποίο ίσταται. Επί της ουσίας είναι το ίδιο το μνημείο το οποίο απαιτεί τη συνένωση, την επανένωση του γλυπτού του διακόσμου», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, η οποία έβαλε ακόμη μία διάσταση στο θέμα:
«Αλλά, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι από κει που υπήρχε ένας πάγος που δεν γινόταν τίποτα, είναι θετικό το ότι οι δύο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι, οι οποίες έχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά θέματα -είναι όλα αυτά που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί να μοιραστούν μεταξύ τους- ότι και γι’ αυτό το θέμα μιλάνε. Μπορούν και μιλάνε. Μην ξεχνάτε ότι από τη δεκαετία του ’80, μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Μελίνα, υπήρχε ένα εμπάργκο ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Βρετανικό Μουσείο. Το εμπάργκο αυτό έχει, πλέον, σπάσει. Υπάρχουν οι συνεννοήσεις και οι ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών ανάμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Βρετανικό Μουσείο, άλλα και στα άλλα δημόσια μουσεία, το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό. Με το να κρατάς παγωμένες τις σχέσεις, δεν καταφέρνεις τίποτα, ποτέ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ