Κεχαγιά: Περιμένουμε εξελίξεις στην Κεντροαριστερά – Η αλαζονεία του 41% είναι παρελθόν
Εξελίξεις αναμένονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»
Όπως τόνισε η Βούλα Κεχαγιά, «στον χώρο της Κεντροαριστεράς περιμένουμε εξελίξεις, αλλά και στο κυβερνητικό πεδίο, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση που διαμόρφωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της, οπότε να δούμε τι θα γίνει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο».
«Έχουμε νέες συνθήκες και νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό»
Ερωτηθείσα για το αν το νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να φτάσει ως τις επόμενες εκλογές, η Βούλα Κεχαγιά τόνισε ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, θέτοντας παραμέτρους όπως οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον ανασχηματισμό αλλά και στις διαφωνίες που υπάρχουν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω ζήτημα αναφέρθηκε ο βουλευτής Χίου με τη ΝΔ Νότης Μηταράκης, εκφράζοντας τη διαφωνία του.
«Αν δεν απατώμαι, ο πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μέσα σε 11 μήνες, οι οποίες δεν περπάτησαν. Θα το έβλεπα λίγο να μιλήσουμε τώρα για τα τρία επόμενα χρόνια, διότι όλοι, ακόμη και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όπως φαίνεται, έκριναν ότι οι αλλαγές που έκανε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν αυτές που συνιστούν έναν ριζικό ανασχηματισμό, μια ουσιαστική αναδόμηση της κυβέρνησής του, ότι ήταν μπαλώματα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ακολούθως πρόσθεσε ότι ο ανασχηματισμός ήταν μια προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στις διάφορες τάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
«Ήταν επί της ουσίας μια ανακύκλωση προσώπων και επιβράβευση κάποιων προσώπων που τήρησαν μια συγκεκριμένη στάση στην εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη. Θα θέσω και ένα ερώτημα: Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Επίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Και όταν βγαίνουν βουλευτές που είναι και πρώην υπουργοί, όπως ο κ. Μηταράκης, και ουσιαστικά υποδεικνύουν ένα άλλο πρόσωπο πέραν της κ. Σακελλαροπούλου -την οποία επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης, το έχει πει σχεδόν ξεκάθαρα στις συνεντεύξεις του- νομίζω ότι η κυβέρνηση θα έχει πάρα πολλά ανοιχτά θέματα να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, που θα έχουν ως αφετηρία το εσωτερικό της», υποστήριξε.
«Το όνομα του Τριαντόπουλου υπάρχει σε δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή»
Για το αν στον ανασχηματισμό «επιβραβεύθηκε» το μπάζωμα του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, τόνισε πως «το ένα στοιχείο είναι η διατήρηση του κ. Τριαντόπουλου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το όνομα του κ. Τριαντόπουλου υπάρχει σε δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, και εμείς ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουμε πει ότι θα καταθέσουμε πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα του μπαζώματος και καλούμε και τα άλλα κόμματα να συνυπογράψουν και να μας ακολουθήσουν. Το άλλο είναι ότι υπουργοποιήθηκαν μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της για την άρνησή τους να κληθούν μάρτυρες στην Επιτροπή ή για το γεγονός ότι διέκοπταν τους μάρτυρες ή φρόντιζαν να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε διάφορες εικασίες και να βγάζουμε συμπεράσματα».
Για τις επικρίσεις στον Κυρ. Μητσοτάκη από στελέχη της ΝΔ και αν αναμένεται να επιταχυνθούν οι εξελίξεις «καθώς οι ευρωεκλογές έχουν δημιουργήσει μια νέα πολιτική συνθήκη, όπου ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει πια και το μαχαίρι και το πεπόνι», η Βούλα Κεχαγιά είπε πως είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια νέα πολιτική συνθήκη και ότι η αλαζονεία του 41% είναι πια παρελθόν.
«Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης με αλαζονεία, ακόμη και με το 28%, αλλά ο αέρας που του έδινε το 41% -και όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε μέλη της κυβέρνησής του- έχει πια εξαφανιστεί, έχει επικαθίσει με σκόνη πάνω στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας η αλαζονεία. Και φυσικά έχουμε νέες συνθήκες και νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Διότι αντιλαμβάνομαι ότι, ακόμη και μετά αυτόν τον άρον άρον ανασχηματισμό πανικού στον οποίο προχώρησε ο κ. Μητσοτάκης, τα στόματα δεν κλείνουν. Οι βουλευτές ή τα στελέχη αρχίζουν πλέον και ομιλούν. Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά, έκρουσε καμπανάκια. Ο κ. Μηταράκης, ο κ. Κακλαμάνης, ομιλούν και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Επίσης υπάρχουν και οι δυσαρεστημένοι του κυβερνητικού ανασχηματισμού που έχουν μιλήσει. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ξέρω όμως ότι επειδή το θέμα της ακρίβειας επιμένει και η κυβέρνηση έχει δύσκολες προκλήσεις μπροστά της, δεν ξέρω αν στο επόμενο διάστημα θα καταφέρει, σε δημοσκοπικό επίπεδο, αφού και οι δημοσκοπήσεις χαρακτηρίζουν το περιρρέον πολιτικό περιβάλλον, να διατηρήσει ακόμη και το 28%. Το θέμα της επιλογής του Επιτρόπου, ποιο πρόσωπο θα στείλει ως εκπρόσωπο της χώρας μας στην Κομισιόν, είναι ένα θέμα για το οποίο ήδη γίνονται συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης υπάρχει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί η εκλογή Προέδρου να μην καθορίζει πια τις εκλογές, όμως είναι μια μείζονα πολιτική κίνηση και πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης και το πως θα αντιδράσουν και τα άλλα κόμματα. Ο όποιος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, παραδείγματος χάριν η κ. Σακελλαροπούλου, θα υπερψηφιστεί από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς; Όλα αυτά συνθέτουν ένα περίεργο τοπίο για την κυβέρνηση και, ειλικρινά σας λέω, δεν ξέρω πώς μπορεί να προχωρήσει αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί με αυτές τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο κ. Μητσοτάκης», είπε.
Για τη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «υποθέτω ότι είναι πολύ νωρίς για να σας ρωτήσω τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Σακελλαροπούλου, εφόσον είναι εκ νέου υποψήφια», επισήμανε ότι «ναι, είναι πολύ νωρίς. Εξάλλου και ο πρόεδρός μας, ο κ. Κασσελάκης, που ρωτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θέλησε να δώσει κάποια απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα. Ας τα ξεκαθαρίσει η Νέα Δημοκρατία και εμείς είμαστε εδώ και θα δώσουμε τις απαντήσεις μας».
Για τη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν δει ότι στραβοπατάει και ότι υπάρχουν προωθητικές διεργασίες στην Κεντροαριστερά, είτε αυτό αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε και στα δύο, θα μπορούσε να αιφνιδιάσει για να προλάβει αυτές τις διεργασίες εν τη γενέσει τους, πριν δημιουργηθεί δηλαδή αντίπαλος πόλος» η Βούλα Κεχαγιά τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει εκλογές.
«Να πιεστεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ούτως ώστε να φύγει από τη διακυβέρνηση μία ώρα νωρίτερα»
«Αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθήσει να αιφνιδιάσει, θα αιφνιδιάσει με άλλους όρους. Δεν θα αιφνιδιάσει με τους όρους της παντοδυναμίας του 41%, αλλά θα αιφνιδιάσει ως μια κίνηση που θα προσπαθήσει να αναστείλει την περαιτέρω ανακοπή των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή να αποφύγει το χειρότερο. Επομένως, εάν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες, καλοδεχούμενες οι κάλπες. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κ. Κασσελάκης ήδη από τον Μάρτιο, είχαμε ζητήσει εκλογές, με αφορμή βεβαίως σκάνδαλα όπως το μπάζωμα των Τεμπών ή τη διαρροή των emails από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι», είπε.
Η Βούλα Κεχαγιά είπε στη συνέχεια πως «ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως υπεύθυνο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκφράζει το χώρο του προοδευτικού κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, θα πάρει ούτως ή άλλως πρωτοβουλίες. Καλό θα ήταν σε αυτές τις πρωτοβουλίες να έχουμε την αρωγή ή και τη συμπόρευση και άλλων, όμορων πολιτικών σχηματισμών. Γι’ αυτό και έχουμε απευθύνει την πρόσκληση για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για από κοινού κατάθεση προτάσεων νόμων, για συνεργασία σε εκλογικές αναμετρήσεις, στα επιμελητήρια για παράδειγμα, ούτως ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να πιεστεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ούτως ώστε να φύγει από τη διακυβέρνηση μία ώρα νωρίτερα. Περιμένουμε και από τις άλλες δυνάμεις να δούμε πως θα αντιδράσουν σε αυτή την πρόσκληση».
Απαντώντας για το ποιος θα έρθει μετά -αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή κάτι ευρύτερο, υπογράμμισε πως «θα δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο και το πεδίο».
Σύμφωνα με την ίδια, «δεν έχουμε κάποια αντίδραση, για παράδειγμα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέχομαι ότι ταλανίζεται από εσωτερικά του θέματα, αλλά επισήμως δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση. Μπορεί αυτό να φανεί τις επόμενες μέρες. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, αν σε αυτή την πρόσκληση θα υπάρξει και ανταπόκριση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σε αυτή τη συνθήκη, που θα δεχτούμε ότι υπάρξει ανταπόκριση και ότι η κοινή δράση θα είναι και επιτυχής και θα αποδώσει και καρπούς, πάνω σε αυτό το θεωρητικό ζήτημα μίλησε ο πρόεδρός μας και είπε πως ναι, εφόσον δοκιμαστεί, εφόσον υπάρχει ένα πρόκριμα το οποίο έχει θετικό αποτέλεσμα και δοκιμαστεί στην πράξη και είναι και αίτημα της κοινωνίας, και εφόσον αυτό το αίτημα ζητάει έναν μεγάλο φορέα που θα διώξει τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη από τη χώρα, σε αυτή την περίπτωση θα θέσει κι εκείνος τον εαυτό του στην κρίση της βάσης. Αυτό δεν αναιρεί τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του».
Για το Λαϊκό Μέτωπο που συγκροτήθηκε στη Γαλλία και αν θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο, τόνισε ότι «το εκλογικό σύστημα στην Γαλλία είναι διαφορετικό, πλειοψηφικό. Όμως τι δείχνει η Γαλλία; Ότι γενικότερα στην Ευρώπη είναι κοινό αίτημα το να συγκροτηθούν μέτωπα τα οποία θα διώξουν τις συντηρητικές, έως και ακροδεξιές δυνάμεις. Αυτό λοιπόν είναι ένας πιλότος, μιλώντας πάντα σε γενικό πλαίσιο».
«Πρόκειται για ένα πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο»
Τέλος, για τη διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, η Βούλα Κεχαγιά τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει έχει προσκληθεί επισήμως, όπως και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν το παρών στο διήμερο αυτό συνέδριο.
«Και έχω πει ότι είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, το οποίο έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία. Ακολουθεί τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και όλα όσα είδαμε και ακούσαμε μετά την εκλογή νέας πολιτικής ηγεσίας. Θεωρούμε ότι η υπενθύμιση της σημαντικότητας και της βαρύτητας που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών, μέσα και από την παρουσία αλλά και τη συνεργασία του Ιδρύματος Ζάεφ στην εκδήλωση, τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς, παρουσία του Αντ. Γκουτέρες, για τη συμβολή του στη διαμεσολάβηση, θα θυμίσει πόσο επωφελής ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών -συμφωνία που προωθήθηκε και κυρώθηκε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά- και θα θίξει και άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα την περιοχή μας, τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, με αυτή την έννοια πρόκειται για ένα πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο», κατέληξε.