ΚΚΕ: Ερώτηση προς την Κομισιόν για τους πληγέντες στη Χαλκιδική

Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2019 13:05

ΚΚΕ: Ερώτηση προς την Κομισιόν για τους πληγέντες στη Χαλκιδική

Την αποζημίωση των πληγέντων της Χαλκιδικής ζητά με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωομάδα του ΚΚΕ.

Την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στη Χαλκιδική ζητάει, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στην ερώτησή τους τονίζουν:

«Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι τα θύματα της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική την Τετάρτη 10 Ιουλίου. Την ίδια ώρα τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε κατοικίες, σε καταστήματα και σε καλλιέργειες, ακόμη και σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η Χαλκιδική, που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων του κλάδου, όπως και πολλές περιοχές της χώρας, είναι ανοχύρωτη για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων».

«Η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις με αντίστοιχες συνέπειες και στους πόρους σε δήμους και περιφέρειες έχει οδηγήσει σε εγκληματικές ελλείψεις αναγκαίων έργων και υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων. Με κριτήριο τη λογική «κόστους-οφέλους» της ΕΕ, την απόρριψη έργων σε «περιοχές χαμηλής επικινδυνότητας» με βάση τη σχετική οδηγία της ΕΕ, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα, αλλά και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους» προσθέτουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και καταλήγουν:

«Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προτίθεται να αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών που επλήγησαν και να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ αίροντας τους απαγορευτικούς όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός κανονισμός για την ενεργοποίησή του;».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ