H κυβέρνηση «μπάζωσε» και το my Coast για χάρη των ημετέρων
Η είδηση κατάθεσης τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία η κυβέρνηση καλεί τους δήμους σε όλη τη χώρα να αναλάβουν αυτοί να“τακτοποιήσουν” τις παράνομες κατασκευές στους αιγιαλούς πέρασε στα ψιλά.
Σε αντίθεση με τα εκατοντάδες δημοσιεύματα για τις τουλάχιστον 10.000 καταγγελίες που έγιναν στην πλατφόρμα myCoast από πολίτες για παράνομες ή αυθαίρετες καταλήψεις σε παραλίες της χώρας.
Ίσως έτσι και να εξηγείται η παραπάνω αντίφαση με το επικοινωνιακό πρόγραμμα προώθησης της πλατφόρμας my coast στα ΜΜΕ με το ποσό των 3.650.00 ευρώ.
Γεγονός είναι πως με την τροπολογία νομιμοποίησης σε μπαζώματα αιγιαλού που έγιναν πριν το 2011, η κυβέρνηση βάζει φρένο στην επιβολή προστίμων σε παραβάτες και καταληψίες των παραλιών.
Το έργο νομιμοποίησης καλούνται -σύμφωνα με την τροπολογία- να το αναλαμβάνουν οι δήμοι έως και τον Ιανουάριο του 2025. Η όλη διαδικασία θα γίνεται με μια υπεύθυνη δήλωση τήρησης περιβαντολλογικών μελετών και δήλωση ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς για τους λουόμενους.
Μετά από αυτή τη νομιμοποίηση οι δήμοι μπορούν άνετα να επινοικιάζουν τις παραλίες σε ιδιώτες. Το πλέον σκανδαλώδες είναι πως οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν και τις αυθαίρετες κατασκευές των ιδιωτών σε αιγιαλούς!
Η… «δυνατότητα» αυτή που δίνεται εκτιμάται πως είναι η απάντηση στις χιλιάδες των καταγγελιών από πολίτες που διαπιστώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες την πλήρη κατάληψη των παραλιών από ιδιώτες που είτε έχουν σύμβαση ενοικίασης με τους δήμους αλλά καταπατούν αυθαίρετα μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου δημόσιου χώρου, είτε δεν διαθέτουν καν σύμβαση.
Τι ανακάλυψε το iMed Lab
Η πλατφόρμα my Coast όπως είναι γνωστό, άνοιξε μετά το Πάσχα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να αναγγέλλει πως πρόκειται για μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και πολιτών (!)
Προς το τέλος Ιουλίου οι καταγγελίες είχαν ξεπεράσει τις 10.000, αριθμός που δεν δείχνει μόνο την επιτυχία της πλατφόρμας αλλά κυρίως το όργιο των καταπατήσεων στις παραλίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα myCoast που ανέλυσε το iMed Lab για 9.170 παραχωρητήρια σε Αιγιαλούς για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελοκαθισμάτων, καντινών, θαλάσσιων μέσων αναψυχής, κ.λ.π., δεν έχει ανέβει το σύνολο των εγγραφών για τις “μισθωμένες παραλίες”.Όπως αναφέρει το iMed Lab, παραδειγματικά για την Πάρο απ’ όπου ξεκίνησε το “Κίνημα της πετσέτας” από πολίτες που είχαν απαυδήσει με την καταπάτηση του Αιγιαλού, δεν έχει αναρτηθεί καμία σύμβαση παραχώρησης!
Παρά τα ελλειπή στοιχεία οι Κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που είχαν αναλάβει το έργο των ελέγχων και του καταλογισμού προστίμων στους παραβάτες, διενήργησαν ως το τέλος Ιουλίου περίπου 1.100 ελέγχους με βάση τις χιλιάδες των καταγγελιών και είχαν καταλογίσει πρόστιμα πάνω από 1.150.000 ευρώ.
Σε αυτή την ελεγκτική διαδικασία που διαφημίστηκε όπως ήδη γράψαμε με 3,65 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες στα ΜΜΕ, έβαλε φρένο το υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών!
Με επιχείρημα πως δίνεται η «τελευταία ευκαιρία», η κυβέρνηση παραπέμπει στους δήμους τη νομιμοποίηση για όλες τις ιδιωτικές παράνομες κατασκευές όπως προβλήτες ή μπαζώματα, καφετέριες και ταβέρνες που θα εμφανίζονται μισθωμένες από τους δήμους δίπλα στο κύμα. Παράλληλα με την τροπολογία αναστέλλονται όλες οι διοικητικές κυρώσεις, όπως για παράδειγμα, η σφράγιση αυθαίρετων σε παραλίες.
Η “τελευταία ευκαιρία” βέβαια που λέει το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διόλου “τελευταία” αφού από το 2019 δίνονται συνεχώς παρατάσεις για τη δυνατότητα νομιμοποίησης κάθε αυθαίρετης κατασκευής δίπλα στο κύμα.
Πλέον οι ιδιώτες που έχουν αυθαιρετήσει και κινδυνεύουν με λουκέτο με την εν λόγω τροπολογία, μπορούν πια να “νομιμοποήσουν” τις παράνομες παρεμβάσεις τους υπογράφοντας συμβάσεις παραχώρησης με τους δήμους!