Από την Παρασκευή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται η σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Περίπου τρεις μέρες θα διαρκέσει ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή θερμών αέριων μαζών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης θα φτάσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου και τοπικά πιθανώς τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Πέμπτη θα φτάσουν τους 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα όμως, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.
Εξαιτίας των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά από απαραίτητα μέτρα προφύλαξης:
-Πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, χυμούς ή αναψυκτικά.
– Διατηρείτε δροσερό τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας.
– Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, επειδή αυξάνει την πιθανότητα αφυδάτωσης.
– Κάνετε τακτικά χλιαρά ή κρύα μπάνια.
– Ντυθείτε με ελαφριά και άνετα ρούχα, για να μην παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα.
– Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα, τρώγοντας άφθονα φρούτα και σαλάτες.
– Διατηρείτε συχνή επικοινωνία με τους αγαπημένους σας, ιδίως τους ηλικιωμένους.
– Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση υπό ακραίες θερμοκρασίες. Προτιμήστε τις πολύ πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Εάν στη διάρκεια της άσκησης νιώσετε καταβολή, ναυτία, ζάλη ή πονοκέφαλο, σταματήστε αμέσως.
– Ενημερωθείτε συχνά για τις μετεωρολογικές συνθήκες
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν θερμική εξάντληση και θερμοπληξία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου της θερμικής εξάντλησης είναι οι κράμπες (επώδυνες μυϊκές συσπάσεις), ένα αίσθημα γενικευμένης αδυναμίας, ένα αίσθημα ζάλης, πονοκέφαλος, ναυτία ή έμετοι, υπερβολική εφίδρωση, ψυχρό και υγρό δέρμα, ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές) και ταχυκαρδία, δίψα, σκουρόχρωμα ούρα κ.α.
Εάν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει στην πιο σοβαρή κατάσταση της θερμοπληξίας, η οποία χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου στο σώμα, κατάρρευση των θερμορυθμιστικών μηχανισμών, συμπτώματα διάχυτης δυσλειτουργίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (σύγχυση, ψευδαισθήσεις, δυσαρθρία, τρόμο, αδυναμία συντονισμού των μυών, ληθαργικότητα, σπασμούς) και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων του σώματος.
Ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα αυτοί με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις), τα βρέφη και τα νήπια, τα άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα (διουρητικά και βήτα-αναστολείς, αντιχολινεργικά, αντιψυχωσικά και αντι-ισταμινικά). Ιδιαίτερα τα διουρητικά μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδίως όσους είναι άνω των 50 ετών και υπέρβαροι, αντιμετωπίζουν συμπτώματα στηθάγχης και δύσπνοιας ή πάσχουν από χρόνια καρδιαγγειακή πάθηση.
Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο: να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, να συνοδεύονται από άλλους στις αθλητικές δραστηριότητες και ασκήσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια, να φοράνε καλά αεριζόμενα παπούτσια, καθώς επίσης ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από βαμβάκι ή συνθετικό ύφασμα που απωθεί τον ιδρώτα, και ακόμη να βάζουν συχνά αντηλιακό και να αποφύγουν τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ