Κ. Πιερρακάκης στο One Channel: Το κράτος χρειάζεται ενιαίο ψηφιακό πρόσωπο έναντι του πολίτη
Στην εκπομπή Citizen One και τον Κώστα Γιαννακίδη μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Μιλάμε για τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ως χώρα, αλλά ακόμα δεν έχουμε λύση τις εκκρεμότητές μας με την τρίτη βιομηχανική επανάσταση. Εμάς μας ενδιαφέρει το πώς θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ένα ραγδαίο πρόγραμμα απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου» ανέφερε ο υπουργός σχετικά με την προσπάθεια ψηφιοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου.
«Το κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Διαλειτουργικότητα. Δηλαδή πως θα καταφέρουμε όλα τα συστήματα να «μιλήσουν» μεταξύ τους. Όλοι μιλούν για την Εσθονία, αλλά αυτή στήθηκε ψηφιακά εξ αρχής. Είναι η πυξίδα, όχι ο χάρτης. Εμείς πρέπει να πάρουμε το παράδειγμα των Βρετανών που είναι πιο κοντά σε εμάς, μια και το κάθε υπουργείο έστηνε τη δική του κάθετη γραφειοκρατία και μεταξύ τους δεν επικοινωνούσαν. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε το κράτος να αποκτήσει ενιαίο πρόσωπο απέναντι στην πολίτη. Αλλά η τεχνολογία είναι το μέσο, όχι ο σκοπός. Απλοποίηση και ψηφιοποίηση είναι το ίδιο πράγμα. Γιατί, εάν δεν είναι τότε καταλήγεις να ψηφιοποιείς τη γραφειοκρατία» συμπλήρωσε σχετικά.
Ακόμα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκέντρωσης και ομαδοποίησης των δεδομένων. «Η ασφάλεια είναι η πρώτη αφετηρία. Έχουμε διάσπαρτα μητρώα στο ελληνικό δημόσιο. Ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ. Στις ΗΠΑ, αντίθετα έχουν έναν κωδικό. Η μπορούν με το δίπλωμα οδήγησης να κάνουν πολλά πράγματα» σχολίασε.
«Έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα πληροφορικής στην χώρα μας και δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε κάτι ευρύτερο με μια ενιαία φιλοσοφία, γιατί το κράτος είναι ένα» επεσήμανε αναφορικά με το ψηφιακό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα. Στην συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. «Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μια σύγκλιση, φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής σφαίρας. Αφορά μια σειρά από τεχνολογίες. Υπάρχει η αίσθηση ότι αθροιζόμενες μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά τα παραγωγικά μοντέλα των χωρών που τις χρησιμοποιούν» σημείωσε και επεσήμανε πως «η τεχνολογία τρέχει και τα κράτη τρέχουν πιο αργά από αυτή. Πρέπει να την προλάβουν για να κερδίσουν τα θετικά και να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες».
Ακολούθως, έκανε λόγο για την ανάγκη «να αντιληφθούμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Από τις κινήσεις στο διαδίκτυο, το προφίλ που έχει ένα χρήστης, μπορεί κάποιος να καταλάβει περισσότερα από ότι σε μια ώρα συνέντευξης για δουλειά».
«Μια φράση σε ένα συνέδριο που παρακολουθούσα έλεγε πως ‘’Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο’’. Σαν χώρα δεν έχουμε καταστρώσει ακόμα ένα σχέδιο διαχείρισής τους. Αυτό μας ενδιαφέρει ως υπουργείο» τόνισε σχετικά.
Τέλος, ο υπουργός απάντησε για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του, αλλά και η αγαπημένη του σειρά. «Ο ίδιος ο φόβος. Το είχε πει ο Ρουζβελτ αλλά είναι αλήθεια» είπε. «Αγαπημένη μου σειρά είναι το West Wing. Τώρα τελευταία βέβαια, βλέπω και το Crone. Εκτός από την τεχνολογία, μου αρέσει και η Ιστορία» κατέληξε.