Κοροναϊός : «Βαρόμετρο» η εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας – Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να «φρενάρει» τη διασπορά
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κριθεί ως ένα βαθμό στο τέλος της βδομάδας.
Τις υγειονομικές αρχές έχει θορυβήσει η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέες αποφάσεις με σκοπό να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα έξαρση της πανδημίας, πριν οδηγηθούμε σε νέο κύμα.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κριθεί ως ένα βαθμό στο τέλος της βδομάδας. Σε lockdown έχουν τεθεί ήδη από το Σάββατο η Πάρος και η Αντίπαρος, ενώ από τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα στην Αττική τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τον ΙΣΑ εργάζεται πυρετωδώς, λαμβάνοντας δείγματα για τεστ στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, ενώ την ελπίδα τι η Ελλάδα θα προμηθευτεί εντός του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό εξέφρασε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά την επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, για την τηλεργασία αλλά και για τα τοπικά lockdown.
Το τέλος της εβδομάδας θεωρείται κρίσιμο, καθώς σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.
Τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση εμβολίου
Η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες. «Πήραμε 1 εκατ. παραπάνω εμβόλια από πέρυσι και πέρυσι πήραμε 1 εκατ. παραπάνω από πρόπερσι» τόνισε ο υπουργός.
«Δεν είναι ατέρμονη προσπάθεια…Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας» ήταν μεταξύ άλλων το μήνυμα του υπουργού Υγείας.
«Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με πάνω από 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, είμαστε σε διαδικασία διπλασιασμού των ΜΕΘ μέχρι τέλος του έτους. Είναι αδύνατο να κρατήσουμε για πάντα στα σπίτια τους κλειδωμένους τους συμπολίτες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ότι πρέπει να προστατέψουν και τους γονείς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δεν τους έχουμε απέναντι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
«Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου εμφανίστηκε στρατηγική καλύτερη από την Ελλάδα να την αντιγράψουμε και εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι οι Βαλκανικές χώρες τα έχουν καταφέρει εξίσου καλά με εμάς στον κοροναϊό και είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Είναι σε καλύτερη κατάσταση στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες; Στη φάση που βρισκόμαστε τα πράγματα στη χώρα μας είναι καλύτερα απ’ όλες τις άλλες χώρες» σημείωσε.
Όπως τόνισε, «δεν είναι εποχικός ο ιός. Αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζεστής και υγρασίας. Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δυο εβδομάδες ο ιός θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί».
«Εμείς φτιάξαμε σύστημα διακομιδών, πολλαπλό τέστινγκ με 700 παραπάνω υγειονομικούς το καλοκαίρι, για να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα και να μπορέσουν να δουλέψουν τα νησιά μας, όταν όμως υπάρχει λόγος για τοπικά λοκντάουν ή να εφαρμόσουμε τοπικά μέτρα θα το κάνουμε αυτό, είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα» είπε.
Σε μόνιμη βάση στο λιμάνι του Πειραιά το κλιμάκιο του ΙΣΑ
Κατόπιν εντολής του Πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής-ΙΣΑ, από σήμερα, θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση δομή Ειδικών Ιατρών και Νοσηλευτών ΠΕ στο Λιμάνι του Πειραιά, (Πύλη Ε1).
Ειδικότερα εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών ξεκινώντας από σήμερα, θα διενεργούν από τις 10 το πρωί και μετά, σε εθελοντική βάση, τυχαιοποιημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους ρινοφαρυγγικού δείγματος με την τεχνική PCR, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από ιό SARS-CοV-2, όπως πυρετός ή βήχας, με έμφαση σε αυτούς που επιστρέφουν από προορισμούς που κρίνονται ότι έχουν υψηλή επικινδυνότητα.
Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής-ΙΣΑ στο πλαίσιο της Στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της Πανδημίας της λοίμωξης COVID–19.
Τηλεργασία για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου- Τι προβλέπει εγκύκλιος
Οι υπάλληλοι του δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα μπορούν να δουλεύουν με τηλεργασία, προβλέπει εγκύκλιος. Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή back office, έως τις 31 Αυγούστου, σε συνεννόηση με την υπηρεσία τους. Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού.
Επιπλέον, η εγκύκλιος περιλαμβάνει και την υπόδειξη για χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και τους πολίτες που επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας, με ισοκατανομή του προσωπικού.
Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύλιος παρέχει τη δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων».
Εδώ η σχετική εγκύκλιος.
Σύψας: Δε θα μας σώσει κανένα lockdown αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα
“Είναι προφανές ότι υπήρξε στην ελληνική κοινωνία μετά τον Μάιο μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν εξαφανίστηκε” τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Μάκη Πολλάτο.
“Δεν πείστηκαν οι πολίτες, προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε” ανέφερε ο κ. Σύψας, κάνοντας παράλληλα λόγο για “μια επιδημία παραπληροφόρησης που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα πιο επίσημα χείλη ηγετών του κόσμου”. Παρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, “δεν θα βγάλουμε το στρατό στο δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών” περιέγραψε ο Καθηγητής, προσθέτοντας ωστόσο ότι “αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών”.
“Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν” παρατήρησε ο Καθηγητής, ενώ για το ρωσικό εμβόλιο “ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στο διεθνή ιατρικό τύπο. Μένει να το δούμε” απάντησε σχετικά. “Τον επόμενο χρόνο παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα θα ζήσουμε με τον ιό” ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ “θα έχουμε δεύτερο κύμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα” πρόσθεσε.
Με αυτά τα δεδομένα, “ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε”, κατέληξε ο Καθηγητής.
Μάσκα παντού
Τηλεργασία και μάσκα παντού
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες αυτή τη στιγμή.
«Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκτός από την ευλαβική τήρηση των μέτρων» επισήμανε ο κ. Γώγος ως προς τους τρόπους προστασίας και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή διασπορά σε νέους ανθρώπους, στις νεανικές ηλικίες».
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας ο κ. Γώγος (Θέμα Fm) συνέστησε «καθολική χρήση και σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους», ενώ δεν απέκλεισε «αναγκαστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο κόκκινο».
«Ό,τι μέτρα και να πάρουμε η μάσκα είναι το κυρίαρχο μέτρο» υποστήριξε ο κ. Γώγος και ανέφερε πως «πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου. Πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους».
Ο κ. Γώγος μιλώντας νωρίτερα στο MEGA είχε υπογράμμισε ότι «δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να «σπάσει» η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’».
Η σύσταση για χρήση μάσκας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθής ομάδας του πληθυσμού.
Αναλυτικά τα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.