Κοροναϊός – Οικονομία : Το πακέτο μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιολόγησή του από την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στις 06/04/2020 23:14

Κοροναϊός – Οικονομία : Το πακέτο μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιολόγησή του από την κυβέρνηση

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα που παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία το δίλημμα έχει ως εξής: Ή μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία, αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες.

Η συγκράτηση του χρέους και το νέο μνημόνιο

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αιτείται, χωρίς παραπανίσιες κραυγές, κατ’ ουσίαν προς την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας της οικονομίας και να αντλήσει από εκεί 14 δις ευρώ τα οποία να μετατραπούν σε άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας (προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις) και επίσης να δώσει άλλα 12 δις ευρώ ενέσεις ρευστότητας.

Ως εκ τούτου κατά το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τα μέτρα είναι κοστολογημένα και κυρίως έχουν το πλεονέκτημα ότι το κόστος τους δεν θα μεταφραστεί σε αύξηση του δημοσίου χρέους.

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τώρα αμέσως και στο σύνολό του το πακέτο με τη δέσμη των 10 μέτρων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, τότε θα στηριχτεί και η προοπτική της γρήγορης ανάκαμψης και κατά συνέπεια θα υπάρξει περαιτέρω συμβολή στο να κρατηθεί στα σημερινά πάνω κάτω επίπεδα το δημόσιο χρέος.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση ενώ φαίνεται να απορρίπτει τουλάχιστον κάποιες από τις δέσμες των μέτρων, κρατά μάλλον χαμηλούς τόνους δίνοντας την αίσθηση ότι τα πακέτα μέτρων που εφαρμόζει η ίδια σε σχέση με αυτό που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχουν και πάρα πολύ.

Μικρές διαφορές – κίνδυνος δημοσιονομικού κενού

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, όπου ανέφερε πως «δεν είναι και πολύ διαφορετικά» και είναι «μικρές οι διαφορές».

Το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι πως το συνολικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τα τέσσερα πακέτα μέτρων που έχουν ανακοινώσει οι κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Άδωνις Γεωργιάδης κοστολογείται στα 24 δις ευρώ συνολικά.

Την ίδια στιγμή το πακέτο μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι 26 δις ευρώ στο σύνολό του και ως εκ τούτου κατά τα κυβερνητικά στελέχη, η διαφορά των 2 δις ευρώ δείχνει συγκλίνουσα λογική.

Ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει βλέπει «παγίδα» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή 6μηνη ή και 9μηνη των φορολογικών υποχρεώσεων. Κατά τον κ. Πέτσα αυτό θα σημάνει 12 δις ευρώ στην απώλεια των εσόδων και ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο ταμειακού αλλά και δημοσιονομικού προβλήματος.

Σε αυτή τη λογική η κυβέρνηση απορρίπτει τη βασική φιλοσοφία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο κ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά για το παραπάνω ζήτημα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «μπερδεύουν το λογαριασμό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση στο θέμα των φορολογικών εσόδων έχει εστιάσει κυρίως στην παροχή μιας έκπτωσης για όσους καταφέρουν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε από τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπαινίσσονταν «ανεύθυνη πλειοδοσία» που θα οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο.

Από την πλευρά του πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το νέο μνημόνιο θα έρθει αν δεν παρθούν έγκαιρα τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση μείνει να περιμένει το τέλος της πανδημίας.

Η διαμάχη για το βάθος της ύφεσης

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες διαφορές κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη μεθοδολογία και το μείγμα των μέτρων που επαγγέλλονται, μάλλον οφείλεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις γύρω από το χαρακτήρα, το βάθος και την έκταση που θα έχει η επερχόμενη ύφεση.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα είναι μεν σημαντική ωστόσο θα είναι παροδική.

Στο δε, ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα είναι πιο σοβαρή και ως εκ τούτου απαιτούνται από τώρα δραστικές παρεμβάσεις για να ανακόψουν την δυναμική της.

Τα εργασιακά και το λεφτόδεντρο

Από το σύνολο των μέτρων τόσο της κυβέρνησης όσο και των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής η βασική διαφορά –υπάρχουν και άλλες, αλλά ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτή- έγκειται στα εργασιακά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων και τη λογική της χορήγησης ενός επιδόματος, καθώς επίσης και με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας που οδηγεί σε μειώσεις μισθών κατά 50%.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο συγκεκριμένο τομέα πρότεινε πλήρη κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου. Επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοστολογεί την παραπάνω παρέμβαση στα 8,5 δις ευρώ.

Πάντως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής απέφυγε να μπει σε μια συζήτηση για κάθε μέτρο ξεχωριστά και περιορίστηκε στην ανάδειξη της διαφορετικής φιλοσοφίας γύρω από την εξεύρεση των πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων.

Σημειώνεται ωστόσο ότι όταν η κυβέρνηση εγκαλούνταν για τις παρεμβάσεις της στα εργασιακά από την αντιπολίτευση, το επιχείρημα που αντέτεινε ήταν πως για να υπάρχουν εργαζόμενοι, πρέπει να μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις καθώς «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

© Πηγή: In.gr