Κρούσματα φυματίωσης πέρασαν απαρατήρητα στις φυλακές λόγω Covid

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2025 16:30

Κρούσματα φυματίωσης πέρασαν απαρατήρητα στις φυλακές λόγω Covid

Οι διαγνώσεις φυματίωσης σε σωφρονισιτκά καταστήματα μειώθηκαν ανησυχητικά στις φυλακές της Ευρώπης και της Αμερικής στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, παρά το γεγονός ότι οι ποινές φυλάκισης διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, διαπιστώνει διεθνής μελέτη. Πτώση καταγράφηκε ακόμα και σε πλούσιες χώρες όπως το Βέλγιο.

Οι πληθυσμοί των φυλακών είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φυματίωσης, με προηγούμενες μελέτες να δείχνουν ότι η συχνότητα της ασθένειας στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι έως και δεκαπλάσια από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health εκτιμά ότι το 2022 οι διαγνώσεις φυματίωσης μειώθηκαν έως και 100% στις φυλακές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και κατά σχεδόν 87% στην Δυτική Ευρώπη.

Η εικόνα αυτή είναι διαφορετική σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όπου οι διαγνώσεις μειώθηκαν μεν το 2020 αλλά επανήλθαν σταδιακά στα προηγούμενα επίπεδα.

Δεδομένου ότι οι φυλακίσεις δεν μειώθηκαν, η πτώση στις διαγνώσεις πρέπει να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως ανεπαρκείς δυνατότητες εξετάσεων εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Οι έγκλειστοι ασθενείς που δεν διαγνώστηκαν και δεν έλαβαν φάρμακα ήταν πιθανότερο να περάσουν σε σοβαρότερα στάδια της νόσου και να μεταδώσουν σε άλλους το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια, ακόμα και μετά την αποφυλάκισή τους.

Δεδομένου ότι τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φυλακή κάθε χρόνο, η αδυναμία διάγνωσης έχει επιπτώσεις στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τονίζουν οι ερευνητές.

H φυματίωση προκαλείται από βακτήρια του γένους Mycobacterium, κυρίως το Mycobacterium tuberculosis (NIH)

H φυματίωση προκαλείται από βακτήρια του γένους Mycobacterium, κυρίως το Mycobacterium tuberculosis (NIH)

Το γεγονός ότι πολλά κρούσματα πέρασαν απαρατήρητα και δεν αντιμετωπίστηκαν με φάρμακα σημαίνει ότι περισσότεροι ασθενείς κινδύνευσαν να προχωρήσουν σε σοβαρότερα στάδια της νόσου. αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.

«Η επένδυση σε συστήματα υγείας για τις φυλακές έχει κρίσιμη σημασία για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της φυματίωσης, κάτι που τελικά προστατεύει όχι μόνο τους κρατουμένους αλλά και το ευρύ κοινό» σχολίασε η Έιμι Τσενγκ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η φυματίωση έγινε ξανά η φονικότερη λοιμώδης ασθένεια, έπειτα από μια τριετία κατά την οποία η Covid-19 είχε ανέβει στην πρώτη θέση.

Περίπου 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2023 από τα βακτήρια του γένους Mycobacterium που προκαλούν τη φυματίωση, η οποία χωρίς θεραπεία σκοτώνει περίπου τους μισούς ασθενείς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων για να εξετάσουν τις διαγνώσεις φυματίωσης στις φυλακές 47 χωρών το διάστημα 2010-22. Το δείγμα κάλυψε σχεδόν πέντε εκατ. κρατουμένους, το 42% του παγκόσμιου συνόλου.

Στην Ευρώπη, μείωση των διαγνώσεων σε σχέση με το στατιστικά αναμενόμενη καταγράφηκε κυρίως σε χώρες του ανατολικού μπλοκ αλλά όχι μόνο. Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση των διαγνώσεων ήταν η Σλοβακία, η Τσεχία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Ρουμανία, η Ουρουγουάη και η Ουκρανία.

Η μελέτη έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ περικόπτει τη διεθνή οικονομική βοήθεια, της οποίας ένα μέρος διατίθεται για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παγκόσμια προσπάθεια κατά της ασθένειας έχει σώσει 79 εκατομμύρια ζωές από το 2000.

Όπως προειδοποίησε η Τσενγκ «δεδομένης της τρέχουσας αναταραχής στη χρηματοδότηση, η επίτευξη του στόχου για τερματισμό της επιδημίας φυματίωσης έως το 2030 μπορεί να μην είναι πλέον εφικτός».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook