Η μεγάλη εβδομάδα του ΠαΣοΚ: Το πολεμικό κλίμα, το παρασκήνιο, η κόντρα Γεννηματά- Ανδρουλάκη

Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2019 09:19

Η μεγάλη εβδομάδα του ΠαΣοΚ: Το πολεμικό κλίμα, το παρασκήνιο, η κόντρα Γεννηματά- Ανδρουλάκη

Μια απόφαση της Φώφης Γεννηματά, για τη διεξαγωγή συνεδρίου-εξπρές του ΠαΣοΚ, που εκκρεμεί από το 2017, στις 9 και 10 Νοεμβρίου, που προκάλεσε αιφνιδιασμό και αμηχανία σε βουλευτές και στελέχη. Μια συνάντηση Γεννηματά-Ανδρουλάκη το μεσημέρι της Παρασκευής σε κακό κλίμα, την οποία διαχειρίστηκαν με τρόπο παιδαριώδη οι στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ.

Συναντήσεις και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ βουλευτών και στελεχών για τη συγκρότηση συμμαχιών και μετώπων ενόψει των κομματικών συνεδριάσεων.

Αυτά είναι τα δεδομένα με τα οποία το ΠαΣοΚ εισέρχεται σε μια καυτή εβδομάδα, απειλούμενο από ένα νέο γύρο εσωστρέφειας, που θα του στερήσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει  την πολιτική αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα που δείχνει αδύναμος και να συγκροτήσει μια πειστική αντιπολιτευτική τακτική και, ταυτόχρονα,  βλέπει να μην υπάρχει ο ενθουσιασμός που περίμενε στην πρόσκληση που απηύθυνε στους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους.

Η κρίσιμη μέρα είναι η Τετάρτη. Στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου στην οποία μετέχουν η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, θα διαφανεί, αν υπάρξει συντεταγμένη πορεία προς το συνέδριο-εξπρές ή αν θα υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον άλλο ισχυρό πόλο του κόμματος, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μέχρι στιγμής, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση της Παρασκευής, την οποία διέψευδαν και οι δύο πλευρές, με τους στενούς συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά να μην αρκούνται στη διάψευση αλλά να τροφοδοτούν τα δημοσιογραφικά γραφεία με ιστορίες για… αγρίους, εμμένουν στις θέσεις τους.

Πέταξε το γάντι

Η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο συνέδριο, στα μέσα του Νοεμβρίου, θέλοντας να τελειώσει η εκκρεμότητα με  το ΠαΣοΚ, η οποία τροφοδοτεί εσωστρεφείς συζητήσεις και συντηρεί το κλίμα της αμφισβήτησης της. 

Η ίδια πέταξε το γάντι στους αντιπάλους της, καλώντας τους, ευθέως, να την αμφισβητήσουν στο Κίνημα Αλλαγής. Ουδείς το σήκωσε. Όπως, λέγεται, «δεν είναι δυνατόν το παιχνιδάκι της αμφισβήτησης να μεταφέρεται τώρα στο γήπεδο του ΠαΣοΚ.» Η κυρία Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται μεν να επιδιώκει το τοπίο να ξεκαθαριστεί με συναινετικές διαδικασίες αλλά δεν θα διστάσει, αν χρειαστεί, να συγκρουστεί και να σηκώσει το μπαλάκι της όποιας αμφισβήτησης της.

Η κυρία Γεννηματά, είναι πεπεισμένη, ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει, σε αυτή τη φάση να αναδιοργανωθεί προς την κατεύθυνση που θα ενισχύει την βασική του στρατηγική γραμμή πλεύσης, που είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.

Τροποποίηση καταστατικού

Σε αυτό το πλαίσιο το θέμα της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, η θητεία της προέδρου έχει λήξει από τον Ιούνιο, προτείνεται να λυθεί με «θεσμικό τρόπο», δηλαδή με τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος, που θα επιτρέψει στην κυρία Γεννηματά να παραμείνει πρόεδρος στο ΠαΣοΚ, όσο διαρκεί η προεδρία της στο Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή μέχρι το 2021.

Αυτή η τροποποίηση του καταστατικού θα αποφασιστεί από ένα «σώμα συνεδρίου» που θα αποτελείται από τους προερχόμενους από το ΠαΣοΚ συνέδρους, που είχαν πάρει μέρος στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Και για το θέμα αυτό θα απαιτηθεί τροποποίηση του καταστατικού που προβλέπει με σαφήνεια ότι οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση του κόμματος.

Τι θα συμβεί όμως στην υποθετική περίπτωση που ζητηθεί να κινηθούν οι διαδικασίες εκλογής από τη βάση; Ένα μόνο δεδομένο υπάρχει και αυτό από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά: θέμα δυαρχίας, δηλαδή να είναι η κυρία Γεννηματά πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και άλλο πρόσωπο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, δεν τίθεται.

Μπορεί στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο Σταμάτης Μαλέλης να δείχνουν αυτή τη λύση (είναι κωμικό, δήλωσε, να είναι το ίδιο πρόσωπο πρόεδρος στο ΠαΣοΚ και στο Κίνημα Αλλαγής) ωστόσο το γενικό κλίμα που υπάρχει είναι ότι μια δυαρχία στο ΠαΣοΚ είναι ο γρηγορότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να οδηγηθεί στην απαξίωση το Κίνημα Αλλαγής.

 Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι αμετακίνητος στις θέσεις που εξέφρασε δημόσια αλλά και στη δίωρη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με την κυρία Γεννηματά. Εκτιμά, ότι οι διαδικασίες-εξπρές που έχει επιλέξει η κυρία Γεννηματά, δεν δείχνουν σεβασμό στην ιστορία του ΠαΣοΚ, το οποίο απαξιώνεται πλήρως.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές τις αποφάσεις, και θα επιμείνει ότι το συνέδριο θα πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο καταστατικό του κόμματος.  Το ζητούμενο για τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής είναι πόσο διατεθειμένος  είναι, σε αυτή τη φάση, να προχωρήσει σε σύγκρουση, προκειμένου να αποτρέψει, όπως του επισημαίνεται, «το πολιτικό πραξικόπημα που επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά». 

 

 

Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του στις εισηγήσεις που δέχεται να μην συμμετάσχει σε ένα συνέδριο-εξπρές, «προκειμένου να μην το νομιμοποιήσει». Τις τελευταίες μέρες ο κ. Ανδρουλάκης δέχεται ισχυρές πιέσεις  για να διαφοροποιηθεί πλήρως δεχόμενος το μήνυμα ότι «είναι ο μόνος που μπορεί να σηκώσει ανάστημα στη μετατροπή του χώρου σε αρχηγικό κόμμα που θα αλλάζει σχεδιασμό και θα τον προσαρμόζει στα προσωπικά θέλω της Φώφης Γεννηματά».

Κανένας δε μιλά

Πάντως, όπως χαρακτηριστικά  λέγεται, «το ΠαΣοΚ δεν είναι η Φώφη και ο Νίκος». Ωστόσο πέραν του Παύλου Γερουλάνου που επιμένει ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να οδηγηθεί σε ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο και δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, αν τεθεί θέμα, κανένα από τα καλούμενα «ιστορικά» ή «κορυφαία» στελέχη του κόμματος δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος, κρατώντας στάση αναμονής. 

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι «κορυφαίοι» θα ακολουθήσουν τη στάση που κράτησαν και σε άλλες κρίσιμες επιλογές (εκδίωξη  Βενιζέλου, διορισμός, επί της ουσίας, των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής). Θα εκφράσουν, όπως λέγεται, εκτός της αίθουσας των συνεδριάσεων την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της ηγεσίας και αμέσως μετά, στη συνεδρίαση, θα τις ψηφίσουν.

Μένει, όλα αυτά, να αποδειχθούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης.  

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook