«Κόκκινη κάρτα» από τον ΟΟΣΑ για την ενεργητική δωροδοκία που έγινε πλημμέλημα

Δημοσιεύτηκε στις 11/07/2019 22:20

«Κόκκινη κάρτα» από τον ΟΟΣΑ για την ενεργητική δωροδοκία που έγινε πλημμέλημα

Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η απόφαση της Ελλάδας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες ενώ μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης κατά της Δωροδοκίας

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία (OECD Working Group on Bribery) «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα στον τομέα της Δικαιοσύνης και σε ανακοίνωση του Οργανισμού επισημαίνεται ότι μπορεί να την οδηγήσουν σε παραβίαση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας.

Όπως σημειώνει, «η Ελλάδα τροποποίησε στις 11 Ιουνίου τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Διαδικασίας, με αποτέλεσμα το κύριο αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας να μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα. Η Ομάδα Εργασίας ανησυχεί ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλης έκτασης συνέπειες, που κυμαίνονται από το κλείσιμο ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως μία πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και μικρότερες περιόδους παραγραφής», ενώ σημειώνει ότι οι νέοι Κώδικες άρχισαν να ισχύουν την 1η Ιουλίου 2019, αφού εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής πριν διαλυθεί για τις εθνικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 7 Ιουλίου 2019.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία θα διεξαγάγει έναν συμπληρωματικό έλεγχο της Ελλάδας «για την 3η φάση» με επιτόπια επίσκεψη εφέτος το φθινόπωρο και τη δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), η οποία αποφάσισε, επίσης, να διεξαγάγει μία επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών που έκανε η Ελλάδα στον Ποινικό Κώδικά της.

«Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι απαιτούνται περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα μιας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε, επίσης, να στείλει επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό. Η επιστολή θα παραθέτει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίπτωση των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά τη διαφθοράς» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε να αναλάβει μία συμπληρωματική εξέταση της Ελλάδας. «Το 2012, η Ελλάδα απέτυχε να ερευνήσει γρήγορα μία σημαντική υπόθεση δωροδοκίας από ξένο και να παράσχει έγκαιρη πληροφόρηση για τις προσπάθειές της κατά της Δωροδοκίας και, ως συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία διεξήγαγε μία αξιολόγηση για την τρίτη φάση το 2015». Πάντως, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι εάν αποσυρθεί με νέο νόμο η τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε η ενεργητική δωροδοκία να περάσει και πάλι στην κατηγορία των κακουργημάτων, θα επανεξετασθεί και η αναγκαιότητα για συμπληρωματικό έλεγχο» σημειώνει.

Τέλος, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία συμφώνησε να εκδώσει επιστολή που θα αποσταλεί στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην επιστολή θα αναφέρονται οι σοβαρές ανησυχίες του Οργανισμού σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των αναθεωρημένων ποινικών κυρώσεων κατά της διαφθοράς.

tovima.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook