Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στη ζώνη κινδύνου – Τι θα γίνει στην Αττική – Αύριο τα έκτακτα μέτρα

Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2024 21:47

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στη ζώνη κινδύνου – Τι θα γίνει στην Αττική – Αύριο τα έκτακτα μέτρα

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με έντονα καιρικά φαινόμενα ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί άνεμοι, οι βροχές και οι καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά.

Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία προκειμένου οι μετεωρολόγοι, με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα,  να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την ένταση των φαινομένων και τις περιοχές που θα πλήξουν περισσότερο.

Όπως σημειώνει και σε ανάρτησή του ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, αύριο θα εκδοθεί και το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. «Την Παρασκευή θα υπάρξουν εγκυρότερα δεδομένα και θα μπορέσουμε να εκδώσουμε σχετικό έκτακτο δελτίο με καλύτερη χρονική και χωρική ακρίβεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Μάλιστα δεν αποκλείεται να δοθεί και ονομασία στην κακοκαιρία και σε αυτή την περίπτωση μετά τον «Alexandro» σειρά έχει το όνομα «Bora».

Έκτακτες συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία

Αύριο και μετά στη συνεδρίαση τη Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αναμένεται να γίνουν συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ θα αποφασιστεί αν και σε ποιες περιοχές θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Παράλληλα θα αποφασιστεί να χρειαστεί να ληφθούν και κάποια έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ευρώπη, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται προς την κεντρική Μεσόγειο. Με την κίνησή του αυτή, οι άνεμοι στην περιοχή μας θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση 4 με 5 μποφόρ και τις απογευματινές – βραδινές ώρες της Παρασκευής στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Τη νύχτα προς το Σάββατο τοπικές βροχές αναμένονται στη Β. Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας

Το Σάββατο (30/11), προβλέπεται κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα, με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Β-ΒΔ Ελλάδας.

Από πλευράς επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και τα νησιά του Β-ΒΔ Αιγαίου.

Ακολουθούν το Ιόνιο και οι υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας πλην Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στη Β-ΒΑ χώρα Α-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει πτώση.

Κίνδυνος για πλημμύρες

Την Κυριακή (1/12), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους, αλλά στην υπόλοιπη χώρα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με ισχυρές βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά (στη Δ. Μακεδονία θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές, μηδέ κάποιων πόλεών της εξαιρουμένων).

Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι σχετικά υψηλός στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια Β-ΒΑ ως 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και στα υπόλοιπα Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα (2/12), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα Ν-ΝΔ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Τι θα γίνει στην Αττική

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για την ώρα ο καιρός στην Αττική, με τους μετεωρολόγους να μην έχουν ακόμα καταλήξει πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα.

Το ένα από τα δύο βασικά προγνωστικά μοντέλα, δίνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής γεγονός που προβληματίζει ενώ το άλλο προγνωστικό μοντέλο δεν δείχνει επικίνδυνα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζιακόπουλο στην Αττική αυτή τη στιγμή (βράδυ Πέμπτης) το επίπεδο συναγερμού φαίνεται να είναι κατά 60% στο 2 (κίτρινο) και κατά 40% στο 3 (πορτοκαλί). «Πιστεύω ότι ως το πρωί του Σαββάτου η εικόνα θα γίνει πιο καθαρή» αναφέρει χαρακτηριστικά

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook