“Η υπογραφή για τον EastMed έρχεται από τις επιτυχίες που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ”

Δημοσιεύτηκε στις 02/01/2020 18:46

“Η υπογραφή για τον EastMed έρχεται από τις επιτυχίες που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ”

Με αφορμή τις υπογραφές για τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο: «Αρχικά να πω, ότι η ανησυχία, η αγωνία και οι κινήσεις του κ. Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα οφείλονται στο ότι η χώρα μας την τελευταία τριετία, έχει ενισχυθεί πάρα πολύ γεωπολιτικά. Κάτι που έδειξε, ότι κ. Ερντογάν για το λόγο αυτό προχωρεί σε αυτές τις παράνομες κινήσεις θα λέγαμε, με βάση το διεθνές δίκαιο στην περιοχή. Η χώρα μας εκμεταλλεύτηκε μετά το 2016, την δυνατότητα να αναπτύξει γεωπολιτικές πρωτοβουλίες, στρατηγικές για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που μας έκανε πάρα πολύ ισχυρούς και παράλληλα με την έξοδο από το μνημόνιο και την Σύνοδο Ηγετών του Νότου ήταν τα βασικά εργαλεία που έδωσαν και στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι η χώρα μας το σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα, την ειρήνη αλλά και για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης. Πρέπει να πω, ότι αυτό ξεκίνησε το έργο του EastMed, που έπαιξε σημαντικό ρόλο και δημιουργεί ανησυχία στους γείτονες, κακώς όμως, δεν αμφισβητεί δικαιώματα της Τουρκίας. Εμείς ποτέ δεν ήμασταν μια χώρα αναθεωρητική, δεν αμφισβητούμε δικαιώματα γειτονικών χωρών. Αλλά δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Κακώς τους ανησυχούν, το αντίθετο πρέπει να δημιουργήσουν, το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης και όχι αντιθέσεων, όμως σε κάθε περίπτωση προφανώς η χώρα μας δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στις μεγάλες ευκαιρίες που είχαμε, να κάνουμε επιτέλους εξωτερική πολιτική και αυτό από το 2016 και μετά γινόταν όλο και πιο έντονο από την μεριά μας».

«Για να τα πάρουμε λίγο από την αρχή πρέπει να ήταν το 2016, όταν υπογράφτηκε η συμφωνία συνεργασίας της εταιρίας της κοινής που είχε κάνει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, για να τρέξουν όλες τις πρόδρομες τεχνικές μελέτες, πρακτικά για να γίνει η προμελέτη, για όλη την διαδικασία αυτή. Το έργο περίπου από το 2013 έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος από την Ευρώπη, όμως δεν είχαν προχωρήσει η ωρίμανση του. Νομίζω η πρώτη χρηματοδότηση για μελέτη για το έργο ήταν το 2015. Από εκεί και μετά ενεργοποιήθηκε πάρα πολύ η τριμερής συνεργασία των Υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Θυμάμαι μια Σύνοδο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016, στην Αθήνα, που ήταν μια από τις θεσμικές διακηρύξεις για την κοινή προώθηση του έργου και στη συνέχεια όταν άρχισε να φαίνεται και η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, προχωρήσαμε νομίζω με τον κ. Σταθάκη, τον Δεκέμβριο του 2016 σε δύο συναντήσεις πολύ σημαντικές. Η μία ήταν με τον κ. Κανιέτε, τον Επίτροπο για την ενέργεια και τους Υπουργούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και στη συνέχεια η αντίστοιχη στις 8 Δεκεμβρίου, είχα πάει και εγώ τότε στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, η συνάντηση η τριμερής όπου καταλήξαμε στις πρώτες δηλώσεις και την ένταξη στα έργα του κοινού ενδιαφέροντος. Από εκεί και μετά είχαμε τη συμφωνία τον Απρίλη του 2017, στο Τελ Αβίβ, όπου ήταν παρών και ο ομόλογος μας, από την Ιταλία και ο Επίτροπος της Ενέργειας, ο κ. Κανιέτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο λοιπόν αφορούσε πλέον και την Ιταλία, γιατί συνδέεται με τον διάδρομο και αποτελεί τον διάδρομο προς τη Δυτική Ευρώπη και ήταν παρούσα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να απελευθερώσουμε και χρηματοδότηση, γιατί χωρίς χρηματοδότηση δεν προχωρούν όλα αυτά τα project. Υπήρχε ένα μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφτηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς τον Δεκέμβρη του 2017 στην Λευκωσία και τελικά καταλήξαμε, τον Μάρτιο του 2019, στην μεγάλη υπογραφή που ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία με τον κ. Νετανιάχου και τον κ. Αναστασιάδη, παρουσία όμως και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ του κ. Πομπέο, κάτι το οποίο αποτέλεσε και την πλήρη θεσμική και πολιτική κατοχύρωση του EastMed. Γι’ αυτό λέω ότι όλες αυτές οι ενέργειες έχουν δημιουργήσει και μια ανησυχία στον κ. Ερντογάν. Ο EastMed αποτελεί μια απόδειξη και όλα αυτά τα θεσμικά θέματα που έγιναν μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει και δύναμη αλλά έχει κάνει και σοφές, έξυπνες επιλογές για τα ενεργειακά ζητήματα μιας και αποτελεί την «πύλη» της Ευρώπης, για την ενέργεια, κάτι που του δίνει και περισσότερη σταθερότητα, πέρα από εργασία, εισόδημα, εθνικό πλούτο, δίνει και ασφάλεια στη χώρα μας, γιατί όλοι ενδιαφέρονται πλέον για την ασφαλή είσοδο του ενεργειακού αγαθού στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει στην συμφωνία και η Ιταλία, ο κ. Φάμελλος, απάντησε: «Θέλω να μείνω σε δύο χρονικές στιγμές. 3 Απριλίου του 2017, υπογράφτηκε η κοινή διακήρυξη στο Τελ Αβίβ, για τον EastMed, όπου υπήρχε Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλος Καλέντα. Άρα θεσμικά στην κοινή διακήρυξη, η Ιταλία ήταν εκεί . Από εμάς υπέγραψε ο κ. Σταθάκης. Στη συνέχεια το δεύτερο μεγάλο θεσμικό γεγονός για εμάς ήταν 21 Μαρτίου του 2019 όπου είναι παρών ο κ. Πομπέο. Αυτό γιατί το λέω, διότι και η παρουσία της Ιταλίας είναι σημαντική και η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Όλα αυτά προέκυψαν και μετά από το EastMed Gas Forum, το οποίο έγινε με παρουσία Ιορδανίας, Αιγύπτου, Παλαιστίνης, πέραν αυτών που σας είπα. Γιατί έπρεπε να λύσουμε και διάφορα θέματα καλής γειτονίας και συνεργασίας με αυτές τις χώρες, ήταν σημαντικό ότι συμμετείχε και η Αίγυπτος και η Παλαιστίνη για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Εμείς θέλαμε ο EastMed να ενώσει και όχι να διαχωρίσει. Τι μένει να γίνει τώρα; Γνωρίζω ότι υπήρχε μια θετική δημοσιοποίηση και μια θετική αντίδραση της Ιταλίας, στην σημερινή υπογραφή, αυτό που μπορεί να συσχετίζεται και με την εξέλιξη την πολιτική στην Ιταλία, μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία πέρασε το τελευταίο διάστημα από αρκετές κυβερνητικές αλλαγές, άρα είναι λογικό να πρέπει ομαλά να ενταχθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θεωρούμε ότι θέλει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση η συνεργασία μας με την Ιταλία. Και προφανώς, με τους γείτονες μας εφόσον το διατύπωσαν ήδη με μήνυμα θετικά, την συμβολή τους, πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία. Θα έλεγα ότι αυτό που προκύπτει ως άμεση ανάγκη και για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είναι η συμμετοχή και η στήριξη όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, νομίζω δηλαδή ότι πρέπει να μπει στην ατζέντα της συνάντησης, μιας κι εμείς είχαμε φέρει τον κ. Πομπέο το Μάρτιο του 2019, πρέπει να επανεπιβεβαιωθούν αυτές οι δύο μεγάλες συμφωνίες χωρίς να υποτιμώ την σημερινή υπογραφή».

Στο αν θεωρεί κρίσιμο για την βιωσιμότητα του έργου τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας, ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Τα πρώτα βήματα έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, άρα είμαστε σε έναν ασφαλή διάδρομο, δεν είμαστε σε έναν ανησυχητικό διάδρομο. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος στην τοποθέτηση μου για να μην έχουμε παρανοήσεις. Υπάρχει ο θετικός διάδρομος, υπάρχουν οι θετικές ανακοινώσεις. Πρέπει να πω ότι ακόμη και ως Αντιπολίτευση, έχουμε κάνει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενέργειας, των Ηνωμένων Πολιτειών, εγώ προσωπικά έκανα την συνάντηση αυτή, επιβεβαίωσα τις απόψεις μας ως χώρα αλλά και ως ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα αυτά και ζητήσαμε να υπάρχει η αντίστοιχη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με βάση όμως και τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη και τα θέματα δηλαδή Τουρκίας – Λιβύης, νομίζω ότι  το θέμα αναβαθμίζεται στην διπλωματική ατζέντα και προτείναμε αυτή η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι συνεχής, στο έργο όσον αφορά όχι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα των Αμερικανικών Εταιριών αλλά περισσότερο τα ζητήματα ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προτεραιότητα για όλους μας, είναι η ασφάλεια και η ειρήνη και μετά από αυτό είναι το εισόδημα και η παραγωγή. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι μια θετική εξέλιξη, εξάλλου την είχαμε προχωρήσει εμείς όσο περισσότερο γινόταν, είχαμε πολύ μεγάλες διπλωματικές και ενεργειακές επιτυχίες σε αυτόν τον άξονα και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τέτοια θετικά γεγονότα που είναι και η καλύτερη απάντηση στις ενέργειες του τελευταίο μήνα, του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας. Έτσι προχωράμε μπροστά, όχι με αντιθέσεις και αντιδικίες, αλλά με πρόοδο και καινούρια έργα συνεργασίας και ανάπτυξης».

Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος: «Νομίζω ότι η καλύτερη δήλωση που έχω ακούσει ποτέ ήταν μια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, το Μάρτιο του 2019 ότι «o ΕastMed είναι η γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Η ενέργεια είναι μια γέφυρα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά γιατί και το αέριο, μας δίνει την δυνατότητα ως καύσιμο μετάβασης να περάσουμε στην μεταλιγνιτική , μετά άνθρακα περίοδο» ενώ συνέχισε: «Η υπογραφή του EastMed έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων επιτυχιών που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή των χωρών, την ωρίμανση της μελέτης, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα, την χρηματοδότηση και τη συμμετοχή και της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις υπογραφές  για τα Σύμφωνα που υπογράφτηκαν για το θέμα αυτό. Δουλέψαμε πολύ έντονα, ’16, ’17 ’18 για θέμα αυτό μέχρι και τον Μάρτη του 2019, διότι σήμερα έρχεται να υπογραφεί μια σύμβαση που αν δεν κάνω λάθος, το προσύμφωνο υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2019. Κάτι το οποίο πραγματικά, αποτελεί συνέχεια, και το είχαμε ζητήσει και εμείς, πριν από 15 ημέρες όταν ερωτηθήκαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, τι πρέπει να κάνουμε για την προκλητικότητα από την μεριά της Τουρκίας, είχαμε πει να προχωρήσουν άμεσα τα θέματα του EastMed και να μπουν στην ατζέντα, δηλαδή με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και την συζήτηση,  να διεκδικήσουμε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουμε σταθερή στήριξη σε τέτοια έργα».

Στο ερώτημα αν εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η προοπτική αυτή που ανοίγεται για την Ελλάδα με την σημερινή υπογραφεί, θα προκαλέσει νευρικότητα ή ακόμη και κάποιο επεισόδιο, ο κ. Φάμελλος, απάντησε: «Δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ κάτι τέτοιο αν αισθανόμασταν μόνοι μας. Η επιλογή του EastMed, αφορά ενδιαφέροντα θα έλεγα και όχι απλά συμφέροντα λαών και κοινωνιών ακόμη και πέρα από την Ευρώπη. Ήταν μια σοφή επιλογή διότι δεν αφορά μόνο τα ενεργειακά της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ούτε ακόμα και τα ενεργειακά της Ιταλίας. Αφορά τα ενεργειακά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Ευρώπης. Άρα είναι, και αυτό φάνηκε από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ένταξη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος και τη συμμετοχή του τότε Επίτροπου ενέργειας στις συζητήσεις και συμφωνίες, είναι μια συζήτηση που κάνει η Ευρώπη πλέον, με την Ανατολική Μεσόγειο και με τα κοιτάσματα, με τις  παραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, την περιοχή του Ισραήλ και τη λεκάνη της Κύπρου. Άρα δεν είναι κάτι που το κάνει μόνη της η Ελλάδα και δεν δημιουργεί γεγονότα, προκλήσεις, ανησυχίες, μόνο η Ελλάδα δεν είναι πεδίο ανταγωνισμού. Δεν είμαστε αναθεωρητική δύναμη όπως είπα και πριν, είμαστε μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Ως εκ τούτου θεωρώ, ότι έχουμε διαμορφώσει της συμμαχίες και το φόρουμ του αερίου το EastMed Gas Forum, με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, μας δίνει και άλλα επίπεδα ισορροπιών, συμμαχιών και ασφάλειας, και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς αισθανόμαστε πολύ πιο σταθεροί, γι’ αυτό και ζητήσαμε να προχωρήσει το θέμα του EastMed, όταν άρχισε αυτή η περίεργη ενέργεια, παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο, παρά τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης.  Σε επίπεδο δηλώσεων διαπιστώνω κι εγώ την Τουρκική αγωνία, ανησυχία, όμως η Ελλάδα δεν έχει παραβιάσει κανέναν διεθνή κανόνα, το αντίθετο στηρίζει τις συμφωνίες αυτές, γι’ αυτό και κανένας δεν της έχει αμφισβητήσει, σε διεθνές επίπεδο, δεν θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπογράψει ή να χρηματοδοτήσει ένα παράνομο έργο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, εμείς έχουμε την Ευρωπαϊκή κανονικότητα απολύτως ενταγμένη στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική της Ελλάδας. Συνεχίζεται και τώρα αυτό, δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ είναι της χώρας, όσα κάναμε ως ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν απολύτως στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε αλλά πρέπει να ζητήσουμε και από την Ευρώπη να προχωρήσει αυτή η κανονικότητα. Δεν υπάρχει δισταγμός αυτή τη στιγμή, είναι καλό το timing, έχουμε κερδίσει τις συμμαχίες αυτού του είδους και πρέπει να προχωρήσουμε στις υπογραφές αυτές, αλλά και να ζητήσουμε αν κάποιος αμφισβητεί αυτή την Ευρωπαϊκή κανονικότητα να υποστεί κυρώσεις. Εδώ τώρα έχουμε μια παραβίαση από την μεριά της Τουρκίας, της κανονικότητας αυτής. Το έχουμε πει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να αφήνει τέτοιες περιπτώσεις παραβιάσεων, γιατί αυτό μπορεί να είναι εις βάρος όλων των χωρών μετά. Δεν ξέρει κανείς που θα ανοίξουν ορέξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο να παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα χωρών ή οικονομικά δικαιώματα. Αυτό είναι με την μεριά της Ελλάδας και το δίκαιο και ο η χρονική στιγμή και πρέπει να έχουμε μια σοβαρή, σταθερή πολιτική στάση η οποία θα δώσει κι ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν χρειάζονται προκλήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ρωγμή στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμμαχίες, για να παραβιαστούν είτε οικονομικά είτε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή άλλης χώρας. Είναι πολύ συμπαγές το πλέγμα των συμμαχιών, αυτό που χρειάζεται εμείς να κάνουμε για να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανεκμετάλλευτο, είναι να ζητήσουμε να συμμετέχει η χώρα μας και στη συζήτηση για το Λυβικό και αυτά πρέπει να μπουν από τον κ. Μητσοτάκη και στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Έτσι νομίζω, θα είμαστε ασφαλείς, για να μην ανησυχούμε για το οτιδήποτε».

Στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανακήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής  ζώνη, ο κ. Φάμελλος, απάντησε: «Καλό θα είναι να μην ανοίξουμε και άλλο ζήτημα τώρα, σε αυτή τη χρονική περίοδο στη συζήτηση μας όταν έχουμε ένα σημαντικό γεγονός που εξελίσσεται σήμερα, το οποίο έχει και την απαραίτητη συμφωνία στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας μας. Γιατί πρέπει να διακρίνουμε πάντα τις χρονικές στιγμές, για να ανοίγει κάποιος και άλλα κεφάλαια συζήτησης. Νομίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν στο Υπουργείο Εξωτερικών και με τους κατάλληλους γεωγράφους , οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η Ελλάδα και αυτό πρέπει να συνεχιστεί ας το βάλουμε όρο στην συνέχεια, ως εθνική πολιτική. Νομίζω ότι αυτό αρκεί για τη στιγμή αυτή, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν πρέπει η συζητήσει για τις εξορύξεις στην Κρήτη, στα συμβόλαια των ΕΛΠΕ αναφέρομαι που πέρασαν πρόσφατα από την Βουλή, αλλά και στις συνεργασίες για τον EastMed όπου συμμετέχει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, να δημιουργηθούν αβεβαιότητες και ανησυχίες από την ελληνική μεριά εξαιτίας των σχεδίων της Κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη, για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ. Γιατί όσον αφορά τα θέματα της κήρυξης ΑΟΖ και του γεωγραφικού σχεδίου, προχωράει το Υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά τα άλλα δύο που έχουν ανοίξει στη δημόσια σφαίρα, είμαι υποχρεωμένος να τα βάλω. Η πιθανή ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ανοίγει ένα ζήτημα συμφερόντων, να το πω έτσι, εθνικής πρωτοβουλίας, τις εξορύξεις και της Κρήτης, γι’ αυτό ψηφίσαμε και λευκό, για κάτι που είχαμε εμείς προχωρήσει, γιατί δεν θέλουμε να γίνει από μια ιδιωτικοποιημένη εταιρία ΕΛΠΕ αλλά να έχει το Ελληνικό Δημόσιο, συμφέροντα, δικαιώματα και έλεγχο εποπτείας απόλυτα, ενός εθνικού ζητήματος όπως είναι οι εξορύξεις. Το δεύτερο είναι ότι το έργο του EastMed και όλα τα υπόλοιπα έργα του αερίου, τα διεθνή, πέρασαν πρόσφατα σε μια νέα εταιρία, που δεν έχει ακόμη αρχίσει να υλοποιείται. Τώρα ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα και να βάλει μια άλλη εταιρία, που εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι πολύ ασφαλές ως επιχειρηματικό εργαλείο. Το Δημόσιο πρέπει να έχει τον έλεγχο και των δικτύων στη χώρα, αυτά είναι ζητήματα που διατηρούμε τις δικές μας απόψεις. Και θα προτιμούσαμε και θα λέγαμε ότι η υπογραφή που γίνεται σήμερα, όπως και το προσύμφωνο στηρίζεται στο νόμο Σταθάκη και στο νόμο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να απολογήσουμε θετικά, ότι γι’ αυτό προχωράνε όλα αυτά. Ας τα κρίνει αυτά η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα μπορούσε να κάνει διορθώσεις και αλλαγές στην πολιτική της. Γιατί εμείς δεν κάνουμε μόνο Αντιπολίτευση κάνουμε και προτάσεις για να γίνει καλύτερη η πολιτική της χώρας μας αλλιώς θα είναι εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Θέλουμε το αέριο να έρθει στην Ελλάδα ως καύσιμο μετάβασης αλλά να είναι φτηνό και φιλικό προς όλους μας».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Φάμελλου: 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook