«Κόκκινος» συναγερμός σε εμπόριο και βιομηχανία – Ποιες οι επιπτώσεις ενός πολέμου Ιράν – Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στις 03/10/2024 09:02

«Κόκκινος» συναγερμός σε εμπόριο και βιομηχανία – Ποιες οι επιπτώσεις ενός πολέμου Ιράν – Ισραήλ

Επί ποδός… βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος με αφορμή τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου να είναι πιο κοντά από πότε, μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Λίβανο.

Ο Νο1 κίνδυνος από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο Ιράν – Ισραήλ

Η απόφαση του Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να πλήξουν εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες ανησυχεί έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν κυρίως στις τιμές του… μαύρου χρυσού.

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την κίνηση της Τεχεράνης να εκτοξεύσει 180 βαλλιστικούς πυραύλους στα ισραηλινά εδάφη εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου, με αναλυτές της αγοράς να μιλούν ανοικτά για μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες αργού.

«Το μεγάλο άγχος και η αγωνία της αγοράς είναι το κόστος της ενέργειας και πως αυτό θα εξελιχθεί…», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας πως οι ναύλοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης

Ο κ. Καφούνης αναφέρει πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την ευχή να εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Να αποφευχθούν τα χειρότερα

Ο πιθανός εκτροχιασμός των τιμών της ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος φόβος και για τους ανθρώπους της βιομηχανίας, οι οποίοι υφίστανται αυξημένη πίεση από το ενεργειακό κόστος τα τελευταία χρόνια.

«Το πρόβλημά μας είναι το ενεργειακό. Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας για εμάς. Συνεπώς οτιδήποτε αναστατώνει το σημερινό επίπεδο τιμών παίζει σοβαρό ρόλο στα σχέδια μας, και ειδικά σε κάθε επενδυτική μας σκέψη», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής), Δημήτρης Μαθιός.

Ο κ. Μαθιός μάλιστα δηλώνει συγκρατημένα ανήσυχος, προσθέτοντας πως η βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Το «καμπανάκι» Μυτιληναίου

Η επικίνδυνη τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έρχεται σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρά την αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην χώρα εξακολουθούν να ταλανίζονται από υψηλό λειτουργικό κόστος. Το ενεργειακό κόστος μάλιστα λογίζεται από τις μεγαλύτερες απειλές, ειδικά για την βιομηχανία. Και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι «το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, «τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας».

Η παρέμβαση αυτή ήρθε λίγες ημέρες μετά την κοινή ανακοίνωση από φορείς της βιομηχανίας με επικεφαλής τον ΣΕΒ, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Metlen

O επικεφαλής του ομίλου Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

«Φωτιά» το ρεύμα και στην εστίαση

Πονοκέφαλο προκαλεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και στις επιχειρήσεις εστίασης. Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης πλήρωσε κατά μέσο όρο για ρεύμα περίπου 9.000 ευρώ το 2021, 14.000 ευρώ το 2022 και 17.500 ευρώ το 2023.

Πρόκειται όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν για τεράστια μεταβολή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μη… διαχειρίσιμη.

«Θηλιά» τα ενοίκια

Ασφυκτική ωστόσο είναι η κατάσταση και στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πέρα από την ενέργεια έχουν να αντιμετωπίσουν και την έκρηξη των ενοικίων. Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, η ανανέωση των μισθώσεων σε δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους γίνεται με υπερβολικά υψηλές αυξήσεις που επιβαρύνουν υπέρογκα το λειτουργικό κόστος.

Σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει προκαλέσει η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αρρυθμίσεις σητν τροφοδοσία της αγοράς

Εκτιμάται ότι στην Ερμού τον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας, η ανανέωση συμβολαίου γίνεται με… καπέλο έως 60%.

Το κόστος πολέμου και ο Βακάκης

Στις αρρυθμίες που έχει προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η σύρραξη στη Μέση Ανατολή και οι επιχειρήσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα σε εμπορικά πλοία στάθηκε πρόσφατα και ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης.

Περιγράφοντας τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω των πολέμων έκανε λόγο για «κόστος πολέμου», επισημαίνοντας πως η ανθρωπότητα έχει αντιληφθεί πως το κόστος έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τον καταναλωτή. «Το κόστος ακρίβειας πρέπει να το λέμε κόστος πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Jumbo

Ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης

Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι προς όφελος της ανθρωπότητας και για εμάς που είμαστε κουκίδα στον ωκεανό να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα γιατί είναι αφόρητο.

«Η ανάγκη θα τους οδηγήσει όλους να κατανοήσουν ότι αυτό το κόστος είναι ενάντια στον απλό άνθρωπο και είναι μη διαχειρίσιμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα των ελλείψεων στα ράφια

Ο κ. Βακάκης επεσήμανε πως η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη προϊόντων στα ράφια της αλυσίδας, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται σε δυο λόγους:

  • Ο πρώτος όπως είπε αφορά στη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να μην προμηθεύεται προϊόντα που θα δείξουν ανατίμηση στο ράφι και
  • Ο δεύτερος, σχετίζεται με την τη μεγάλη διάρκεια του τροφοδοτικού κύκλου που λόγω των προβλημάτων στη Διώρυγα του Σουέζ από 45 ημέρες έχει επιμηκυνθεί σε 2,5 μήνες, προκαλώντας καθυστερήσεις στην αναπλήρωση.
In.gr