«Κονδύλια, συνοριοφύλακες και… περίσσια αλληλεγγύη» – Τι προσδοκούσε και τι πήρε η Ελλάδα για το Προσφυγικό
Μπορεί οι δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΕ περί στήριξης στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει στα σύνορα της στον Έβρο να ήταν προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν μάλλον κατώτερα των προσδοκιών καθώς για μία ακόμη φορά φάνηκε πως οι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι με τη στάση τους κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να φυλάξει τα σύνορά της μετά την απόφαση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ωθήσει χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια σε μία προσπάθεια να εκβιάσει την Ευρώπη αλλά και να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που ζουν στα νησιά του Αιγαίου κάτω από άθλιες συνθήκες, η ηγεσία της ΕΕ που ήρθε χθες και είδε από κοντά τις εικόνες στον Έβρο και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα σε όλο το μήκος των συνόρων προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων, λίγο έως πολύ αναμενόμενων.
Οι δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα περίσσεψαν, τονίστηκε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ανακοινώθηκε χρηματοδότηση ύψους 700 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της κρίσης.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε δύσκολη την ελληνική αποστολή και στο πλαίσιο της στήριξης της τάξης στα σύνορα, τόνισε ότι θα «παρέχουμε όλη την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η Frontex θα αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης. Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα».
Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια ύψους 700 εκ. ευρώ η οποία αφορά τη διαχείριση των συνόρων, τονίστηκε ότι τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο.
Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δίνονται χρήματα από την ΕΕ για το προσφυγικό τα οποία – όπως ανέφερε και η Ντόρα Μπακογιάννη στο MEGA – δίνονται απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση και όχι στις ΜΚΟ.
Στο μικροσκόπιο τα μέτρα της ΕΕ
Ωστόσο, εκτός από τα δύο αυτά μέτρα και κάποιες γενικόλογες αναφορές περί στήριξης της Ελλάδας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν «άγγιξαν» καθόλου το ζήτημα με τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στα νησιά του Αιγαίου.
Εκεί όπου η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα είναι εκρηκτική καθώς αφενός οι Δομές είναι υπερπλήρεις και αφετέρου οι κάτοικοι αντιδρούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστά Κέντρα.
Ουδείς από τους ευρωπαϊους αξιωματούχους δε μίλησε για την κατάσταση στα νησιά, δεν μίλησε για την ανάγκη να βοηθήσει η Ευρώπη στην αποσυμφόρηση των Δομών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ενώ για μία ακόμη φορά η Ευρώπη έκλεισε τα μάτια της ακόμη και στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε άθλιους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Πέρα από τους συμβολισμούς από την παρουσία της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπονται προς την τουρκική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει περισσότερα από την Ευρώπη, τόσο από πλευράς έμπρακτης αλληλεγγύης όσο και καταδίκης των πρακτικών του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μία καλή ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί περαιτέρω η στήριξη της Ελλάδας από την Ευρώπη, αποτελεί το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αλλά και της Παρασκευής, οπότε και θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει κατά καιρούς την ανάγκη να επωμιστούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το βάρος του προσφυγικού, για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.