ΚΚΕ για επιστολή Χαρίτση για το Παλαιστινιακό – «Υποκρισία της Νέας Αριστεράς»
Σκληρή απάντηση στην επιστολή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για το Παλαιστινιακό έδωσε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως το Κομμουνιστικό Κόμμα «από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και την εξελισσόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ καταδίκασε επίσης «τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έδωσαν άλλοθι στα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ με την επίκληση του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», μετατρέποντας τον θύτη σε θύμα. Ζήτησε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, να διακοπεί η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να επιστρέψει η φρεγάτα ΥΔΡΑ από την Ερυθρά Θάλασσα».
«Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την υποκρισία της Νέας Αριστεράς»
Σύμφωνα με το ΚΚΕ «το κρίσιμο ζήτημα είναι η οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις. Οι όποιες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες πρέπει να αποτυπώνουν αυτήν ακριβώς τη λαϊκή κινητοποίηση και κατεύθυνση της πάλης».
Ακολούθως επισημαίνεται πως «η ΕΕ δεν παίζει ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», όπως αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Παίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη του Ισραήλ με βάση τα δικά της συμφέροντα. Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ή συνόδου κορυφής της ΕΕ, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν αυταπάτες τόσο για το ρόλο της κυβέρνησης και της ΕΕ, όσο και για τη στάση άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Καταληκτικά το ΚΚΕ βάλλει κατά της Νέας Αριστεράς τονίζοντας ότι «από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την υποκρισία της Νέας Αριστεράς, από τη στιγμή που τα στελέχη της κατείχαν θέσεις κορυφαίων υπουργών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία αφενός απέρριπτε τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη βάση της ομόφωνης απόφασης της βουλής, αφετέρου αναβάθμισε τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ».
Τι ανέφερε η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό με πέντε σημεία κάλεσε νωρίτερα η Νέα Αριστερά με επιστολή του Αλέξη Χαρίτση στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς απηύθυνε κάλεσμα για κοινό αίτημα με αντικείμενο:
1. Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η χώρα μας για την άμεση κατάπαυση του πυρός.
2. Την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης κατ’ εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015.
3. Την άμεση σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
4. Να ζητήσει η Κυβέρνηση την σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
5. Την άμεση επιστροφή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως τόνιζε στην επιστολή του ο Αλέξης Χαρίτσης, «η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή πρωτοβουλία που θα βάλει φραγμό στην απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να κλιμακώσει την εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη. Εξέλιξη που νομοτελειακά σημαίνει εκδίωξη του άμαχου πληθυσμού και ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όταν χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Οφείλει να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διακοπή οποιασδήποτε μορφής πολεμικών επιχειρήσεων».
Ακολούθως στην επιστολή προσέθετε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης, στη βάση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015. Θα πρέπει, επίσης, να συντονίσει τις ενέργειές της με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας που έχουν εκδηλώσει αντίστοιχη πρόθεση και να εργαστεί για την αναγνώριση παλαιστινιακού Κράτους από την ΕΕ».