Κυβέρνηση σε Ανδρουλάκη: Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι – Απαντήσεις για Σαμαρά και διαρροές στην ψήφιση του προυπολογισμού
Ελληνοτουρκικά και εθνικά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει τη θέση ότι δεν υπάρχει κανένα παζάρι. Με αιχμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «προφανώς και δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι με την Τουρκία».
Τόνισε ότι υπάρχει μία διαφορά με την Τουρκία, που θέλουμε να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή αυτή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτών συντακτών, πως «καλό είναι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν την ίδια εθνική γραμμή».
Σε ερώτηση για το πότε θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε πως αναμένουμε από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη κάποιες ημερομηνίες για να γίνει το ραντεβού.
Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πάγιες απόψεις του υπουργού και επανέλαβε πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».
Αναφορικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση ανησυχεί για τη στάση βουλευτών της ή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, στόχος μας παραμένει, οι αυξήσεις των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών, να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και η διασφάλιση ακόμη καλύτερης ζωής».
Σαμαράς και Μαξίμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει συνεχώς αμφιβολίες και αμφισβητεί πράγματα ειδικά για τα εθνικά ζητήματα, τόνισε πως «έχουμε πει ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, προφανώς, δεν σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις του. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία. Δεν είναι πολλοί. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός. Με απόλυτο σεβασμό, μάλιστα, και στην πορεία του και στη διαδρομή του».
«Από εκεί και πέρα», προσέθεσε, «όχι ως απάντηση στον κ. Σαμαρά, ως αυτονόητη υποχρέωσή μας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις σε κάθε τι που αφορά το κυβερνητικό έργο, σε κάθε αιτίαση η οποία προβάλλεται είτε από τον Τύπο, είτε από έναν βουλευτή, είτε από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Και εκεί όπου δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αφήσουμε, το κάνουμε σε όλες τις υπόλοιπες συζητήσεις, αλλά ειδικά εκεί δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή παραφιλολογίας ή διακίνησης fake news από οποιοδήποτε μέσο, είναι στα εθνικά θέματα», υπογράμμισε.
«Και το λέω ξανά – επειδή το βάλατε στο ερώτημά σας, τη φράση ‘κόκκινη γραμμή’ – εκεί είναι η απόλυτη ‘κόκκινη’ γραμμή. Και όλη αυτή η προσπάθεια των τελευταίων μηνών από συγκεκριμένα μέσα να χτιστεί ένα αφήγημα ενδοτικότητας, είναι απίστευτα επικίνδυνο για τη χώρα. Πέραν του ότι είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο. Εκεί, λοιπόν, θα επιμείνουμε, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ουδέν σχόλιο για τα Τέμπη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σχολίασε την εξέλιξη της υπόθεσης για τα Τέμπη, ερωτηθείς σχετικά με ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι το «περίφημο» τέταρτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με μελέτη διορισμένου μεταλλειολόγου, καθηγητή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καταλήγει στη διαπίστωση ότι παραμορφώθηκε όχι από έκρηξη, αλλά από την πρόσκρουση, ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.
«Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο για αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Είναι εν εξελίξει, υπό διερεύνηση. Είναι σημαντικό η Δικαιοσύνη να παραγγέλνει κάθε πραγματογνωμοσύνη, η οποία απαντά σε ερωτήματα», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Για να καταλήξει: «Από εκεί και πέρα βέβαια, θα κάνω ένα σχόλιο. Προφανώς, αν είχαμε το αντίθετο πόρισμα ή το δημοσίευμα έλεγε το αντίθετο, μπορεί να ήταν σε κάποια συγκεκριμένα μέσα πρώτη είδηση, ενώ σήμερα δεν έχει ακουστεί πάρα πολύ. Εγώ θα πω ότι όποιο και να είναι το πόρισμα κάθε πραγματογνωμοσύνης, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο τηλεδικών, ούτε θα έπρεπε οποιοσδήποτε, πέραν της Δικαιοσύνης, να βγάζει ετυμηγορίες και να παίζει, επαναλαμβάνω, με τον πόνο πονεμένων ανθρώπων, με τον πόνο ανθρώπων, οι οποίοι χάσανε συγγενείς, χάσανε φίλους και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι αυτό το οποίο ζουν. Άρα, ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και όσο πιο γρήγορα οι συγγενείς των θυμάτων να βρουν το δίκιο τους, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να πληρώσουν οι ένοχοι, αλλά όπως θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη και μόνον αυτή».