Κασσελάκης – Κούγιας: «Ακούσαμε έναν πρωτότυπο ορισμό του τι είναι άνδρας, ανδρισμός» λέει ο Φλωρίδης

Δημοσιεύτηκε στις 18/06/2024 22:30

Κασσελάκης – Κούγιας: «Ακούσαμε έναν πρωτότυπο ορισμό του τι είναι άνδρας, ανδρισμός» λέει ο Φλωρίδης

Παρά τις αναρίθμητες κακοποιήσεις γυναικών -και όχι μόνο-, τις καταγγελίες και τα δεκάδες θύματα που δυστυχώς κατέληξαν να χάσουν τις ζωές τους από τους κακοποιητές τους, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας παραμένει ανεπίλυτο ακόμη και στις μέρες μας, με την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον γνωστό ποινικολόγο και «υπερασπιστή των θυμάτων έμφυλης βίας» Απόστολο Λύτρα να το επαναφέρει στην επικαιρότητα πιο ηχηρά ίσως από κάθε άλλη φορά.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια σχετικά με την εν λόγω υπόθεση προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε ομοφοβική επίθεση από τον ποινικολόγο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Κασσελάκης «δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας, ή ο Τάιλερ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για την ενδοοικογενειακή βία και τον… ανδρισμό Κούγια-Κασσελάκη

Ύστερα από όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία αλλά και για τους διαξιφισμούς Κούγια-Κασσελάκη στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του δικηγόρου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Σήμερα ακούσαμε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο ορισμό του τι είναι άνδρας, ανδρισμός».

Θυμίζεται ότι ο Αλέξη Κούγια που μιλώντας για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον Απόστολο Λύτρα, υποστήριξε οτι η «ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήταν υπερβολική. Απαράδεκτη ενέργεια σε κάθε περίπτωση, ο ξυλοδαρμός έχει ανδρικά χαρακτηριστικά». Με τη σειρά του αντέδρασε σε αυτές τις δηλώσεις ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα αντρικό στην κακοποίηση για να του απαντήσει ο δικηγόρος ως εξής: «Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

«Όχι λόγια συμπάθειας σε μια κοινωνία που ζητά βοήθεια»

«Δεν μπορούμε να λέμε λόγια συμπάθειας σε μια κοινωνία που ζητά βοήθεια», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στην ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή την υπόθεση Λύτρα.

«Σήμερα ακούσαμε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο ορισμό του τι είναι άνδρας, ανδρισμός. Ότι άνδρας και ανδρισμός είναι να σκοτώσεις στο ξύλο μια γυναίκα και να ζητήσεις συγγνώμη μετά, αφού μπορεί να πας φυλακή, δηλαδή. Εγώ νόμιζα ότι άνδρας είναι αυτός που σέβεται τη γυναίκα, τις γυναίκες, τους συνανθρώπους του. Ότι ο αληθινός άνδρας είναι αυτός. Σήμερα ακούσαμε αυτόν τον κενοφανή ορισμό, που δείχνει βέβαια και άλλα πράγματα. Μένω σε αυτό το σχόλιο. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις. Υπάρχουν απαντήσεις και υπάρχουν απαντήσεις οι οποίες είναι αυτές που ταιριάζουν σε μια κοινωνία η οποία θέλει να ζει ειρηνικά, αρμονικά και να προχωράει – και όχι απέναντι σε συμπεριφορές οι οποίες καθιστούν τον νταή ως πρότυπο».

Έρχεται πλέγμα διατάξεων για την ενδοοικογενειακή βία – «Διαρκής ο αγώνας για την αντιμετώπισή της»

Σε συνέχεια όσων ανέφερε ο ίδιος σήμερα (18/6), ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύσει το υφιστάμενο πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι είναι διαρκής ο αγώνας για την αντιμετώπισή της.

Ενώ πρόσθεσε: «Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση, η αγωνία που είχαμε στο τομέα το δικό μας ήταν πως μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στη χώρα και μια αίσθηση ανομίας, δηλαδή μια αίσθηση ότι ό,τι και να κάνω, όποιο νόμο και να παράγω, οι συνέπειες είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες.

Γιατί όταν μια κοινωνία ζητά προστασία από μια κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να της λέει λόγια συμπάθειας. Ναι, η κυβέρνηση δρα έτσι. Μιλώντας εισηγούμενος στον πρωθυπουργό την καινούργια αντίληψη για τους ποινικούς κώδικες, είπαμε ότι πρέπει, μετά από πολλές δεκαετίες που κοιτάξαμε τα δικαιώματα των εγκληματιών, να δούμε λίγο και τα δικαιώματα των θυμάτων. Ας δούμε λίγο την ανάγκη της κοινωνίας να προστατευτεί αποτελεσματικά.

«Να είναι βέβαιοι ότι θα υποστούν σοβαρές συνέπειες αυτοί που θέλουν να παρανομήσουν»

Και αυτό πως θα γίνει: Όχι απλά και μόνο με αυστηροποίηση κάποιων ποινών, αλλά δημιουργώντας τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την παρανομία τους. Έχουμε πει κι άλλη φορά ότι δεν είναι επιτυχημένο εκείνο το ποινικό δίκαιο, το οποίο το ποινικό σύστημα, το οποίο σε στέλνει η φυλακή, αλλά εκείνο που σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αν παρανομήσεις, θα πας φυλακή (…)».

Ο κ. Φλωρίδης συνέχισε λέγοντας: «Μεταξύ των άλλων, πέρα από την προστασία που παρέχουμε στα θύματα, είναι να διευκολύνουμε έτσι ώστε αυτά τα γεγονότα να φανερώνονται και όταν ένα γεγονός φανερώνεται, ότι πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

«Καταγγέλλεις. Είσαι προστατευμένος ποινικά, αστικά, πειθαρχικά. Είσαι προστατευμένος από κάθε κύκλωμα»

Λοιπόν, ποιο ήταν το καινούργιο στην υπόθεση αυτή: Το καινούργιο ήταν ότι ο γιατρός, ο καθηγητής, ο δάσκαλος, η νοσηλεύτρια, ο νοσηλευτής, ο ψυχολόγος, ο ψυχίατρος που βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό, πρώτον οφείλει να το καταγγείλει αρμοδίως και δεύτερον ότι του δώσαμε πλήρη ασφάλεια για να το κάνει. Δηλαδή αυτή την ώρα τον έχουμε προστατεύσει. Τους προστατεύουμε από κάθε ποινική δίωξη, από κάθε αστική αποζημίωση, απαίτηση από πειθαρχικές διώξεις, από τα πάντα (…)

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ δύσκολου φαινομένου, το οποίο εξελίσσεται τώρα με τον τρόπο που εξελίσσεται, είναι διαρκής. Γι’ αυτό είπα ότι ίσως και να προλάβω κι αυτή την βδομάδα (…) Ίσως δηλαδή στις αρχές της άλλης θα έρθει ένα συμπληρωματικό ενισχυτικό νομοθετικό πλαίσιο στο υφιστάμενο για να μπορέσει να βάλει πολύ πιο συγκεκριμένους κανόνες σ’ αυτές τις δικαστικές ενέργειες (…) Με αυτά τα οποία θα φέρουμε τις επόμενες ημέρες θα παρέμβουμε με ένα τέτοιο τρόπο στη δικονομία, δηλαδή στον τρόπο που οργανώνεται μια ποινική διαδικασία, έτσι ώστε και η προστασία να είναι αποτελεσματικότερη, και ο δικαστής να κινείται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο».

Τι είπε για την κριτική που ασκήθηκε από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την μη προφυλάκιση του Λύτρα

Για την κριτική που ασκήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που ουσιαστικά αφορά στο ότι η ανεξαρτησία του δικαστή δεν μπορεί να υπόκειται στις διακυμάνσεις, στις επιταγές της κοινής γνώμης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η παραγγελία της εισαγγελέως λέει ότι εδώ είχαμε μια βάναυση κακοποίηση, μια ομολογημένη κακουργηματική πράξη (…) Οι δικαστές ελέγχονται αποκλειστικά και μόνο από τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, δηλαδή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να τους ελέγξει άλλος».

Για τις υποθέσεις που δεν φτάνουν στη Δικαιοσύνη, γιατί ένα σύστημα διαφθοράς μπορεί να τις καλύπτει, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε: «Δεν αυστηροποιήσαμε καμία ποινή. Προστατεύσαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους επιστήμονες, οι οποίοι θα καταγγείλουν τώρα, χωρίς να αισθάνονται κανέναν απολύτως κίνδυνο, από κανένα κύκλωμα. Καταγγέλλεις. Είσαι προστατευμένος ποινικά, είσαι προστατευμένος αστικά, είσαι προστατευμένος πειθαρχικά. Είσαι προστατευμένος από τα πάντα».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook