Κοροναϊός : Μοιάζει με «κουτί της Πανδώρας» λένε ειδικοί – Αναγκαία η επένδυση στην έρευνα

Δημοσιεύτηκε στις 28/02/2020 23:26

Κοροναϊός : Μοιάζει με «κουτί της Πανδώρας» λένε ειδικοί – Αναγκαία η επένδυση στην έρευνα

Την ανησυχία τους για την έκβαση της επιδημίας του κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζουν διακεκριμένοι επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Την παρομοιάζουν μάλιστα,  με το «κουτί της Πανδώρας» της ελληνικής μυθολογίας, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σε πρόσφατο άρθρο-παρέμβαση στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Ο κ. Δημόπουλος χαρακτηρίζει αναγκαία την επένδυση στην έρευνα και σημειώνει ότι οι επιστήμονες εξετάζουν πολλά φάρμακα για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον κοροναϊό.

Την ίδια ώρα,  δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet – Infectious Diseases σημειώνει την ανάγκη θεραπειών που διαθέτουν ταυτόχρονα αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε να αποτραπεί η σοβαρή πνευμονική βλάβη.

Κουτί της Πανδώρας

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, με πρόσφατο άρθρο-παρέμβαση στο περιοδικό New England Journal of Medicine, διακεκριμένοι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκβαση της επιδημίας του κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα την παρομοιάζουν με το «κουτί της Πανδώρας» της ελληνικής μυθολογίας.

Η ελπίδα στην επένδυση στην έρευνα

Η ελπίδα βρίσκεται στην επένδυση στην έρευνα, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού, όπως ο ακριβής χρόνος επώασης, το δυναμικό μεταδοτικότητας και το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων που μεταδίδουν τον ιό «θα μας επιτρέψουν να βελτιστοποιήσουμε τα προληπτικά μέτρα και τη στρατηγική αποτροπής γενικευμένης μετάδοσης του ιού.

Παράλληλα, θεραπευτικές εξελίξεις θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα και να αποτρέψουμε την εμφάνιση επιπλοκών».

Εξηγεί πως αντιρετροικοί παράγοντες, όπως η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη, ο αντι-ιικός παράγοντας ρεμντεσιβίρη, που είχε σχεδιαστεί αρχικά εναντίον του ιού Ebola αλλά δεν είχε την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, και το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη έχουν δείξει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Εξετάζεται η αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων

Την ίδια ώρα, δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet – Infectious Diseases σημειώνει την ανάγκη θεραπειών που διαθέτουν ταυτόχρονα αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε να αποτραπεί η σοβαρή πνευμονική βλάβη.

Οι τρεις παράγοντες με αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι ισχυρά υποψήφιοι για αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες είναι η βαρισιτινίμπη, η φεντρατινίμπη και η ρουξολιτινίμπη. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ρευματολογικών παθήσεων και της μυελοΐνωσης και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς αναστέλλουν το ενδοκυττάριο σηματοδοτικό μονοπάτι των πρωτεινών JAK-STAT.

Επιπλέον, έχει δειχθεί ότι έχουν αντι-ιική δράση καθώς αναστέλλουν την ενδοκύττωση, δηλαδή την είσοδο του ιού στα κύτταρα του προσβεβλημένου ξενιστή. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι τα φάρμακα αυτά, κυρίως η βαρισιτινίμπη, δεν εμφανίζουν μείζονες αλληλεπιδράσεις με αντι-ιικούς παράγοντες όπως η λοπιναβίρη, η ριτοναβίρη και η ρεμντεσιβίρη.

Επομένως, μπορεί να εκτιμηθεί η συνδυαστική αποτελεσματικότητά τους έναντι του κοροναϊού.

 

 

 

 

Πηγή ΑΠΕ

© Πηγή: In.gr