«Η κυβέρνηση απολιγνιτοποιεί τη χώρα για να υπηρετήσει πέντε οικογένειες»

Δημοσιεύτηκε στις 12/02/2020 17:16

«Η κυβέρνηση απολιγνιτοποιεί τη χώρα για να υπηρετήσει πέντε οικογένειες»

«Εγώ, με απόλυτο τρόπο,  ξεκάθαρο, λέω ότι η Κυβέρνηση είναι υπηρέτης 5 οικογενειών, αυτών και άλλων 5 το πολύ, οι οποίοι θα παράγουν και άλλοι 5 θα μεταφέρουν φυσικό αέριο» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

Για το αν θα υπάρξουν παρενέργειες στην εθνική οικονομία από την συνέχιση λειτουργίας των μονάδων του λιγνίτη, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε: «Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν παρενέργειες και σε εθνικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο. Όταν μια οικονομία μιας περιοχής στηρίζεται κατά 45% από την δραστηριότητα μιας επιχείρησης δηλαδή η ΔΕΗ συμμετέχει στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%, άρα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρχει ένα πρόβλημα στην τοπική οικονομία το ίδιο συμβαίνει και στην Αρκαδία. Στην εθνική οικονομία προφανώς γιατί ότι θα αντικατασταθεί, θα είναι υποχρεωμένη η χώρα να το αγοράζει, δεν θα το εισάγει εφόσον δεν θα έχει δική της παραγωγή και εκτός από το ότι είναι επικίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, έχει να κάνει και με μια συναλλαγματική αιμορραγία γιατί αυτό θα εισάγεται από το εξωτερικό. Άρα λοιπόν θα έχουμε και εθνικό πρόβλημα και τοπικό» ενώ ο κ. Αδαμίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Νομίζω λοιπόν ότι δεν υπάρχει άλλη οδός άλλωστε αν δεν ήταν αυτά που θα συμβούν τρομακτικά για την Δυτική Μακεδονία στην ημερίδα «φιάσκο» που πήγε να δημιουργήσει το Υπουργείο το ΣΚ στην Πτολεμαΐδα, δεν θα έφευγαν από την εκδήλωση, καταγγέλλοντας ως προσχηματικό το διάλογο, οι Δήμαρχοι της περιοχής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι εργαζόμενοι, η ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ αποχώρησε γιατί εντάξει συνδικάτο είναι, να πει και την υπερβολή εντός ή εκτός εισαγωγικών. Εδώ μιλάμε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία αποχώρησε, υπήρξαν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες λαού έξω από το ξενοδοχείο. Η κυβέρνηση ήθελε να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο με κλειστές πόρτες. Αυτά δεν είναι πράγματα σοβαρά ή από μια κυβέρνηση η οποία θέλει να λέει ότι εγώ δημιουργώ όλες εκείνες τις συνθήκες προκειμένου να πάμε σε μια δίκαιη μετάβαση. Κάθε άλλο από δίκαιη είναι, είναι απολύτως βίαιη, είναι ξαφνικός θάνατος και η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία κάτοικοι τους αρνούνται να πεθάνουν. Δεν μπορεί μετά από 60 χρόνια λειτουργίας των εργοστασίων όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα, σήμερα επειδή υπάρχουν συμφέροντα φυσικού αερίου, εγώ με απόλυτο τρόπο ξεκάθαρο λέω ότι η Κυβέρνηση είναι υπηρέτης 5 οικογενειών, αυτών και άλλων 5 το πολύ, οι οποίοι θα παράγουν και  άλλοι 5 θα μεταφέρουν φυσικό αέριο»

«Για να κατασκευαστεί μια μονάδα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο, εμείς δεν έχουμε μέσα (η Ελλάδα) για να τα κατασκευάσει. Χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και τις εταιρίες οι οποίες είναι εκτός της επικράτειας. Όποιος κατασκευάζει λιγνιτική μονάδα μπορεί να κατασκευάσει και μονάδα φυσικού αερίου. Οι μηχανές δεν είναι πχ άλλα συμφέροντα κατασκευάζουν λιγνίτες και άλλα κατασκευάζουν φυσικό αέριο. Άμα πάρει κανείς ένα στρόβιλο κλπ από την ίδια εταιρία είναι. Δηλαδή οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες κατασκευάζουν μονάδες και φυσικού αερίου και λιγνίτη και ότι θέλουν και καύση απορριμμάτων. Άρα το ζήτημα των συμφερόντων είναι το μεν φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο και ο λιγνίτης είναι εγχώριος , είναι αυτός ο οποίος δημιούργησε προϋποθέσεις ανάπτυξης της χώρας μας υπογράμμισε ο  κ. Αδαμίδης.

Για τα 12 μέτρα που παρουσίασε ο Υπουργός Ενέργειας τοποθετήθηκε ο κ. Αδαμίδης λέγοντας: «Θα σας πω τι ανακοίνωσε. Ανακοίνωσε 12 μέτρα από τα οποία τα 10 ήδη υπάρχουν, δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Έχει πει ότι θα προχωρήσει η ΔΕΗ στην αποκατάσταση εδαφών. Αυτό το κάνει η ΔΕΗ τώρα, είναι υποχρέωση της. Έχει πει ότι θα πληρώσει η ΔΕΗ 130 εκ. που είναι ένα ειδικό αναπτυξιακό τέλος, αυτό το κάνει η ΔΕΗ από το 1996 που καθιερώθηκε δεν είναι καινούριο μέτρο, απλά θα σταματήσει να υπάρχει όταν θα κλείσει η δραστηριότητα της ΔΕΗ. Το μόνο καινούριο το οποίο φαίνεται και έχει μια επενδυτική δραστηριότητα, είναι να κατασκευαστεί στα ορυχεία ένα γιγάντιο φωτοβολταϊκό πάρκο 2.5 γιγαβάτ, η εγκαταστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι 2.8 γιγαβάτ μαζί με τις στέγες σε όλη την επικράτεια. Εμείς θα πάμε να εγκαταστήσουμε μόνο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ κάπου εκεί μόνο ένα 2.5 αυτό δεν ξέρω, καταλαμβάνει πάνω από 50 χιλ στρέμματα έκταση μέσα σε ένα αστικό ιστό» ενώ συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Και το επόμενο κίνητρο, το οποίο είναι καινούριο και αυτό είναι ότι θα γίνει ένα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Κομισιόν να χαρακτηριστεί η περιοχή ως ειδική οικονομική ζώνη με ειδικά φορολογικά κίνητρα για να έρθουν επενδύσεις. Εδώ να συμφωνήσω απόλυτα, αλλά μπορεί να απαντήσει ο κ. Χατζηδάκης ότι σε δύο μήνες θα έχει ανακοινώσει και η ΔΕΗ ότι θα κλείσουν δύο λιγνιτικές μονάδες με το αντίστοιχο ορυχείο. Δηλαδή μιλάμε για άμεσες θέσεις εργασίες περίπου 1.000″.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αδαμίδη:

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook