Κοροναϊός : Η Ελλάδα από τις κορυφαίες στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του COVID-19. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των επίσημων στοιχείων για την έως τώρα κινητοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής που αφορούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.
Συνολικά, πόροι των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής άνω των 13 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη στήριξη των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αξιοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το προσωρινό πλαίσιο της ευελιξίας που παρείχαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το διαχειριστικό εργαλείο της αναθεώρησης, κινητοποιώντας επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ από την Πολιτική Συνοχής, χωρίς να διαταραχτεί ο προγραμματισμός των ήδη υλοποιούμενων δράσεων.
Στη 2η θέση η Ελλάδα
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αξιοποίηση αυτών των πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), τόσο υπό τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων (δείκτης CV20), όσο και υπό τη μορφή χορήγησης δανείων κεφαλαίων κίνησης (δείκτης CV21), καταλαμβάνοντας την 3η και 2η θέση αντίστοιχα. Ακόμη, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση αναφορικά και με τον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έλαβαν μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης, καθώς οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις από αυτούς τους πόρους ανήλθαν στις 30.000 (δείκτης CV22). Τέλος, η χώρα μας έρχεται πρώτη σε αριθμό ωφελουμένων από δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής καθώς, σε απόλυτους αριθμούς οι ωφελούμενοι ξεπέρασαν τους 450.000 (δείκτης CV31).
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία αναφερόνται μόνο στους πόρους που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της ευελιξίας των ευρωπαϊκών κανονισμών και όχι στο σύνολο των πόρων που κινητοποίησε η χώρα μας μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία και οι οποίοι έως σήμερα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα της Επιτροπής
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ