Η Δημόσια Διοίκηση παραμένει ο μεγάλος ασθενής

Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2019 12:49

Η Δημόσια Διοίκηση παραμένει ο μεγάλος ασθενής

Την άποψη πως η δημόσια διοίκηση παραμένει ο μεγάλος ασθενής και πως από τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων την νύφη την πληρώνει πάντα ο πολίτης στο τέλος, εκφράζει ο καθηγητής δημόσιας διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης που μίλησε στον politica 89.8 fm και στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη.

Ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης

“Η δημόσια διοίκηση παραμένει, δυστυχώς, ο μεγάλος ασθενής, για να χρησιμοποιήσω μια όχι και τόσο επιτυχημένη μεταφορά, αφού, εντέλει, ο ασθενής είτε θεραπεύεται είτε πεθαίνει. Μετά από 10 χρόνια επιτροπείας, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, λέει ο κ. Καρκατσούλης και αναφέρει πως: Υπάρχει έντονη γραφειοκρατία στο κράτος,  πολλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που στο τέλος δημιουργούν διαφθορά λόγω της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας.

Το πρόβλημα δεν εκπορεύεται απ το ότι οι άνθρωποι δεν έχουν μία κουλτούρα, το ίδιο το πολιτικό σύστημα λειτουργεί πελατειακά με αποτέλεσμα να κάνει διατάξεις για να εξυπηρετήσει διάφορα μικροσυμφέροντα, σε αυτή την κατάσταση φταίμε όλοι και οι πολίτες και το πολιτικό σύστημα”. Οσο για τη νέα κυβέρνηση αναφέρει:

“Η νέα κυβέρνηση παίζει ένα καλό επικοινωνιακό παιχνίδι έως τώρα αλλά να μένει να δούμε τι θα κάνει κι αν μπορεί να σταματήσει αυτό το γραφειοκρατικό καθεστώς και την πολυνομία. Το πρόβλημα δεν είναι να βάζεις μόνο στόχους, το θέμα είναι όταν χρειάζεται να περάσεις ένα νομοσχέδιο μπορείς να το περάσεις με fast track διαδικασία, το ζήτημα όμως είναι να γίνει μια αναδιαρθρώση σε όλο αυτό, δεν νομίζω ότι μπορεί να περιοριστεί η γραφειοκρατία αν μπει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που να ελέγχει τους ελεγκτές όπως κάνει αυτή την στιγμή η νέα κυβέρνηση, πρέπει να διαμαρτυρηθεί όλη η κοινωνία.

Η νέα κυβέρνηση των 51 ατόμων συνεχίζει την παράδοση των κυβερνήσεων μαμούθ με μεγάλο κόστος λειτουργίας και μικρή αποτελεσματικότητα. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι αρμοδιότητες των υπουργείων- και των υπουργών κατ’ επέκταση- είναι συγκεχυμένες και επικαλυπτόμενες, είναι λογικό να προεξοφλεί κανείς την δημιουργία συγκρούσεων και αδιεξόδων τα οποία λειτουργούν εις βάρος της ταχύτητας και του αποτελέσματος. Μια τόσο μεγάλη κυβέρνηση χρειάζεται έναν αποδοτικό συντονισμό κι αυτός δεν μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο όση εξουσία κι αν διαθέτει” κατέληξε ο κ. Καρκατσούλης.