Κικίλιας: Νοσεί το ΕΣΥ – «Μαύρη τρύπα» 150 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε στις 12/09/2019 20:52

Κικίλιας: Νοσεί το ΕΣΥ – «Μαύρη τρύπα» 150 εκατ. ευρώ

 

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

O υπουργός Υγείας παρέθεσε πλήθος στοιχείων, τα οποία δόθηκαν από τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών κατόπιν αιτήματος του υπουργείου. Με αυτά τα στοιχεία, κατέδειξε ότι το σύστημα δημόσιας υγείας νοσεί, και μάλιστα σοβαρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες.

Tρύπα ύψους 130-150 εκατ. ευρώ από κακοδιαχείριση

Τρεις «μαύρες τρύπες» απειλούν τα δημόσια νοσοκομεία, κατά τον κ. Κικίλια: «υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτοι ισολογισμοί, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών».

Ανέφερε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης μηχανισμών από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν δημοσίευσαν ισολογισμό. Δέκα από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017. Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

Η απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε μοιραία στη μεγέθυνση του clawback (υπέρβαση της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης). Σε αριθμούς, από τα 793 εκατ. οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκατ. ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ανενεργός βρισκόταν και ο φορέας για τις προμήθειες υγείας, το ΕΚΑΠΥ. Ένας φορέας που είχε μεν ως αποστολή την εξοικονόμηση πόρων με διαφανείς διαδικασίες, αλλά στα δύο χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να προκηρύξει μόνο δυο κεντρικούς διαγωνισμούς.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκατ. ευρώ που είναι υπό διερεύνηση» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, αναφορές έγιναν και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποίο, όπως σημείωσε ο υπουργός, αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, τονίζοντας όμως ότι πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια. Τέλος, επισήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ και λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.

Επίθεση σε Ξάνθο – Πολάκη

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας είπε, αναφερόμενος σε αυτά που παρέλαβε, ότι «ζήτημά μας δεν είναι η αντιπαράθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Ο Α. Ξανθός έκανε λόγο για 250 εκατ. δαπάνη για τους ανασφάλιστους, όμως δεν υπάρχει κωδικός γι’ αυτό το κονδύλι».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΕΣΥ για το οποίο πριν από τις εκλογές ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Πολάκης είχαν πει ότι έχει ενισχυθεί συνολικά με 18.500 άτομα κατά την τετραετία 2015-2019, η πραγματική εικόνα είναι τελείως διαφορετική. «Ούτε το ένας προς έναν στις προσλήψεις, δεν τήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις χιλιάδες προσλήψεις που ευαγγελίζονταν» είπε ο κ. Κικίλιας. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, από τους 8.577 εργαζόμενους που αποχώρησαντην περίοδο 2015-2019 καλύφθηκαν οι 7.205 θέσεις. Συνεπώς μένουν και 1.372 θέσεις κενές.

«Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015, 335 εκατ. ευρώ από το 2015 έως το 2019» εξήγησε ο υπουργός.

Αλλά και η διαδικασία των όποιων προσλήψεων έγιναν αποδείχθηκε προβληματική. Αναφέρθηκε ενδεικτικά, ότι από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%). «Αυτό δείχνει πολλά για το κομμάτι της λογοδοσίας και την ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας» παρατήρησε ο κ. Κικίλιας.

Επισφαλείς εφημερίες στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με το όσα είπε ο κ. Κικίλιας, 4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Επίσης, όπως εξήγησε, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. «Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τα προσωπικά δεδομένα να υπάρχουν Φάκελοι ασθενών πεταμένοι στα υπόγεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων», επισήμανε.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. Αίσθηση προκαλεί ότι 1 στα 2 νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Ακινητοποιημένο το ΕΚΑΒ

Σοβαρά προβλήματα διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό, από την έρευνα και στο ΕΚΑΒ. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα από όλη τη χώρα και – όπως διαπίστωσε τον Αύγουστο – ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως η έλλειψη πληρωμάτων αποτελεί μείζον πρόβλημα, που σχετίζεται και τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών σε άλλες θέσεις κατά την περίοδο 2018-2019.

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νοσοκομεία αβοήθητα. Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους πολίτες. Οι ευπαθείς ομάδες είναι η πρώτη προτεραιότητα μας», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, όπως τόνισε, κατανοεί την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από το υπουργείο αυτό» τόνισε ο υπουργός Υγείας, παραθέτοντας στοιχεία με την κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο Υγείας και έπειτα από έρευνα δύο μηνών.

 

Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο Β. Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7205. Δηλαδή, όπως εξήγησε, 1372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι από τις 1618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018 ολοκληρώθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22%.

ΙΣΑ: Τραγική η εικόνα του ΕΣΥ

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για την τραγική, όπως την χαρακτηρίζει, εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η λειτουργία των Μονάδων Υγείας, -με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν -, δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες, για τους ασθενείς ενώ δεν συνάδει με τα δεδομένα ενός σύγχρονου συστήματος υγείας.

«Η εικόνα κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αποδεικνύει την αποτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, ερήμην του ιατρικού κόσμου και εις βάρος του ασθενή. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις, για να διασφαλίσει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, για όλους τους πολίτες στο τελευταίο άκρο της χώρας. Τα  πρώτα δείγματα γραφής της μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μέσα από τη συνεργασία με τους Φορείς θα γίνει μια επανεκκίνηση του συστήματος υγείας, με όρους που συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος» αναφέρει σε σχόλιο του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

 

in.gr