Η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στον ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε στις 23/05/2024 21:52

Η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στον ΟΗΕ

Σε ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου το τελικό κείμενο του ψηφίσματος της διακήρυξης για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Το κείμενο που αποτελεί εισήγηση της Γερμανίας και της Ρουάντα προκειμένου να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου ως η παγκόσμια μέρα μνήμης στη Σρεμπρένιτσα έχει ήδη προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, τόσο από τη Σερβία όσο και από τους Σερβοβόσνιους.

Αποχή

Σύμφωνα με πληροφορίες του in η Ελλάδα έχει επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία. Και αυτό γιατί όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές «θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλη χρονική συγκυρία καθώς μπορεί να δοθεί ένα μήνυμα που να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τις προσπάθειες περιφερειακής συμφιλίωσης αλλά και τις προσπάθειες ενταξιακής προοπτικής των Βαλκανίων».

Μήνυμα σταθερότητας

Διπλωμάτες τόνιζαν ότι η στάση της Ελλάδας είναι μήνυμα σταθερότητας και καταλαγής. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις στην Αθήνα το εν λόγω ψήφισμα εκτιμάται ότι ξυπνά μνήμες που μπορούν να απειλήσουν ισορροπίες στην περιοχή. Με την ελληνική πλευρά να καθορίζει τη στάση της όντας σε επαφή με όλες τις πλευρές αυτό το διάστημα.

Αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη σε πάνελ που διοργανώθηκε με θέμα μαρτυρίες σέρβων για εγκλήματα τωνν μουσουλμάνων την περίοδο του πολέμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα θα υπονομεύσει την ειρηνική συμβίωση των λαών στην Βοσνία». Ενώ για τη σερβική πλευρά η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα αποτελεί μία πολιτική πράξη «στιγματισμού ενός ολόκληρου έθνους».

«Το σχέδιο ψηφίσματος υπονομεύει το σύνταγμα και το κράτος δικαίου στη Βοσνία. Συντάχθηκε, προτάθηκε, συγχρηματοδοτήθηκε και διαμορφώνεται υπό την άσκηση πιέσεων από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πρέσβη Zlatko Lagumdzija, χωρίς τη νομικά απαιτούμενη συναίνεση από την τριμερή προεδρία της χώρας, η οποία εκπροσωπεί Βόσνιους, Κροάτες και Σέρβους. Προωθήθηκε με μυστικότητα, χωρίς διαβούλευση με τη σερβική οντότητα της χώρας, ή τους εκλεγμένους εκπροσώπους της, και χωρίς καμία προσπάθεια αναγνώρισης των δεκάδων χιλιάδων άλλων θυμάτων του πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά σε άρθρο του στο Politico ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Τζούριτς.

Θα οδηγήσει σε διαίρεση της χώρας

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σρπσκα, του σερβικού κομματιού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που είναι περίπου το 50% της επικράτειας σε δήλωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη υποστήριξε ότι το ψήφισμα θα οδηγήσει στη διαίρεσή της χώρας. «Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει φτάσει στο τέλος της ή, για να είμαι πιο ακριβής, το τέλος της ήρθε από εκείνους που ορκίστηκαν στο όνομά της. Το μόνο που μένει σε εμάς είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε καλοί γείτονες και να χωρίσουμε ειρηνικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προκειμένου να υπάρξει έγκριση της διακήρυξης για την Σρεμπρένιτσα απαιτείται η υπερψήφιση της από την πλειοψηφία των χωρών που θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι η διακήρυξη αναφέρεται στα γεγονότα του πολέμου της Βοσνίας το 1995 και τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας, που στην ιστορία έμειναν ως «η σφαγή της Σρεμπρένιτσα».

Ειδήσεις Σήμερα:

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook