Κλιματική αλλαγή: Η Γη βρίσκεται σε σημείο καμπής – Το μέλλον της ανθρωπότητας σε κίνδυνο
Αρκετά από τα «ζωτικά σημεία» εύρυθμης λειτουργίας της Γης έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ ακραίων τιμών γεγονός που δείχνει ότι επίκειται κατάρρευση του κλίματος αναφέρει με μια ομάδα επιφανών επιστημόνων που ασχολούνται με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Από τους 35 αναγνωρισμένους δείκτες υγείας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας του αέρα, της επιφάνειας των ωκεανών και της έκτασης των παγετώνων, οι 25 βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και υπό την απειλή της οικολογικής υπέρβασης να διαφαίνεται οι ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται πως μια πιθανή κοινωνική κατάρρευση είναι προ των πυλών.
Καμπανάκι εκπέμπουν οι δείκτες υγείας του πλανήτη μας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιθανή κοινωνική κατάρρευση
«Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στην κοινωνική κατάρρευση» προειδοποιούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν αν συνεχιστεί η συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια και συγκρούσεις την ανθρωπότητα.
«Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή»
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους παγκοσμίως μέχρι το 2050, προσθέτουν, τονίζοντας ότι από πέρυσι, οι καύσωνες έχουν ήδη σκοτώσει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους μόνο στην Ασία.
«Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή», τονίζουν οι ειδικοί, σε μια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience και πληροφορίες της μεταδίδει το euronews.
«Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να συμβάλει σε μια κατάρρευση αυξάνοντας την πιθανότητα καταστροφικών κινδύνων, όπως οι διεθνείς συγκρούσεις, ή προκαλώντας πολλαπλές πιέσεις, με αποτέλεσμα δυσλειτουργίες σε όλο το σύστημα».
Πολλοί δείκτες κλιματικής αλλαγής έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ
Το 2024, διάφοροι δείκτες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, όπως ο αριθμός του πληθυσμού των ανθρώπων και των ζώων, η κατά κεφαλήν παραγωγή κρέατος και το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η υπερβολική χρήση πόρων οδηγεί πολλούς κλιματικούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά όπως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου και του οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.
Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασαν επίσης σε πρωτοφανή κορύφωση, όπως και η όξυνση των ωκεανών (υψηλότερα επίπεδα οξύτητας) με αποτέλεσμα να μειωθεί η ικανότητα της υπ’ αριθμόν ένα δεξαμενής διοξειδίου του άνθρακα να δεσμεύει το αέριο που ευθύνεται για τη θέρμανση του πλανήτη.
Η θέρμανση των ωκεανών έφτασε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ οδηγώντας σε μία από τις χειρότερες παγκόσμιες λεύκανσεις κοραλλιών που έχουν παρατηρηθεί ποτέ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο των κοραλλιογενών υφάλων, με σοβαρές επιπτώσεις για το 25% των θαλάσσιων ειδών που εξαρτώνται από αυτούς.
Οι παγετώνες και η αποψίλωση των δασών σημείωσαν ρεκόρ
Στο μεταξύ, έχουν καταγραφεί και κάποια επιπλέον ρεκόρ: Το μέσο πάχος των παγετώνων βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως και οι παγωμένες μάζες της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, λένε οι ειδικοί. Αυτό το λιώσιμο των πάγων συμβάλλει περίπου κατά το ήμισυ στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η παγκόσμια αποψίλωση των δασών έχει επίσης οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα απώλειας δενδρώδους κάλυψης, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας δέσμευσης άνθρακα από τα δάση (τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή δέσμευσης άνθρακα στον κόσμο μετά τους ωκεανούς).
Παρά το γεγονός ότι η αποψίλωση στον Αμαζόνιο έχει επιβραδυνθεί υπό τη νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας, οι «πνεύμονες της Γης» πλησιάζουν σε σημείο καμπής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience.
Σύμφωνα με τους γνώστες τα κρίσιμα αυτά ευρήματα απορρέουν από την έλλειψη επαρκών μέτρων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη (κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) όπως συμφωνήθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015. Το κρίσιμο είναι ότι μεταξύ των συγγραφέων της έκθεσης, μόνο το 6% πιστεύει ότι μπορούμε να φτάσουμε τον 1,5°C. Εν τω μεταξύ, το 80% πιστεύει ότι οδεύουμε στο να ξεπεράσουμε τους 2,5°C θέρμανσης μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η αύξηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή
«Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε προς τη λάθος κατεύθυνση. Η αυξανόμενη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μας οδηγούν προς μια κλιματική καταστροφή», γράφουν οι επιστήμονες.
Κατηγορούν όσους επωφελούνται οικονομικά από το σημερινό σύστημα που βασίζεται στο πετρέλαιο και ζητούν επειγόντως σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων, προσθέτοντας ότι «η απεριόριστη ανάπτυξη τους» προκαλεί «μια ψευδαίσθηση» σε έναν κόσμο με πεπερασμένους πόρους.
Η λύση, λένε, έγκειται σε μετασχηματιστικές και άμεσες προσπάθειες μετριασμού και προσαρμογής. Τα οικονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τιμής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να προτιμηθούν για τον περιορισμό των εκπομπών από τους πλούσιους.
Η τιμολόγηση των εκπομπών μεθανίου – το οποίο παγιδεύει 86 φορές περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα από ό,τι το CO2 σε διάστημα 20 ετών – παρουσιάζεται επίσης ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη βραχυπρόθεσμα.