Ηλεία: Σήμερα η νεκροψία του 48χρονου που τσιμπήθηκε από αράχνη – Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα στο αίμα

Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2024 10:08

Ηλεία: Σήμερα η νεκροψία του 48χρονου που τσιμπήθηκε από αράχνη – Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα στο αίμα

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο ο θάνατος ενός 48χρονου άντρα στην Ηλεία, αφού τον τσίμπησε αράχνη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο 48χρονος που παραθέριζε στον Πύργο δέχθηκε το τσίμπημα ψηλά στον μηρό δίχως να το αντιληφθεί. Ο ίδιος κινητοποιήθηκε μονάχα όταν άρχισε να νιώθει έντονο πόνο στο σημείο.

Τις τελευταίες ώρες του νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. Εχθές το μεσημέρι η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή.

Η νεκροψία και οι τοξικολογικές

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές τι οδήγησε στον θάνατο τον 48χρονο. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Σπύρο Πολίτη φως στα αίτια θα ρίξουν η νεκροψία η οποία αναμένεται σήμερα και οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Open, δεν έχει βρεθεί ακόμη τίποτα στο αίμα του, παρά μόνο πως πράγματι πρόκειται για τσίμπημα αράχνης και όχι φιδιού, το οποίο είναι και πιο σύνηθες.

Τόνισε μάλιστα πως επρόκειτο για μια ύπουλη εξέλιξη.

«Για δύο ημέρες ένιωθε κνησμό στο πόδι»

Σχετικά με το πώς έγινε το τραγικό περιστατικό, ανέφερε, πως ο 48χρονος που κατάγονταν από τη Φθιώτιδα, παραθέριζε στην Ηλεία, όταν τσιμπήθηκε πιθανότητα από την καφέ αράχνη.

«Ό,τι έγινε, έγινε Κυριακή μεσημέρι, από εκεί και έπειτα για δύο ημέρες έως και τη Δευτέρα το βράδυ ένιωθε κνησμό στο πόδι. Δεν κατάλαβε όμως κάποιο τσίμπημα», είπε.

Την Τρίτη ο άτυχος 48χρονος επισκέφτηκε ορθοπεδικό, καθώς νόμιζε πως υπήρχε φλεγμονή στο πόδι, με τον γιατρό να τον παραπέμπει στο νοσοκομείο, όπου και του έγιναν πολλών ειδών εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν τίποτα.

Τι γνωρίζουμε για την καφέ αράχνη – ερημίτης

Σύμφωνα με άρθρο της Αντωνίας Χαιρετάκη, μοριακής βιολόγου – γενετίστριας, η καφέ αράχνη ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.  Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.

Αν όμως υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.

Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του – π.χ. σε ένα φορεμένο ρούχο ή μέσα σε παπούτσια.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος
  • Εφίδρωση
  • Γενικότερη αδιαθεσία
  • Δημιουργία εξανθημάτων

Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή.

Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.

Δεν υπάρχει αντίδοτο

Η ίδια λέει ότι δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης – κάτι που συμφωνεί με τις μαρτυρίες των γιατρών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.

Σπάνιες αλλά επικίνδυνες οι επιπλοκές

Η αρθρογράφος – βιολόγος υποστηρίζει ότι το τσίμπημα από καφέ αράχνη – ερημίτη συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου και θεραπεύεται μόνο του, χωρίς την παρουσία επιπλοκών.

Φυσικά η ίδια δεν είναι γιατρός, άρα η εκτίμησή της δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές. Εξάλλου το πρώτο που συστήνει είναι να πάμε στο νοσοκομείο.

Οι επιπλοκές είναι μεν σπάνιες, αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρές, και περιλαμβάνουν:

  • διαταραχές στην πήξη του αίματος
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • κώμα ή ακόμα και θάνατο
in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook