Κουμουτσάκος: “Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου”
«Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, μη επεξεργασμένες, μη εξετασθείσες, και έρχονται κατακόρυφα αυξημένα αιτήματα ασύλου από το Μάιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα στο μεταναστευτικό και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε αίτηση άσυλου σε συνδυασμό με το νομό πλαίσιο και τη νέα διάταξη δυναμικού και υποδομών να φτάσει στο τέλος της και να κρίνεται τελεσιδίκως εντός τριών μηνών.
«Αυτός που παίρνει τελεσίδικα απορριπτική απάντηση από το κράτος ότι βρίσκεται παράνομα στη χώρα είτε επιστρέφεται Τουρκία εάν εμπίπτει στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ή επιστρέφει σε τρίτη χώρα προέλευσης, κάτι που είναι συνθέτη απόφαση, ή παραμένει στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «νέα πολιτική, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλα και προάσπιση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας».
Για τη διατύπωση «μετανάστης»
Εξηγώντας στη διατύπωση που υπάρχει στα κυβερνητικά μέτρα («μεταναστευτικό πρόβλημα») ο υπουργός εξήγησε ότι «αν κανείς κρίνει από την εθνικότητα των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Αφρικανοί, λιγότεροι Σύροι… Δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα, άλλα μετανάστη, και αυτή την πραγματικότητα διατυπώνουμε για το μεταναστευτικό πρόβλημα».
«Τα μέτρα σέβονται απολύτως το ευρωπαϊκό πλαίσιο… Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση είναι να ξεχειλώνουμε τα κριτήρια να χαλαρώνουμε απολύτως τη διαδικασία να εισάγουμε σκόπιμα προσκόμματα για να καλύψουμε μια ιδεοληψία που αγνοεί τη ζωτική ανάγκη της χώρα να αισθάνεται ασφαλής» επισήμανε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.
Για τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και τις τυχόν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «όταν η Ελλάδα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό πρέπει να υπάρχει πρώτα και εθνική αλληλεγγύη».
in.gr