ΗΠΑ για Τουρκία και Ελλάδα : Αποφύγετε τις προκλήσεις που θα βλάψουν το ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2020 17:10

ΗΠΑ για Τουρκία και Ελλάδα : Αποφύγετε τις προκλήσεις που θα βλάψουν το ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο

Μηνύματα αποφυγής των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που θα έβαζαν σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ στέλνουν οι Αμερικανοί με φόντο την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» καλεί Τουρκία και Ελλάδα να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Εξαιρετική σχέση Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, οι ΗΠΑ έχουν «καταστήσει σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις»

Μάλιστα ο κ. Ο’ Μπράιεν που θεωρείται μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ως πρόσωπο – κλειδί στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ τονίζει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη όπως και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία και εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα».

EastMed και Φόρουμ «3+1»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αναφορά του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ ερμηνεύεται και ως απάντηση προς όσους εκτιμούν πως οι σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν είναι προνομιακές σε βάρος των σχέσεων του Αμερικανού πρόεδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Ο’ Μπράιεν εκφράζει επίσης την αμερικανική υποστήριξη στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού EastMed.

Ενώ, τονίζει πως ένα από τα «θέματα κλειδιά» στη συνάντηση του κ. Τραμπ και του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο ήταν «ο ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πως η ολοκλήρωση του TAP, η εγκαινίαση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και η έναρξη αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα «είναι πολύ σημαντικά παραδείγματα συνεργασίας και ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Μάλιστα παρά του αντιθέτου λεγόμενα υπογραμμίζει πως «ο πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένος στη στήριξη αυτού του φόρουμ (σ.σ. 3+1 – Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ), ως έναν μηχανισμό για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα της ενέργειας, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Λιβύη

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αν και δεν έχουν χαρακτηρίσει παράνομη τη συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας, εντούτοις έχουν καθαρά τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας αυτή τη συμφωνία ως «προκλητική» και «αντιπαραγωγική».

Επισημαίνεται δε, πως τα μηνύματα του Λευκού Οίκου προς την Άγκυρα, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, έρχονται σε μια στιγμή όπου ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ με τη μεταφορά του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο οικόπεδο 8.

Μάλιστα ο Μάικ Πομπέο προσέρχεται στη διάσκεψη του Βερολίνου ζητώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κάτι που ερμηνεύεται ως αιχμή για την ανάμιξη της Τουρκίας και της Ρωσίας στη λιβυκή κρίση.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα θα θέσει βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα έναντι οποιασδήποτε συμφωνίας για τη Λιβύη που δεν θα ακυρώσει το μνημόνιο Άγκυρας και Τρίπολης. Ενώ και ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει ακόμα και στρατεύματα στη Λιβύη.

Αντιπολίτευση

Πάντως στο εσωτερικό της χώρας η αντιπολίτευση εγκαλεί για τους χειρισμούς την κυβέρνηση στο ζήτημα της Λιβύης και της διαχείρισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» διαμηνύει πως «καμιά λύση για τη Λιβύη δεν πρέπει να γίνει δεκτή από την Ελλάδα χωρίς κατάργηση της παράνομης συμφωνίας με την Τουρκία».

Ωστόσο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά», εκφράζοντας την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων υπογράμμισε ότι «το δόγμα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων ότι «όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ τόσο εξασφαλίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», έχει χρεοκοπήσει».

«Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όσο η χώρα είναι μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο «βυθιζόμαστε» στη «δίνη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας των λίγων και των ανταγωνισμών τους» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση, επειδή εμφανίστηκε «πρόθυμη να στείλει στρατό και στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για τα παιδιά του ελληνικού λαού».

«Γι’ αυτό», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας «τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να απεγκλωβιστούμε από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, για το ξήλωμα όλων των βάσεων».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook