Κοροναϊός : Στο στόχαστρο η Αττική – Ξορκίζουν το lockdown με αμφίβολα μέτρα προκαλώντας αντιδράσεις
Μεγάλη βαρύτητα έχει δώσει η κυβέρνηση στο δεκαήμερο που διανύουμε, καθώς τα ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία έχουν σκοπό να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του κοροναϊού.
Για ακόμα μια μέρα, σήμερα Σάββατο τα νέα κρούσματα παρέμειναν σταθερά πάνω από 300 με 315 συμπολίτες μας να έχουν εντοπιστεί θετικοί στον φονικό ιό.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το lockdown -που είναι σε απόσταση αναπνοής από την Αττική- θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευομένων και των αριθμό των διασηλωμένων στις ΜΕΘ.
Αυτή τη στιγμή με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 μέσα στο Σεπτέμβριο, και εννέα το τελευταίο 24ωρο τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Στην πρεμιέρα των νέων μέτρων, που έχουν σκοπό την εκκένωση των πλατειών, περίπτερα και mini market θα μείνουν κλειστά από τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα, με τους ιδιοκτήτες να μιλούν για ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Μιλώντας στο in.gr ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής εκπέμπουν SOS καθώς τα μέτρα όσο μόνο θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον τζίρο τους αλλά θα τους αναγκάσουν να απολύσουν και υπαλλήλους.
Η νέα δέσμη μέτρων θέλει να σπάσει κάθε κρίκο εφοδιαστικής αλυσίδας όσων συγκεντρώνονται στις πλατείες, ωστόσο επιχειρηματίες και αντιπολίτευση μιλούν για ημίμετρα και για ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αστυνομίας, από τα μεσάνυχτα περίπου 80 περιπολικά θα πηγαίνουν διαδοχικά σε πλατείες της Αττικής, με έμφαση σε αυτές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού. Αρχικά, θα κάνουν χρήση των μεγαφώνων, μέσω των οποίων θα απευθύνουν συστάσεις και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται πρόστιμα 15ο ευρώ για συγχρωτισμό στους παραβάτες.
Το lockdown, έχει αποδειχθεί μήλον της έριδος ανάμεσα σε επιστήμονες, πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες. Η καραντίνα μοιάζει να επιβάλλεται βήμα-βήμα στους κατοίκους των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι θέλει να αποφύγει ένα ολικό lockdown.
Η παραμονή όλου του πληθυσμού στο σπίτι μπορεί προσωρινά να ανακόψει την εξέλιξη της πανδημίας και να μειώσει σημαντικά τα νέα κρούσματα αλλά αυτό θα αλλάξει ραγδαία μόλις λήξει ο περιορισμός. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μέτρο του lockdown είναι το τελευταίο δυνατό «χαρτί» που έχουν στα χέρια τους και δεν πρέπει να «καεί» από τώρα.
Στον αντίποδα της καραντίνα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει την επόμενη δεσμίδα μέτρων αν τα ήδη υπάρχοντα αποδειχθούν αναποτελεσματικά.
Τα SMS για γνωστοποίηση μετακινήσεων των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών και των ευπαθών ομάδων είναι το επόμενο μέτρο που θα ληφθεί, όπως και ο περιορισμός τις βραδινές ώρες και καθολική χρήση μάσκας.
Την ίδια ώρα δημοσιεύονται συνεχώς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις για το ανώτατο όριο στις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και την υποχρεωτική μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και το ωράριο των καταστημάτων.
Βατόπουλος: Το κακό σενάριο θα ήταν να διπλασιαστούν τα μέτρα
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε στα μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, τονίζοντας πως το κακό σενάριο θα ήταν να διπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 2-3 ημέρες.
Σχολιάζοντας τα νέα αυστηρότερα μέτρα που θα τεθούν από σήμερα σε ισχύ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως τα μέτρα τα διοικητικά τα προτείνει η κυβέρνηση και η Επιτροπή συνήθως συμφωνεί ή κάνει τροποποιήσεις.
«Η κεντρική ιδέα όλων αυτών είναι να ελαττώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» συμπλήρωσε.
Tέλος, για το ενδεχόμενο επιβολής της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δεν απέκλεισε να εισηγηθεί από την αρμόδια Επιτροπή, αν κριθεί απαραίτητο.
Δερμιτζάκης: Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί
Για την πορεία της πανδημίας του κορoναϊού στην Ελλάδα μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο. Εδώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο διάστημα, παρόλο που στο Βέλγιο έχουν πέντε φορές περισσότερα διαπιστωμένα κρούσματα. Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί. Αλλά και το κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε τα κρούσματα» τόνισε.
«Τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν κάπως, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολλά. Υπάρχουν και τα μη διαπιστωμένα. Πρέπει να κάνουμε έντονη προσπάθεια να τα μειώσουμε σοβαρά τα κρούσματα. Ακόμα δεν μπήκαμε στον χειμώνα, η κορύφωση είναι μπροστά μας» τόνισε, σημειώνοντας ότι το lockdown δεν είναι η λύση.
«Απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε στην Αθήνα η χρήση μάσκας παντού. Είναι ένα απλό μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει και την κατανόηση των πολιτών, γιατί είναι πολύπλοκα τα μέτρα, και για παράδειγμα, δεν ξέρουν οι πολίτες μερικές φορές τι ισχύει και που» υπογράμμισε αναφορικά με τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν στην Αττική, η οποία είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη.
Δημόπουλος: Συνεχής επαγρύπνηση για την αποφυγή «κόκκινου συναγερμού
Σε ετοιμότητα, επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού, SARS-CoV-2, ώστε να αποφύγουμε τον «κόκκινο συναγερμό» και τον δύσκολο δρόμο του «lockdown» καλεί όλους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, ώστε η τήρηση των μέτρων προστασίας να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινής ρουτίνας.
Ο κ. Δημόπουλος εξηγεί πως «μια περαιτέρω αύξηση των καθημερινών νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών θα οδηγήσει σε νέα, αυστηρότερα μέτρα. Αυτά μπορεί να συνίστανται σε περιορισμούς των καθημερινών μετακινήσεων, όσον αφορά τόσο σε γεωγραφικούς, όσο και σε χρονικούς περιορισμούς, υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, κυρίως στις περιοχές όπου παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη συρροή κρουσμάτων και διασωληνωμένων, όπως στην Αττική. Η λήψη των μέτρων καθορίζεται από την εκάστοτε επιδημιολογική πορεία της λοίμωξης COVID-19 σε κάθε περιοχή ξεχωριστά».
Για την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέο «lockdown», ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το «lockdown» αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο με πολλαπλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Επομένως, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά «εύκολος δρόμος». Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αποτελεί πρόκληση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε βάθος χρόνου. Είναι λοιπόν σαφές ότι η πραγματική πρόκληση έγκειται στην εκπαίδευση των πολιτών, ώστε η τήρηση των μέτρων προστασίας να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Η συνεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι απαραίτητη με τη χρήση όλων των μέσων επικοινωνίας και από όλους τους φορείς, επιστήμονες, πολιτικοί, άνθρωποι του θεάματος. Η εκπαίδευση των νεότερων ηλικιών, παιδιών και νεαρών ενηλίκων, μέσω του σχολείου και του πανεπιστημίου είναι καθοριστικής σημασίας».
315 κρούσματα, 7 θάνατοι – Γεωγραφική κατανομή
Σε υψηλά επίπεδα -και σταθερά πάνω από 300- παραμένουν για ακόμη μια ημέρα τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 315 νέα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Από αυτά, 2,783 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7,131 (41.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Για ακόμη μια ημέρα, η Αττική αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων με 165, ενώ συναγερμός υπάρχει στη Λακωνία με 32 κρούσματα, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή.
O χάρτης των κρουσμάτων
Ειδικότερα:
- 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
68 διασωληνωμένοι
Την ίδια στιγμή, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Από αυτούς, 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, 199 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επτά νέοι θάνατοι
Τέλος, έχουμε επτά ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 376 θανάτους συνολικά στη χώρα. 140 (37.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.