Η τέλεια παραλία που το Instagram δεν κατάφερε να καταστρέψει
«Κάθε πρωί, όταν έρχομαι στη δουλειά, κοιτάζω την παραλία και σκέφτομαι: ‘πώς να είναι σήμερα;’», λέει η Rumi Nakamura.
«Αν έχει ένα όμορφο γαλάζιο χρώμα, τότε νιώθω ευτυχισμένη, ενώ αν έχει κύματα, νιώθω μια ταραχή στην καρδιά μου. Εμείς [οι ντόπιοι] είμαστε πολύ περήφανοι για τη θάλασσα και είναι σαν μέρος της οικογένειάς μας», συμπληρώνει.
Η Nakamura μεγάλωσε στο Fukutsu, στο νότιο νομό Fukuoka της Ιαπωνίας, ακριβώς στην ακτή. Ο ωκεανός είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.
Αλλά έχοντας πλέον περάσει χρόνο και άλλες παραλίες ανά τον κόσμο, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει κάτι που κάνει την παραλία στο Fukutsu ακόμη πιο ξεχωριστή. Πρόκειται για το εκπληκτικό εφέ καθρέφτη που δημιουργείται κατά μήκος της ακτογραμμής των 3 χιλιομέτρων.
Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, λέει, μπορείς να δεις όμορφες αντανακλάσεις του ουρανού και αυτό σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην άκρη της Γης.
«Γνωρίζαμε ότι όταν έχει παλίρροια και κάποιος στέκεται πιο μακριά θα αντανακλάται στο νερό, ή ότι τα σύννεφα θα αντανακλώνται και θα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό», εξηγεί η Nakamura.
Fukutsu Kagami no Umi
Τώρα, η ίδια εργάζεται στην τοπική τουριστική υπηρεσία για να μοιραστεί αυτή την ομορφιά με τον κόσμο.
Κάποτε η παραλία του Fukutsu ήταν ένα τοπικό μυστικό, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο, που ονομάζεται Fukutsu Kagami no Umi (Θαλάσσιος καθρέφτης Fukutsu), έχει γίνει διάσημο και εκτός συνόρων, φέρνοντας σμήνη επισκεπτών.
«Από την παιδική μου ηλικία, γνωρίζαμε ότι όταν έχει παλίρροια και κάποιος στέκεται πιο μακριά θα αντανακλάται στο νερό, ή ότι τα σύννεφα θα αντανακλώνται και θα δημιουργούν ένα πραγματικά όμορφο σκηνικό»
Η περιοχή είχε ήδη γίνει γνωστή για την όμορφη θέα με τη δύση του ήλιου πάνω από το ιερό Miyajidake.
Προσπαθώντας όμως να βρουν νέους τρόπους για να φέρουν επισκέπτες στην περιοχή, το 2021 η Nakamura και η τουριστική υπηρεσία άρχισαν να προωθούν την περιοχή με έναν νέο τρόπο: συγκεκριμένα, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να τραβήξουν και να μοιραστούν φωτογραφίες του «θαλάσσιου καθρέφτη» του Fukutsu.
Η Covid-19
Η προώθηση της παραλίας συνέπεσε με την εξάπλωση του κορονοϊού, θυμάται η Nakamura.
«Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, επισκέπτονταν την παραλία —χωρίς να χρειάζεται να έρθουν κοντά με άλλους— και να βγάλουν μια φωτογραφία. Παράλληλα απέβαλαν το συσσωρευμένο άγχος και ο ωκεανός με τη σειρά του, τους έδινε ενέργεια για την επόμενη μέρα», λέει στο BBC.
Οι επισκέπτες άρχισαν να συρρέουν, δημοσίευαν τις φωτογραφίες τους στο Instagram και η τουριστική υπηρεσία έδινε συμβουλές για την τέλεια λήψη στον ιστότοπο Fukutsu Sea Mirror.
Οι ντόπιοι έχουν δεσμευτεί να μαζεύουν τα σκουπίδια που βλέπουν στις τακτικές τους βόλτες στην παραλία
Σε λίγο καιρό, ήταν φυσιολογικό να βλέπεις ζευγάρια να στήνουν τις φωτογραφικές μηχανές τους για μια ρομαντική λήψη ή ομάδες φίλων να πηδούν στον αέρα ξανά και ξανά μέχρι να αποτυπωθούν οι σιλουέτες τους.
Μία διαφορετική ιστορία
Σε αυτό το σημείο η ιστορία της παραλίας του Fukutsu παίρνει διαφορετική τροπή. Αλλού, αυτή η τουριστική επιτυχία θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε ορδές επισκεπτών και σωρούς σκουπιδιών, όπως στις παραλίες της Μεσογείου ή στους 11 τόνους σκουπιδιών στην κορυφή του Έβερεστ.
Αλλά στο Fukutsu, οι ντόπιοι έθεσαν ως προτεραιότητα την προστασία της παρθένας ομορφιάς και συσπειρώθηκαν για να προστατεύσουν το φυσικό τους περιβάλλον από τους λάτρεις των selfie και τους influencers.
Σήμερα, ένας επισκέπτης σε αυτό το τμήμα της ακτογραμμής πιθανότατα θα δει μόνο μια ατελείωτη έκταση άμμου, ιστιοσανίδες και ντόπιους που κάνουν τον καθημερινό τους περίπατο – μαζί με τουρίστες που προσπαθούν να τραβήξουν την τέλεια φωτογραφία.
Αυτό που δεν θα δει είναι σορούς από πλαστικά μπουκάλια, ή σακουλάκια από πατατάκια που πετούν στον αέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ντόπιοι έχουν δεσμευτεί να μαζεύουν τα σκουπίδια που βλέπουν στις τακτικές τους βόλτες στην παραλία και ομάδες συγκεντρώνονται το Σαββατοκύριακο ή άλλες καθορισμένες ημέρες για να διεξάγουν επιπλέον καθαρισμούς.
Πολλοί από αυτούς τους καθαρισμούς διεξάγονται από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασχολούνται με δραστηριότητες προστασίας του περιβάλλοντος.
Υπάρχουν ακόμη και πιστοποιημένα «οικολογικά καταστήματα» σε όλη την πόλη, τα οποία αποκτούν την πιστοποίησή τους εφαρμόζοντας δραστηριότητες με περιβαλλοντική συνείδηση, όπως η μείωση των απορριμμάτων ή η ανακύκλωση.
Πολλά από αυτά έχουν ως επίκεντρο τη θάλασσα, αλλά υπάρχει μια συνολική προσοχή στο τοπικό περιβάλλον και τη φύση που οι ντόπιοι ελπίζουν ότι οι επισκέπτες θα αναγνωρίσουν και θα αναπαράγουν.
«Αν υπάρχουν σκουπίδια πάνω σε σκουπίδια, οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι εντάξει να πετάνε πράγματα. Νομίζω ότι το να έχουμε τη συνήθεια να την διατηρούμε καθαρή εξ αρχής είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο», καταλήγει η Nakamura.