Λειψυδρία: Λιτανείες και δεήσεις για να βρέξει – «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση»
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα νησιά, εκ των οποίων κάποια τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εναλλακτικές λύσεις ψάχνουν οι πολίτες μέσω της διεξαγωγής λιτανειών και δεήσεων για να βρέξει.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτεία τονίζει ότι αναζητά οικοϋδρολογικές λύσεις για τη συλλογή βρόχινου νερού, αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων των νησιών.
Λιτανείες και δεήσεις για να βρέξει
«Όλη η Ελλάδα αυτήν την ώρα πλήττεται από τη λειψυδρία και την ανομβρία, τα νησιά υποφέρουν, οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση. Σιγά σιγά έρχεται ο χειμώνας και δεν έχει ρίξει σταγόνα βροχής μήνες. Εμείς ως εκκλησία, κατά παρότρυνση των ανθρώπων, κάναμε μια δοξολογία. Εμένα οι πιστοί με παρακάλεσαν και μάλιστα επιμόνως μερικοί. Και ιερείς και οι πιστοί ακόμα και δήμαρχοι. Μου είπαν ‘κάντε κάτι σεβασμιότατε να βρέξει’. Εγώ τι να κάνω πέρα απ’ την προσευχή μου; Μερικοί ιερείς, τηρώντας ένα πολύ παλιό έθιμο που συνέβαινε πάντοτε, κάνανε και λιτανείες ιερών εικόνων στα όρια του χωριού τους ή γύρω από την εκκλησία. Κάναμε το απλούν και το αυτονόητο. Έχει ξανά γίνει αυτό στα νησιά μας πολλές φορές σε περιόδους λειψυδρίας», ανέφερε στο MEGA ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος.
Στο Αιγαίο λειτουργούν συνολικά 57 μονάδες αφαλάτωσης, ενώ στις Κυκλάδες το 51% του πληθυσμού πίνει νερό από αφαλατώσεις, δευτερευόντως από υπόγεια υδατικά συστήματα και ένα μικρό ποσοστό από επιφανειακές πηγές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Τι είπαν γεωργοί της Νάξου για την λειψυδρία
Για το έντονο πρόβλημα της Νάξου μίλησε ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, υποστηρίζοντας ότι «αυτό [το πρόβλημα] το βλέπουμε από το ότι η πατάτα της Νάξου που είναι ένα προϊόν ΠΟΠ, το 2022 παράγαμε περίπου στους 6.000 τόνους. Το 2023 πήγαμε στους 4.000 τόνους και το 2024 πήγαμε στος 1.800 τόνους πατάτας».
«Καταλαβαίνουμε ότι ήταν μειωμένη από το 2022 μέχρι τι 2024 κατά 70% και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει νερό, τα πηγάδια όλα έχουν στερέψει, δεν μπορούσαν οι αγρότες να ποτίσουν τα κτήματά τους, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την απώλεια», συμπλήρωσε ο κ. Καπούνης.
in.gr