Η συνεργασία γειτονικών διοικήσεων κλειδί στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των λεγόμενων «λειτουργικών περιοχών», οι οποίες συγκεντρώνουν διάφορες γειτονικές διοικήσεις για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αποτέλεσε το επίκεντρο ενός σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις όχθες της λίμνης Balaton, στην Ουγγαρία. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο οι λειτουργικοί τομείς θα μπορούσαν να τονώσουν περαιτέρω την εδαφική ανάπτυξη στην Ευρώπη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.
Η λίμνη Balaton στην Ουγγαρία αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια προσέγγιση λειτουργικών περιοχών μπορεί να στηρίξει την εδαφική ανάπτυξη. Όπως πολλές ευρωπαϊκές λίμνες, η λίμνη Balaton είναι εκτεθειμένη σε περιβαλλοντικές αλλαγές, καθώς και σε οικονομικά ζητήματα λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από τον τουρισμό, και εκτείνεται σε διάφορους δήμους και περιφέρειες.
Μέσω του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Λίμνης Μπάλατον, οι αναπτυξιακές στρατηγικές και η χρήση των κονδυλίων συντονίζονται πέραν των διοικητικών συνόρων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η περιοχή της λίμνης Balaton ήταν μεταξύ 12 λειτουργικών περιοχών που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα το 2022 για ένα πιλοτικό έργο για τη λήψη τεχνικής στήριξης για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ένα σεμινάριο που διοργάνωσε η επιτροπή «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» (COTER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), από κοινού με την ουγγρική πόλη Balatonfred, στις 12 Ιουλίου, συγκεντρώθηκαν στις όχθες της λίμνης Balaton τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς ηγέτες, καθώς και εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων και εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι λειτουργικές περιοχές και άλλα εδαφικά εργαλεία στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη για μια ισχυρή πολιτική συνοχής μετά το 2027, με μια τοποκεντρική προσέγγιση και τις αρχές της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς και για ενισχυμένη στήριξη σε λειτουργικούς τομείς. Ειδικότερα, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μη αστικές λειτουργικές περιοχές.
Μια ισχυρή πολιτική συνοχής
Ο Emil Boc, πρόεδρος της επιτροπής COTER και επικεφαλής της Cluj-Napoca δήλωσε: «Οι λειτουργικοί τομείς και η πολιτική συνοχής εργάζονται επί τόπου. Πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να βελτιώνουμε την τρέχουσα εμπειρία. Για το μέλλον, πρέπει να διατηρήσουμε μια ισχυρή πολιτική συνοχής για όλες τις περιφέρειες, με τους «χρυσούς» κανόνες της, όπως η τοποκεντρική προσέγγιση, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η εταιρική σχέση. Πέρα από την πολιτική συνοχής, πιστεύω ότι και άλλες πολιτικές της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από μια προσέγγιση λειτουργικής περιοχής». Η μητροπολιτική περιοχή Cluj συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών 12 λειτουργικών περιοχών που επελέγησαν το 2022.
*Πηγή πληροφοριών, ΕτΠ