H Τουρκία συντηρεί την ένταση στον Έβρο – Ποιες διεθνείς συνθήκες παραβιάζει
Η Τουρκία συντηρεί την ένταση στον Έβρο και μάλιστα από τα ξημερώματα της Τετάρτης, -στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον-, έχουν γίνει αρκετές απόπειρες εισόδου προσφύγων με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών.
Συντηρεί την ένταση στον Έβρο και …διαπραγματεύεται
Οι πληροφορίες και τα βίντεο που φτάνουν στην Αθήνα λένε πως γίνεται η χρήση χημικών, καπνογόνων και δακρυγόνων από την πλευρά των τουρκικών συνόρων και οι ελληνικές αρχές απαντούν ανάλογα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας η Τουρκία θέλει -εν μέσω της πανδημίας όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη και φυσικά της χώρας μας- να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
Από τα τεκταινόμενα στον Έβρο το τελευταίο 24ωρο γίνεται ακόμα περισσότερο σαφές πως η τηλεδιάσκεψη των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Τουρκίας απέβη άκαρπη και σίγουρα ο Ερντογάν δεν έχει εξασφαλίσει τα ανταλλάγματα που παζαρεύει.
Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι θα δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά οι μηχανισμοί διπλωματίας και συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων!
Bölgesel ve küresel düzeyde içinden geçtiğimiz bu zor süreçte, diplomasiyi ve iş birliği mekanizmalarını daha aktif bir biçimde işletecek, sorunlarımızı bir an önce çözüme kavuşturmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. pic.twitter.com/hvnH6OQUoz
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 17, 2020
Η νομική υπερασπιστική γραμμή της Ελλάδας
Πάντως από την πλευρά της Ελλάδας γίνονται εντατικές προετοιμασίες για τον καθορισμό των περαιτέρω κινήσεων της χώρας μας με βάση ένας αυστηρά καθορισμένο νομικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» αυτά περιγράφονται σε έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Σε αυτό το έγγραφο γίνεται λόγος για την βοήθεια των τουρκικών αρχών στην προώθηση προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος και σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται η απειλή της ασφάλειας της Ελλάδας αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» για την νομική ανάλυση της Αθήνας «η τουρκική συμπεριφορά καταπατά τέσσερις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας: πρώτον, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), δεύτερον, τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016 για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, τρίτον, το πρωτόκολλο για τη διακίνηση μεταναστών του ΟΗΕ του 2000 και, τέταρτον, τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως αυτές περιγράφονται από την ενταξιακή διαδικασία, αλλά και το πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».
Ευθεία απειλή εθνικής κυριαρχίας
Σε αυτό το πλαίσιο περί «ευθείας απειλής της εθνικής κυριαρχίας» αιτιολογείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών η αναστολή των αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα, ενώ αφήνεται ανοιχτό και το ενδεχόμενο της παράτασης τέτοιων μέτρων. Μάλιστα το ελληνικό ΥΠΕΞ επικαλείται το άρθρο 72 της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ για τις περιπτώσεις υφιστάμενων απειλών, ενώ γίνεται και επίκληση της απόφασης της 13ης Φεβρουαρίου για την Ισπανία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πάντως για τα θέμα του προσφυγικού –μεταξύ άλλων- συνομίλησε τηλεφωνικά ο Νίκος Δένδιας με τον Βρετανό ομόλογό του (υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πήρε μέρος στην τηλεδιάσκεψη με τον Ερντογάν) χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας του κ. Δένδια με τον Ντομινίκ Ράαμπ.
Πάντως στην Αθήνα η κυβέρνηση δέχεται πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ότι ακολουθεί λάθος γραμμή και είναι απούσα από τις διεθνείς πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούν άμεσα τη χώρα όπως το προσφυγικό και το ζήτημα της Λιβύης.
Από την πλευρά του σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον Guardian ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με όρους εκβιασμού από την Τουρκία, ωστόσο άφησε ανοιχτό το πεδίο του διαλόγου λέγοντας ότι «σταδιακά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει μια αμοιβαία επωφελής λύση και θα πρέπει να επιστρέψουμε στη συμφωνία (Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016) και να βελτιώσουμε κάποιες πτυχές της».