Κυβερνητική διαχείριση της καταστροφής στην Αττική: από την επιστροφή των… «αναρχοάπλυτων», στην πάντα βολική ατομική ευθύνη
Θυμάται κανείς τους «αναρχοάπλυτους»; Η λέξη αυτή, ιδιαίτερα δημοφιλής στο… δεξιά άκρο των ελληνικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, ακριβώς επάνω στη φάση της μεγάλης σύγκρουσης γύρω από το μνημόνια. Ήταν ένας απαξιωτικός χαρακτηρισμός, βγαλμένος από τα βάθη ενός δήθεν συντηρητισμού που εθελοτυφλούσε πάνω στο γεγονός ότι δεν ήταν κάποιες μειοψηφίες αυτές που διαμαρτύρονταν, γεμίζοντας δρόμους και πλατείες, αλλά μια ολόκληρη κοινωνία που ένιωθε το έδαφος να φεύγει κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια της.
Και όμως φαίνεται να επιστρέφει η ορολογία αυτή εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στις χτεσινές διαμαρτυρίες των πολιτών κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πεντέλη και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκεί.
Καταρχάς, όταν καταγράφηκε – και καταγγέλθηκε – η αποτυπωμένη σε βίντεο του in απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικού απέναντι στους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δήλωσης «θα τα πούμε μετά», αντί να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της συμπεριφοράς, είχαμε προσπάθεια να κατηγορηθούν οι διαδηλωτές, ενώ η αναφορά σε «αναρχοάπλυτους» απέστρεψε στο «οικοσύστημα» των δεξιών τρολ που ανέλαβαν να αναπαράγουν τη «γραμμή».
Όμως, η γραμμή περί «αναρχοάπλυτων», δηλαδή υποκινούμενων «επαγγελματιών επαναστατών», για χρησιμοποιήσουμε μια πιθανή μετάφραση, επανήλθε ακόμη και επίσημα χείλη.
Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε εκτενή ανάρτησή του στο X υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν καμία σχέση με τους κατοίκους της περιοχής και ότι «οι πραγματικοί κάτοικοι» της περιοχής πανηγυρίζουν ουσιαστικά για την κυβερνητική διαχείριση της πυρκαγιάς και για την αρωγή προς του πληγέντες.
«Έξω από το παλαιό Δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί Διαμαρτυρόμενοι και φώναζαν κατά του Πρωθυπουργού και όλων μας γενικά, εικόνες και βίντεο έχουν κατακλύσει τα social media. Εκλέγομαι βουλευτής της περιοχής από το 2007, κατοικώ στην περιοχή αυτή από το 2007, σας διαβεβαιώ ότι όση σχέση είχαν αυτοί οι Διαμαρτυρόμενοι με την περιοχή έχω εγώ με την Γροιλανδία. Κοινώς ήταν διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς, από διάφορα μέρη, αποδιδόμενοι στην αγαπημένη τους συνήθεια…την διαμαρτυρία.
Οι πραγματικοί κάτοικοι έχουν πολλά ερωτηματικά και έχουν στενοχωρεθει από το γεγονός της φωτιάς, που έφτασε τόσο χαμηλά μέσα στον αστικό ιστό, αλλά ξέρουν ότι κάναμε εκείνη την ημέρα το ανθρωπίνως δυνατόν και θα μας κρίνουν από την ταχύτητα της αποκατάστασης που είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση. Εύγε στον Πρωθυπουργό για την χθεσινή του πρωτοβουλία που συγκέντρωσε εκεί κυριολεκτικά όλους τους εμπλεκομένους φορείς»
Δεν μίλησε για «αναρχοάπλυτους» ο υπουργός Υγείας αλλά επί της ουσίας επέμεινε και αυτός στη γραμμή «δεν ήταν κάτοικοι», αλλά «περιφερόμενοι Αριστεροί».
Και επειδή οι… αναρχοάπλυτοι δεν επαρκούν για να προσπεραστούν (παίζοντας με τις λέξεις θα μπορούσαμε να πούμε ξεπλυθούν) οι κυβερνητικές ευθύνες για μια πυρκαγιά που έφτασε και μπήκε στον αστικό ιστό, επιστρατεύτηκε και η θεωρία της «ατομικής ευθύνης» με αφορμή τη διαπίστωση ότι τα περισσότερα σπίτια που καταστράφηκαν ήταν από αυτά στα οποία δεν είχαν καθαριστεί τα οικόπεδα.
Πάλι από την ίδια ανάρτηση του Άδ. Γεωργιάδη: «Επίσης απεδείχθη με δορυφορικές φωτογραφίες ότι 8 στα 10 σπίτια που έπαθαν ζημιές δεν είχαν κάνει δήλωση καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου και τα 2 από τα 10 που είχαν κάνει, έχουν πάθει μικρές ζημιές. Κοινώς όποιος είχε καθαρίσει την αυλή του και τον γύρω χώρο του δεν κινδύνευσε. Το λέω διότι όταν εφαρμόστηκε το μέτρο αυτό ακούσαμε τα εξ αμάξης, αλλά δούλεψε και πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στην εφαρμογή του».
Και όντως υπήρξε στη σύσκεψη στην Πεντέλη και σχετική παρουσίαση του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μόνο που στην επικοινωνιακή διαχείριση της διαπίστωσης αυτής όλη η προσπάθεια είναι να μεταφερθεί η ευθύνη για το πώς εξελίχθηκε η πυρκαγιά, η διαπίστωση αυτή έγινε προσπάθεια να μεταφραστεί και σε εξήγηση των προβλημάτων. Μόνο που είναι σαφές ότι εάν η πυρκαγιά έφτασε εκεί που έφτασε αυτό δεν οφείλεται στα ακαθάριστα οικόπεδα αλλά στην ανεπάρκεια του σχεδιασμού για την πυρόσβεση.
Αλλά και για τα ακαθάριστα οικόπεδα καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη. Ταυτόχρονα, ήταν και ευθύνη των δήμων και των περιφερειών να ελέγξουν για την εφαρμογή του μέτρου αλλά και για την έγκαιρη αποκομιδή των ξερόχορτων και κλαδιών από τον καθορισμό.
Το βασικό είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων είναι ένα αναγκαίο μέτρο. Όμως, δεν υποκαθιστά όλα τα άλλα μέτρα και υποδομές που είναι αναγκαία για να μην βλέπουμε καταστάσεις όπως αυτές στην Βορειοανατολική Αττική. Δεν υποκαθιστά τα σχέδια για την έγκαιρη αντιμετώπιση, δεν υποκαθιστά τα μέσα πυρόσβεσης, δεν υποκαθιστά την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για μια ολοκληρωμένη πολιτική δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Πάνω από όλα δεν υποκαθιστά την ευθύνη της Πολιτείας άρα και της κυβέρνησης για όλα αυτά.
Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η εποχή που μπορούσε να λέει ότι ήταν παντοδύναμη μέσα στην πολιτική σκηνή έχει περάσει. Σίγουρα, η κρίση της αντιπολίτευσης της αφήνει αρκετά περιθώρια κινήσεων στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά στο κοινωνικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι εύκολα και είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα στο επόμενο διάστημα.