«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου με τουλάχιστον 26 δήμους σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη να βρίσκονται σε «καραντίνα» αναφορικά με τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση.
«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και μεταδίδεται στους ανθρώπους. Τουλάχιστον 26 δήμοι σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται σε «καραντίνα» αναφορικά με τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση.
Η «αποχή» από την αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών και τα μέτρα αυξημένου ελέγχου της ασφάλειας του αίματος λόγω της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αποθέματα αίματος της εθνικής δεξαμενής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις, ιδίως για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους, ότι αναβάλλονται συνεχώς οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ή καλούνται να υποβληθούν σε μετάγγιση μόνο αν συνοδεύονται και από τον αιμοδότη που θα δώσει το αίμα για λογαριασμό τους.
Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί για συμμετοχή όλων όσοι μπορούν στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων.
Στους 6 οι θάνατοι-49 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Τους τελευταίους δύο μήνες η πορεία του ιού συνεχίζεται δυναμικά, όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, μολύνοντας ανθρώπους και ζώα (άλογα). Έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 6 ανθρώπων.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει 49 κρούσματα στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού το ερχόμενο διάστημα.
Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου όρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές τις εξής:
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: τον Δήμο Τοπείρου, τον Δήμο Αβδήρων, τον Δήμο Ξάνθης
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: τον Δήμο Νέστου, τον Δήμο Θάσου, τον Δήμο Καβάλας
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: τον Δήμο Σοφάδων, τον Δήμο Καρδίτσας
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Τυρνάβου, τον Δήμο Κιλελέρ, τον Δήμο Τεμπών
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, τον Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: τον Δήμο Πέλλας
-Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: τον Δήμο Κορδελιού –Ευόσμου, τον Δήμο Χαλκηδόνος
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: τον Δήμο Ιάσμου, τον Δήμο Αρριανών
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: τον Δήμο Τρικκαίων
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: τον Δήμο Βέροιας
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: τον Δήμο Νέας Προποντίδος
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: τον Δήμο Ηράκλειας
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: τον Δήμο Σουφλίου.
Έκκληση για αίμα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ έχουν ενεργοποιήσει μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και κυρίως αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών.
«Τους θερινούς μήνες δεν υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες»
Η Χάρις Ματσούκα, αιματολόγος και πρόεδρος του ΕΚΕΑ, αναφέρει ότι οι επηρεαζόμενες περιοχές με μικρό πληθυσμό αποκλείονται από την αιμοδοσία, ενώ στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, γίνεται αυστηρός έλεγχος στο αίμα.
Οι αιμοδότες ενημερώνονται, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να το γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ματσούκα, η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου έχει μικρή επίπτωση στη συλλογή αίματος. Ο καθοριστικός παράγοντας που προκαλεί την κατακόρυφη μείωση των μονάδων αίματος κάθε καλοκαίρι και αντιστοίχως την κατακόρυφη αύξηση των αναγκών των ασθενών είναι οι… διακοπές των Ελλήνων: «τους θερινούς μήνες ουσιαστικά δεν υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες, το αίμα εξασφαλίζεται με δυσκολία και μέσα από το συγγενικό περιβάλλον όσων χρειάζονται τη μετάγγιση. Είμαστε σε κατάσταση ανάγκης όπως και σε πολλές άλλες χώρες, για τον ίδιο λόγο, καθώς στις διακοπές οι άνθρωποι αφενός μετακινούνται σε άλλες περιοχές αφετέρου δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να δίνουν αίμα» σημειώνει.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο μειώνονται κατά 50% οι μονάδες αίματος που συλλέγονται στην Αττική σε σύγκριση με εκείνες που συλλέγονται τους προηγούμενους μήνες.
«Οι ασθενείς λαμβάνουν λιγότερο αίμα απ’ ότι πρέπει»
Σύμφωνα με στοιχεία της αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βάνας Μυρίλλα, για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 110.000 με 120.000 μονάδες αίματος από τις περίπου 600.000 μονάδες που συλλέγονται για τις ανάγκες όλων των ασθενών στο σύστημα υγείας.
Οι ελλείψεις που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι τείνουν να αποτελούν επικίνδυνη ρουτίνα για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο Παίδων «Αγία Σοφία» όπου μεταγγίζονται περίπου 350 ασθενείς, ουσιαστικά υπομεταγγίζονται με συνεχείς αναβολές της προγραμματισμένης θεραπείας, ενώ στο Λαϊκό τον περασμένο μήνα 80 ασθενείς άκουγαν ότι δεν υπάρχει ούτε μια μονάδα αίματος.
«Αυτή η κατάσταση μας επηρεάζει πολύ γιατί για να μεταγγιστούμε ψάχνουμε να βρούμε εμείς αιμοδότη και να πάμε μαζί με αυτόν στο νοσοκομείο. Αλλά ούτε κι αυτό είναι λύση. Αρκετοί ασθενείς λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες αίματος. Κάθε ενήλικας θαλασσαιμικός χρειάζεται 2 με 3 μονάδες αίματος. Και τώρα παίρνει μόνο 1. Κάποιοι που έχουν δύσκολες ομάδες πχ 0 αρνητικό ή με πολλά αντισώματα μπορεί να μην μεταγγιστούν καθόλου. Αυτό είναι επικίνδυνο ιδιαίτερα για όσους έχουν και καρδιολογικό πρόβλημα, κυρίως πνευμονική υπέρταση.Τελικά είναι ένα πλήγμα σε όλη μας τη ζωή, στην εργασία, την οικογένεια, στον εαυτό μας. Μας αποδιοργανώνει. Είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές» λέει στο ygeiamou.gr η κυρία Μυρίλλα.
Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών Ασθενών σημειώνει ότι εξαίρεση αποτέλεσε ο Αύγουστο του 2018. Όπως είπε, η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενεργοποίησε χιλιάδες πολίτες που κατέκλυσαν τις υπηρεσίες αιμοδοσίας στα νοσοκομεία και έδωσαν αίμα. «Μόνο πέρσι μεταγγιστήκαμε σωστά, επειδή κάηκαν οι άνθρωποι…» ανέφερε με πικρία.