Κουμουτσάκος σε Πρέσβεις: Καλύτερη φύλαξη των συνόρων για το Προσφυγικό
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο Προσφυγικό επεσήμανε ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό, και πάντως όχι μόνον ελληνικό, αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε σήμερα με τους Πρέσβεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, τα δεδομένα των αυξημένων ροών, τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση, και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της και την πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθηθεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό, και πάντως όχι μόνον ελληνικό, αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Στο δύσκολο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Τα δε νησιά και ο Έβρος είναι η «πρώτη γραμμή της πρώτης γραμμής». Στο ζήτημα αυτό – όταν υπάρχει θέμα στην πρώτη γραμμή – όλοι οφείλουν να συνδράμουν με την αλληλεγγύη τους, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους Πρέσβεις. Και αυτή η αλληλεγγύη αφορά ιδίως στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων και τη δικαιότερη ανακατανομή των βαρών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Γι αυτό και η Ελλάδα υποστηρίζει αποτελεσματικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ανακατανομής και επιστροφών σε τρίτες χώρες.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκτίμησε ως θετικό το μήνυμα ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει ψηλά στην ατζέντα της το μεταναστευτικό και ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι ο νέος προτεινόμενος Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς, στο εύρος των αρμοδιοτήτων του οποίου βρίσκεται και το μεταναστευτικό, αφενός γνωρίζει καλά την Ευρώπη, αφετέρου προέρχεται από τον ευρωπαϊκό Νότο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα είναι παρούσα, με θετική συμβολή, προτάσεις πολιτικής, ιδέες και πρωτοβουλίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των σύνθετων αυτών προκλήσεων.
Σχετικά με τη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας 2016, ο κ. Κουμουτσάκος, τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να αναλάβουν ενεργά τις ευθύνες τους. Η Τουρκία να εκριζώνει δίκτυα διακινητών και να μην επιτρέπει το άνοιγμα νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να προχωρά σε μια ουσιαστική πολιτική επιστροφών. Η δε Ευρώπη, να κάνει αυτό που της αναλογεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Κοινή Δήλωση, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας και είναι απαραίτητη η αποτελεσματική εφαρμογή της.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας έτσι και συμβολικά την κυρίαρχη ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ