Κυρ. Μητσοτάκης: Μνημόνιο για το ποδόσφαιρο σε συμφωνία με UEFA-FIFA
«Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα, κλεισίματα τραπεζών και για το πώς οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ουσιαστικά σε προηγούμενη πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρωτολογία του που είχε προηγηθεί.
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Δε θα διαφωνήσω μαζί σας ότι στην κοινωνία υπάρχει όντως μία διάχυτη ανησυχία για το προσφυγικό και για την έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όμως υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και το αίσθημα της εμπιστοσύνης». Έκανε μάλιστα αναφορά στο γεγονός ότι αν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα δεν θα προηγείτο η ΝΔ με διπλάσια διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις»
Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και τόνισε: «Οι τελευταίες μέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μία μίζερη πραγματικότητα. Την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της -κάτι που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε- πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα, από μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα. Είκοσι χρόνια τουλάχιστον το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα και καμία κυβέρνηση – ούτε η δικιά σας- δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει».
Πρόσθεσε: «Η φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να φυλακίζεται σε μια γκρίζα κερκίδα» επισημαίνοντας «Να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει την καθημερινή προσωπική μάχη που δίνει ο κάθε Έλληνας πολίτης για να ζήσει καλύτερα και να προκόψει».
Χθες, η Κυβέρνηση σε μια κίνηση καταλαγής ψήφισε μια νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση, όχι απόφαση, γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σύμφωνα με την νέα διάταξη η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί πια στην τιμωρία, όχι όμως στην εξόντωση της. Ρωτώ, λοιπόν, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την διάταξη; Αυτό είναι, λοιπόν, το πρώτο ερώτημα το οποίο θέτουμε. Κατά συνέπεια, δεν μιλάμε για μια αθλητική διευθέτηση, αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση, εξάλλου, θα επιληφθεί τελικά η Αθλητική Δικαιοσύνη. Κρίναμε, ωστόσο, έκρινα εγώ προσωπικά, ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Γι’ αυτό και πρώτος εγώ τόλμησα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή μας ο οποίος συμπεριφέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός ενός μεμονωμένου συλλόγου. Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών. Αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές, όπως ότι «η χώρα θα κοπεί στα δυο», «θα χυθεί αίμα», «οι Έλληνες θα μοιραστούν σε βόρειους και νότιους».
Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά και όχι οπαδικά
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η οποία επαναφέρει στο μυαλό όλων μας παλιούς όρους, όπως «νταβατζήδες» και «διαπλοκή», εσείς απλά σιωπάτε. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μη έχοντας τι να προτείνουν επί της ουσίας επέλεξαν την αποχή. Και ίσως και για αυτό η μετριοπαθής προσέγγιση της κυβέρνησης να συγκεντρώνει τα πυρά των φανατικών και από τις δύο πλευρές. Γιατί μάλλον ήταν η μόνη αναγκαία και επιβεβλημένη».
Και συνέχισε: «Κρίναμε ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε κοινωνική γι αυτό απομακρύνθηκε ένας ευρωβουλευτής μας που συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός Συλλόγου… Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά και όχι οπαδικά. Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας και κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Κάποιοι επιμένουν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς απειλώντας ακόμη και βουλευτές. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φθηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως την Πολιτείας για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσωπικά θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον».
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σήμερα προειδοποιώ ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τρόπο να προστατεύσουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία, επικοινωνία, διάσκέδαση, υπάρχει για να ενώνει κι όχι για να χωρίζει τους ανθρώπους».
«Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό αλλά οι μειωμένοι φόροι, οι περισσότερες δουλειές, τα καλά νοσοκομεία, τα καλά σχολεία τα καλά είναι πολύ πιο σημαντικά από ό,τι είναι το ποδόσφαιρο».
Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League
Μίλησε ακολούθως για μια ύστατη ευκαιρία συνεννόησης που κρύβεται όπως είπε πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα.
«Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.
Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα.
Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στη FIFA και την UEFA και οι πρόεδροί τους θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουμε από κοινού ένα μνημόνιο ανάταξης και ανασύνταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια θα γίνει προσπάθεια ανασύνταξης του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες».
Και πρόσθεσε: «Ο θεσμός των ξένων διαιτητών, το VAR, παρά τα προβλήματά του, είναι εργαλεία τα οποία είχαμε στηρίξει όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Αποδεικνύεται, όμως, δυστυχώς, ότι δεν ήταν αρκετά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο δραστικό το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν επισκεφθούμε και μας επισκεφθούν οι ιθύνοντες της UEFA και της FIFA, να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα»
Υπογράμμισε: «Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν απειλείται η κοινωνική η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή».
Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται μία ευκαιρία. Αυτή την ευκαιρία πρέπει οι υπεύθυνοι όλων των ομάδων να αξιοποιήσουν, σε μία ύστατη προσπάθεια κοινών αποφάσεων με την ευθύνη της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά, θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση. #vouli pic.twitter.com/ecivP98Jnr
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 30, 2020
Για το προς κύρωση Πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν της αντιπολίτευσης. Σας το είπα και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας ότι δεν έχω διαγνώσει καμία ουσιαστική απόκλιση στην εξωτερική μας πολιτική. Στο ταξίδι μου στην Αμερική, χρησιμοποίησα αυτή ακριβώς τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας στη χώρα στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. . Μίλησα για τη στροφή 180 μοιρών που κάνατε από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση της χώρας. Πως ξεχάσατε, τα συνθήματα περί «φονιάδων Αμερικανών», τις πορείες στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, τα συνθήματα κατά του Ισραήλ και προσαρμοστήκατε στον σκληρό κόσμο της γεωπολιτικής αναγνωρίζοντας και την ανάγκη για την εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την ανάγκη η χώρα να αναβαθμίσει το επίπεδο των στρατηγικών σχέσεων με το Ισραήλ.
Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αν ψηφίσουμε τη συμφωνία θα είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Αυτή είναι μία συμφωνία την οποία εσείς είχατε διαπραγματευτεί και ουσιαστικά είχατε θέσει σε εφαρμογή. Από το 2018 λειτουργεί… άρα προφανώς δεν διαφωνείτε με τον πυρήνα της συμφωνίας που είναι καλή αλλά λέτε ότι δεν πρέπει να την κυρώσουμε τώρα, ακόμη κι αν είναι ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα γιατί ΄θα μας φοβηθούν οι Αμερικανοί αν τους πούμε ότι δεν υπογράφουμε΄».
Και τόνισε: «Όλες οι συμμαχίες βασίζονται στην έννοια της προβλεψιμότητας. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε πού μας οδηγήσατε». Επίσης ότι «Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα».
«Λέτε επίσης ότι θέλουμε περαιτέρω εγγυήσεις. Θα σας θυμίσω δηλώσεις που έχουν γίνει από Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες» είπε και ανέφερε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.
Επεσήμανε: «Όταν πήγα στην Ουάσινγκτον συναντήθηκα με 12 από τους 22 γερουσιαστές. Οι οποίοι άκουσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που τους είχα πει, γιατί η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και γιατί σε αυτή την συγκεκριμένη χρονική σημασία η αναβάθμιση της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυτοτελή σημασία, όχι κατ’ ανάγκη, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, σε αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Έχουμε, λοιπόν, και αυτό το πολύ σημαντικό κείμενο το οποίο προσθέτουμε στην φαρέτρα των διπλωματικών μας εργαλείων.
Θέλω να θυμίσω, κ. Τσίπρα, ότι η πώληση των F-35 στην Τουρκία μπλοκαρίστηκε από το Κογκρέσο. Μπλοκαρίστηκε από το Κογκρέσο ως αποτέλεσμα μιας συνολικής παρέμβασης η οποία έγινε από πολλές χώρες, οι οποίες έπεισαν τελικά την αμερικανική Γερουσία και το αμερικανικό Κογκρέσο ότι η αγορά F-35 από την Τουρκία, όταν ταυτόχρονα η Τουρκία έχει αγοράσει το σύστημα S400, θα έθετε σε κίνδυνο σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Καταθέτω, λοιπόν, και τον East Med Act στα πρακτικά της Βουλής.
Οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικά στην επιστολή που έλαβε προ δεκαημέρου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. «Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντιστρέψει μια πάγια κατάσταση δεκαετιών που στην καλύτερη περίπτωση διεκδικούσε από τις ΗΠΑ μία πάγια ουδετερότητα» και πρόσθεσε: «Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας επιλογές που έρχεστε τώρα και τις αναιρείτε… Παραμένετε πράγματι απόβλεπτος και αναξιόπιστος. Τώρα αρνείστε μία συμφωνία που μέχρι χθες υμνούσατε. Φαίνετε ότι το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν – ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα. Αλλάξτε την άποψή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι πράγματι ένα απρόβλεπτο κέρδος».
Οι ξεκάθαρες δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ είναι απόδειξη της αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Αναβαθμίζουμε τις οικονομικές μας σχέσεις και σήμερα, ενισχύουμε το πλαίσιο των στρατηγικών μας συμμαχιών με τις ΗΠΑ. https://t.co/J1LrQxDWxK pic.twitter.com/qMhbdQBDcW
– Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 30, 2020
Σταματήστε την πιπίλα για το ότι βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια αφού τη βάλατε πρώτα
Στη σύντομη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί «ακριβή αντίγραφα αυτών που έχουν ειπωθεί. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα μεγάλο ψέμα. Ειδικεύεστε για άλλη μία φορά στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».
Και τόνισε: «Θέλω να καταλάβω ακριβώς τι ζητάτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητάτε μία ομπρέλα ασφάλειας και προστασίας των εθνικών συμφερόντων; Ζητάτε μία διμερή αμυντική συμμαχία η οποία θα σημαίνει ότι αν ω μη γένοιτο η Ελλάδα δεχθεί επίθεση οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνδράμουν και να υποστηρίξουν την Ελλάδα; Και αν ζητάτε αυτό γιατί δεν το ζητήσατε αυτό από τον κ. Τραμπ όταν πήγατε να τον επισκεφθείτε; Γιατί αν ζητάτε αυτό δεν είναι στη σφαίρα του εφικτού».
Ακολούθως τόνισε: «Σταματήστε την πιπίλα για το ότι βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια αφού τη βάλατε πρώτα. Είσαστε σαν τον πυρομανή που αφού έχει βάλει φωτιά στο σπίτι έρχεται και πανηγυρίζει γιατί φώναξε την Πυροσβεστική».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ