Λαγκάρντ: Οι προτάσεις για τους δασμούς Τραμπ – «Να είμαστε προετοιμασμένοι»
Την ανάγκη να προετοιμαστεί η Ευρώπη και να προβλέψει τους εμπορικούς δασμούς του 47ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντονάλτ Τραμπ, ανέδειξε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Karen Tso του CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η Λαγκάρντ ανέδειξε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ενιαίας αγοράς ως μέτρο προστασίας από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ χαρακτήρισε «πολύ έξυπνη προσέγγιση» το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε γενικούς δασμούς την πρώτη μέρα της προεδρίας του, επειδή «οι γενικοί δασμοί δεν δίνουν απαραίτητα τα αποτελέσματα που περιμένεις» εξήγησε.
Ως εκ τούτου, είπε ότι αναμένει ότι οι δασμοί του Τραμπ θα είναι «πιο επιλεκτικοί, εστιασμένοι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ευρώπη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προβλέψουμε τι θα συμβεί προκειμένου να ανταποκριθούμε».
Οι απειλές Τραμπ
Η απειλή δεν άργησε να έλθει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Τραμπ, τη δεύτερη μέρα της προεδρίας του, βάζει στο στόχαστρο της τιμωρητικής εμπορικής πολιτικής του την Κίνα και την ΕΕ.
«Μιλάμε για δασμό 10% στην Κίνα, με βάση το γεγονός ότι στέλνουν φαιντανύλη στο Μεξικό και τον Καναδά» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, προσδιορίζοντας την 1η Φεβρουαρίου ως πιθανή ημερομηνία.
«Άλλες χώρες είναι επίσης μεγάλοι καταχραστές, ξέρετε ότι δεν είναι μόνο η Κίνα» συνέχισε. «Έχουμε έλλειμμα 350 δισ. δολαρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας φέρονται πολύ, πολύ άσχημα, οπότε θα μπουν και αυτοί στο στόχαστρο των δασμών» είπε, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε τη Δευτέρα. «Επομένως, θα τους επιβληθούν δασμοί. Είναι ο μόνος τρόπος … για να υπάρξει δικαιοσύνη».
Η απάντηση από τον Επίτροπο Οικονομίας
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας και Παραγωγικότητας, είχε την δική του απάντηση λέγοντας ότι αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ, η ΕΕ θα απαντήσει «με ανάλογο τρόπο».
«Εάν υπάρχει ανάγκη να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα ανταποκριθούμε με ανάλογο τρόπο» ανέφερε στον Steve Sedgwick του CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και είναι σημαντικό να συνεργάζονται, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνομιλούν με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ για να βρουν μια «ρεαλιστική» λύση στη συζήτηση για τους δασμούς, είπε, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποφέρει αν η οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών έβλαπτε.
«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η εμπορική και επενδυτική σχέση, διότι διαφορετικά θα επέλθει παγκόσμιος οικονομικός κατακερματισμός, και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να συμβεί αυτό. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 7%»
Η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς
Η Λαγκάρντ ζήτησε επίσης την άρση των εμποδίων στο εμπόριο εντός της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι παρά τις φιλοδοξίες για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που κατά καιρούς εμποδίζουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες να ταξιδεύουν χωρίς απομείωση.
«Νομίζω ότι είναι ένα από τα σημεία που ανέφερε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ας βεβαιωθούμε ότι καταργούμε τα εμπόδια επί των οποίων έχουμε τον έλεγχο» είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζει να συμβεί τις επόμενες εβδομάδας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι ένας τρόπος για να απαντήσει η Ευρώπη στην στροφή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
«Να είστε δυνατοί στο σπίτι σας και να βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιείτε συναλλαγές, ότι πουλάτε και αγοράζετε στο σπίτι σας, ότι αποταμιεύετε στο σπίτι σας και ότι επενδύετε στο σπίτι σας. Όχι για να πούμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια προστατευτική προσέγγιση, διότι αυτό που μας έχει διδάξει η μείωση των φραγμών είναι ότι το εμπόριο είναι στην πραγματικότητα πολύ χρήσιμο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Πηγή: ΟΤ