Λάρισα : Επιδείξεις του υπερσύγχρονου αμερικανικού UAV MQ-9 Guardian
Ξεκίνησε την Τρίτη στη Λάρισα, στην 110 ΠΜ – παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, ΓΕΑ αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη και ΓΕΝ αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη αλλά και του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ – η επίδειξη των δυνατοτήτων του υπερσύγχρονου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) MQ-9 Guardian στα πεδία των αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και προστασίας συνόρων, από την κατασκευάστρια εταιρεία του UAV, General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI).
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Πολεμική της Αεροπορία μπαίνουν διεθνώς στο επίκεντρο των εξελίξων των UAV’s αφού αντιπροσωπείες 11 ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να βρεθούν στην αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα (110 Πτέρυγα Μάχης) το επόμενο δεκαήμερο για να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις των προηγμένων δυνατοτήτων του αμερικανικού UAV ΜQ-9 Guardian.
Οι πτήσεις του UAV αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πτήσεις επίδειξης γίνονται με τη συνδρομή και στήριξη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα στην επίδειξη που έγινε στους Έλληνες Επιτελείς πάνω στο αεροσκάφος υπήρχε γραμμένο και το ρητό «ος τα πάνθ’ ορά», δηλαδή αυτός που βλέπει τα πάντα.
Οι αμερικανοί θα δείξουν ό,τι πιο σύγχρονο από πλευράς συστημάτων και συσκευών μπορούν να «κουμπώσουν» πάνω στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Joined CHOD Gen. Christodoulou, AIr Force Chief Gen. Blioumis and Navy Chief Adm. Tsounis in #Larissa today for a briefing from @GeneralAtomics on the impressive capabilities of the MQ-9, a key part of our growing U.S.-Greece defense cooperation particularly after #MDCA update. pic.twitter.com/3lAPZh7gB5
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) December 10, 2019
https://platform.twitter.com/widgets.js
Κατά τη διάρκεια των πτήσεων επίδειξης το αεροσκάφος θα επιδείξει τις δυνατότητες ενός Multi mode radar ναυτικής έρευνας, ενός ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar) και του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic identification System-AIS) θαλασσίων μέσων, τα οποία σε συνδυασμό θα δημιουργήσουν μια πλήρη real time εικόνα ευρέως πεδίου (Maritime Wide Area Search- MWAS).
Όλα τα παραπάνω δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και ανάσχεσης θαλασσίων στόχων. Οι εν λόγω λειτουργίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ καθώς και άλλες χώρες και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προστασία των θαλασσίων συνόρων.
Επιπρόσθετα, θα γίνει επίδειξη ενός συστήματος «ανίχνευσης και αποφυγής» (Detect and Avoid-DAA) το οποίο ανέπτυξε η GA-ASΙ και αποτελεί βασική τεχνολογία για τα τηλεκατευθυνόμενα εναέρια αεροσκάφη, έτσι ώστε να πετούν με ασφάλεια στον πολιτικό εναέριο χώρο ταυτόχρονα με τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Το σύστημα αποτελείται από ένα ραντάρ αέρος-αέρος και επεξεργαστή ο οποίος δύναται να συνεργαστεί με το σύστημα TCAS-II καθώς και με το Automatic Dependent Surveillance- Broadcast (ADS-B).
Αναφερόμενος στις επιδείξεις ο CEO της αμερικάνικης εταιρείας Λίντεν Μπλου τόνισε πως εκτιμάει την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας στις επιδείξεις. «Η GA-ASI υπογραμμίζει υπογραμμίζει τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης και ολοκλήρωσης του πολιτικού εναέριου χώρου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τους Ευρωπαίους πελάτες μας».
Πτήσεις με επιχειρησιακά σενάρια
Για την υλοποίηση των διαφόρων φάσεων της επίδειξης θα πραγματοποιηθούν σενάρια εντοπισμού μικρού σκάφους στη θάλασσα, εντοπισμού ναυαγού, εντοπισμού-παρακολούθησης συστοιχίας οχημάτων (Convoy), εντοπισμού αγνοούμενου ορειβάτη, εντοπισμού εστίας φωτιάς.
Στο πλαίσιο των επιδείξεων, η GA-ASI θα συνεργαστεί με την εταιρεία SES, που θα παρέχει τη δορυφορική σύνδεση (με 70 δορυφόρους) με την οποία θα μεταδίδονται άμεσα τα δεδομένα που θα συλλέγει το MQ-9 στο Σταθμό Ελέγχου Εδάφους (Ground Control Station-GCS).
Οι χώρες οι οποίες προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις, πέραν της Ελλάδος είναι η Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πολωνία και Βέλγιο. Παράλληλα, η GA-ASI έχει αποστείλει προσκλήσεις και σε μη κρατικές οντότητες όπως η FRONTEX, σε Νατοϊκούς οργανισμούς, σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, think tanks.
Για την υλοποίηση των διαφόρων φάσεων της επίδειξης θα διεξαχθούν σενάρια εντοπισμού μικρού σκάφους στη θάλασσα, εντοπισμού ναυαγού, εντοπισμού-παρακολούθησης συστοιχίας οχημάτων (Convoy), εντοπισμού αγνοούμενου ορειβάτη, εντοπισμού εστίας φωτιάς.
Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον εδώ και μία διετία οι αμερικανοί «θεριστές» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper χρησιμοποιούν την 110 Πτέρυγα μάχης στη Λάρισα και επιχειρούν από εκεί. Με την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ- Ελλάδας μάλιστα, η στάθμευση των αμερικανικών UAV’s στη Λάρισα μονιμοποιείται. Και όπως έχουν επισημάνει πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική άμυνα. Κι αυτό διότι η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία για ένα σημαντικό όπλο του παρόντος και του μέλλοντος όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.